Concentració a Montblanc per reclamar que les dones puguin entrar al ball de bastons

Exitosa convocatòria d’aquest dijous al vespre on desenes de persones han omplert la plaça Major de la vila
Imatge de la concentració d'aquest dijous a la tarda a Montblanc. | endavant tarragonès

 

Aquest dijous a les 19.00 la plaça Major de Montblanc s’omplia de gent en una concentració per reclamar l’entrada de dones al ball de bastons del municipi.

 

Sota el lema que es podia llegir en una pancarta col·locada a la plaça ‘Pels nostres drets, que les dones piquem bastons és de mínims!’, desenes de persones van concentrar-se al centre de Montblanc, on va destacar la presència de diverses dones de col·lectius o entitats culturals d’arreu de les comarques tarragonines.

 

L’inici de la polèmica

Endavant, l'organització socialista d'alliberament nacional va emetre fa uns dies un comunicat en el qual posava de manifest la greu situació que es dona al ball de Bastons de Montblanc, ja que asseguraven que aquesta entitat montblanquina «no accepta dones entre els seus membres, i això suposa un important bastió del patriarcat que combatem». 

 

Tot i això, per la seva banda, Joan Jàvega, el cap de colla dels bastoners de Montblanc, en declaracions a TarragonaDigital va desmentir aquestes acusacions assegurant que «el ball de Bastons de Montblanc sí que accepta dones en l'entitat».

 

Jàvega va recordar que en 3 o 4 ocasions diverses dones s'han interessat a formar una colla de ball de Bastons femenina i que l'entitat ha donat suport absolut a la iniciativa. Ara bé, per tal de fer sortir una colla de bastoneres al carrer cal entre 8 i 12 balladores i comentava que a dia d'avui no s'han trobat prou persones interessades a formar-ne part.

 

Assemblees i reunions dels pròxims dies

Les accions d'Endavant sobre aquest tema continuen en els pròxims dies. De moment, el dimecres dia 3 de juliol a les 18.00 hores a l'ateneu l'Empelt de Montblanc, es farà una nova assemblea del col·lectiu.

 

Per la seva banda, segons han explicat des de l’organització de la concentració, els bastoners tenen convocada la seva reunió per debatre si accepten o no dones avui divendres dia 28. És per això que el dia abans van fer aquesta concentració ciutadana a Montblanc «per animar-los a fer el pas».