Santuari de la Serra de Montblanc

El Santuari de la Serra de Montblanc esdevindrà un centre d’acollida i espiritualitat per a tota la diòcesi

La proposta forma part del projecte diocesà de 2020 i el cost de les obres s’estima en 40.000 euros

L’Arquebisbat de Tarragona impulsarà, com a projecte diocesà de 2020, un centre d’acollida i espiritualitat al santuari de la Mare de Déu de la Serra de Montblanc. L’execució de la iniciativa, que es preveu en diverses fases, contempla la conversió de l’antic monestir del temple en un espai d’espiritualitat compartida per a tota la diòcesi.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

En aquest sentit, en la primera fase de les obres es farà la rehabilitació de la casa rectoral adjacent al Santuari, per iniciar la presència religiosa d’una persona que possibiliti l’acolliment i la pregària al lloc. Així, es podran realitzar diferents activitats al servei de totes les parròquies tarragonines, adreçades tant als joves com als adults, i consistiran en recessos, espais de silenci i de pregària, acolliment i escola, exercicis espirituals, convivències, formacions, etc.

Diada de Germanor: una col·lecta per al projecte

El pressupost del projecte s’estima en uns  40.000 euros. Per aconseguir aquesta quantitat, des de l’Arquebisbat s’ha destinat part de la col·lecta de Jornada de Germanor, duta a terme el diumenge 8 de novembre, a la causa. Així, el 50% dels diners recollits en totes les parròquies de la diòcesi es destinaran al nou centre d’acollida montblanquí, amb la filosofia que tots els fidels siguin partícips en la seva realització i posada en marxa.

Interior del santuari de la Serra de Montblanc
Imatge de l'interior del santuari | Albert Oliva

Una comunitat religiosa durant 700 anys

Que el santuari de la Mare de Déu de la Serra es trobi deshabitat és un fet del tot inusual, ja que, fins fa pocs anys, encara hi vivia una comunitat de germanes clarisses, que durant segles ha tingut cura de l’espai. Per aquest motiu, el projecte actual del bisbat contempla un doble objectiu: d’una banda, esdevenir un centre d’acollida i d’espiritualitat  de referència a les comarques tarragonines i, de l’altra, retornar la vida contemplativa al lloc.

En aquest sentit, el 26 de novembre de 2008, la vila ducal es va acomiadar de les últimes 5 monges de clausura que quedaven al santuari. En un acte molt emotiu, presidit per l'arquebisbe de Tarragona, el poble i el seguici popular de Montblanc van veure com s'acabaven 712 anys  de presència de les germanes zeladores de la imatge de la Verge. Poc després de la marxa de les últimes clarisses, el grup catòlic Seminari del Poble de Déu  es va fer càrrec del Santuari, fins fa pocs anys.