Controls de Mossos a les carreteres tarragonines.

Pobles de Tarragona en alerta pel cap de setmana: «Si ens estimes, no vinguis»

Es vol evitar una onada de desplaçaments a segones residències

‘Si estimes el teu poble, no vinguis’. Aquesta és la frase ben gràfica que han usat els ajuntaments i el Consell Comarcal del Priorat per demanar als ciutadans que no hi hagi desplaçaments per anar a les segones residències el cap de setmana. Es vol evitar així una situació com la de la setmana passada, en què moltes famílies van anar a segones residències o domicilis de familiars que estaven repartits per tot el país, fent cas omís de l'ordre de confinament decretada per l'expansió del coronavirus.

Aquest mateix prec s’ha fet en molts pobles i municipis de la demarcació de Tarragona, avisant que no es vacil·larà a l’hora de fer denúncies. En aquest sentit, des dels Mossos d’Esquadra ja han avisat que, des d’aquest divendres i durant tot el cap de setmana, es faran controls policials específics a les principals carreteres i autopistes catalanes. Si no es respecten les mesures del confinament, es posaran multes que oscil·laran entre els 600 i els 30.000 euros.

El Baix Penedès, un territori amb moltes segones residències

El Baix Penedès és una de les comarques on hi ha més segones residències a la regió. Poblacions com el Vendrell, Calafell i Cunit reben molts ciutadans els caps de setmana, especialment a la zona de platges. L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha demanat que no es facin aquests desplaçaments, que «no tenen cap sentit en el moment en què ens trobem i posen en perill la població». «O no vénen, o si vénen, que es quedin aquí confinats», ha apuntat Ferré, que ha afegit que la policia estarà controlant les diferents vies d’accés al municipi.

Al Vendrell, la policia local estarà especialment pendent de la zona de platges, sense descuidar la resta del municipi. «Volem evitar el que va passar la setmana passada», apunta l’alcalde, Kenneth Martínez, referint-se al fet que molts ciutadans van anar al Passeig Marítim. A més a més, els Mossos d’Esquadra controlaran diversos punts d’entrada al municipi, com els accessos a l’autopista o a les diferents carreteres. També es vigilen les estacions de tren i de bus.

Prades confina el poble i s'organitza a través del voluntariat

A la comarca del Baix Camp, si hi ha un municipi amb força pes de segones residències, aquest és Prades, tot i que no és l'únic. La seva alcaldessa, Lídia Bargas, repeteix la demanda que es fa des dels pobles d'aquest perfil: «la crida és que no vingui ningú el cap de setmana, que ja pujaran quan puguem; si no ho controlem entre tots, no ho controlarà ningú». Afegeix, de fet, que «ens sabria molt de greu que nosaltres prenguem moltes mesures i que vingui gent aquest cap de setmana que passi de tot olímpicament».

Tenen detectades, de fet, «les famílies que tenen segona residència i ja eren aquí abans del confinament, i no han sortit de casa més que per anar a comprar». El que demanen, per tant, és que ningú vingui a passar el cap de setmana com si no hi hagués cap situació excepcional. A la vila vermella s'han organitzat, entre Ajuntament i voluntaris, per garantir el confinament total de la gent gran.

Font de la plaça Major de Prades, amb edificis al fons
Prades ha organitzat un servei de voluntariat per evitar que la gent gran surti de casa | Àngel Ullate
 

A la comarca hi ha altres pobles que fan crides similars, com Capafonts, que ha emès un ban municipal en aquesta línia. El text ho deixa ben clar: «no vingueu a Capafonts si no hi esteu ja confinats/des». Fa incís en el fet que la majoria de la població del municipi és de risc per una qüestió d'edat, i recorda que tant els Mossos d'Esquadra com els Agents Rurals duen a terme controls de mobilitat. «Si us plau, quedeu-vos a casa, respecteu l'estat d'alarma, entre totes ho superarem, gràcies!», conclou el missatge.

Més controls policials al Baix Gaià

Des de l'Ajuntament de Roda de Berà, municipi amb un índex alt de segones residències, han fet una crida als veïns per evitar aquest tipus de desplaçaments i han anunciat que incrementaran el nombre de controls policials conjunts entre els Mossos d'Esquadra i els agents locals, per garantir l'acompliment de l'ordre de confinament obligatori. Altres municipis molt turístics del litoral de la Costa Daurada, com Altafulla, també s'han sumat a aquesta crida a mantenir la prudència i a no sortir de casa si no és imprescindible.

El Priorat vol evitar una nova «onada de desplaçaments»

Els ajuntaments i el Consell Comarcal del Priorat han fet un comunicat conjunt demanant que es respecti el confiament i no hi hagi desplaçaments cap a la comarca. Remarquen que la taxa d’envelliment elevada que tenen, i la «precarietat» dels serveis sanitaris, converteixen el Priorat en una zona «especialment sensible» en aquest assumpte. El passat cap de setmana, la comarca va detectar una «onada de desplaçaments» d’aquesta mena.

Controls de Mossos a les carreteres tarragonines.
Els Mossos d'Esquadra controlaran els accessos als municipis durant el cap de setmana. | Mossos d'Esquadra

A Montblanc s’intensificaran els controls a l’entrada del municipi

A Montblanc, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra intensificaran els controls a l’entrada del municipi durant el cap de setmana per vetllar que només hi accedeixin aquelles persones residents, gent que hi va per raons laborals o per motius justificats. D’aquesta manera, es vol evitar l’entrada d'aquells que vénen a passar el cap de setmana, que tenen la segona residència a Montblanc, o que estan de viatge per la zona.

A més, des de l’Ajuntament s’ha decidit avisar d’aquest fet a través de les xarxes socials perquè arribi, sobretot, a la gent de fora i evitar així desplaçaments innecessaris fins a la capital de la Conca de Barberà.

 

Reforç de Mossos a l'entrada de Salou per evitar desplaçaments de cap de setmana

La Costa Daurada és un altre dels focus d'atenció per evitar els desplaçaments al llarg del cap de setmana. A Salou, des d'aquest divendres 20 de març, els Mossos d'Esquadra han reforçat els controls a l'entrada a la ciutat per la carretera C-14 per tal de garantir que ningú arriba amb intencions de passar el cap de setmana a la segona residència. Així mateix, les patrulles de la Policia Local estan duent a terme, constantment, rondes de vigilància  a l’interior del municipi per evitar al màxim la circulació de persones.

Passeig Jaume I a Salou | Miguel Cabrerizo

L'alcalde de Salou, Pere Granados, recorda que «la llei ens ordena estar confinats, i, per tant, resten prohibits tant els desplaçaments interiors de població, com desplaçaments a les segones residències». En aquest sentit, adverteix de les importants sancions que pot rebre qui surti de cap de setmana i demana responsabilitat al conjunt de la ciutadania. Així mateix, des de Salou recorden que ja fa dies que van ordenar el tancament  de tots els espais públics, com parcs, zones d'oci i platges, per evitar l'arribada de persones.

Des de Cambrils, el regidor de Seguretat Ciutadana, Lluís Abella, explica que encara no han detectat cap problema amb visitants de segona residència. Tot i això, adverteix que «durant tot el cap de setmana patrullarem per tot el municipi com hem estat fent aquests dies. Si detectem cotxes que venen a la segona residència o caravanes que venen a passar el cap de setmana, que no tinguin cap dubte que els denunciarem».

Campanya a les xarxes socials per frenar l'arribada de turistes

Així mateix, els diferents patronats de turisme de la Costa Daurada, com ara Cambrils, Salou i Vila-seca, han impulsat una campanya a través de les xarxes socials demanant a la gent que no visiti els seus municipis mentre duri l'estat d'alarma. Sota el lema «ara queda't a casa. Visita'ns després», totes tres destinacions intenten conscienciar de la importància de complir amb les restriccions de mobilitat per frenar l'expansió del coronavirus.

Altres municipis, com ara  Mont-roig del Camp i l'Hospitalet de l'Infant, han coordinat les seves policies locals per tal de fer complir el confinament. Els agents reforçaran la vigilància durant el cap de setmana i revisaran l'empadronament de les persones que circulin pel carrer per assegurar-se que no es troben lluny del seu domicili habitual.