Riuada Solidària concedeix més de 150.000 euros als damnificats de l’Espluga i Montblanc pels aiguats de 2019

La plataforma ciutadana dona per assolits els objectius pels qual es va crear, tres dies després de desbordar-se el riu

La iniciativa ciutadana Riuada Solidària al Francolí ha repartit 152.396,01 euros entre 62 projectes per tal d’ajudar els damnificats de la riuada del passat 22 d'octubre de 2019 de les poblacions de l’Espluga i Montblanc. D’aquesta manera, totes aquelles sol·licituds presentades que reunien els criteris establerts a les bases han pogut ser finançades.

Precisament, les bases per fixar els criteris de repartiment dels fons, elaborades d’una manera transparent, es van elaborar específicament per a cada municipi i establien diferents línies d’ajuts: negocis, habitatges de diversos tipus, magatzems, vehicles o explotacions agrícoles i ramaderes.

El balanç s'ha presentat aquest matí a la Font Baixa de l'Espluga, un dels punts més afectats per la riuada, on el 25 d'octubre es va presentar la iniciativa ciutadana. A més dels portaveus Anna March, Roger Òdena i Àlex Rebollo, han estat presents a l'acte diversos voluntaris i també damnificats a qui s'han atorgat ajuts. Un total de 33 particulars i 5 negocis han estat beneficiaris dels 108.875,01 euros recaptats per la plataforma de l’Espluga de Francolí, mentre que els diners aconseguits a Montblanc, 43.521 euros, s’han repartit entre els 24 projectes presentats. En el cas de Montblanc, el fons restant que no s’ha distribuït (754,98 euros) es donarà a l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil, tal com preveien les bases.

Justificació de la documentació

Ja està obert el termini de presentació de la documentació justificativa per poder cobrar l’ajut concedit. En el cas de l’Espluga, acabarà el 22 d’octubre de 2020 i en el de Montblanc un mes després, el 22 de novembre. Una vegada les comissions legals de cada municipi hagin validat tota la informació aportada, s'abonarà la quantitat que s’ha atorgat a cada sol·licitud.

Els cinc negocis afectats de l’Espluga ja van cobrar, fa unes setmanes, l’empenta econòmica de 10.000 euros cadascun. Els diners d’aquests projectes es van avançar a causa de la crisi provocada per la Covid-19, entenent que era un segon sotrac que arribava pocs mesos després de la riuada i tornava a afectar greument la seva activitat econòmica.

Més d’un centenar d’activitats

Amb la resolució de les quanties econòmiques, la Riuada Solidària dona per complert l'objectiu pel qual va néixer: acompanyar i ajudar les persones afectades pels danys causats a l’Espluga i Montblanc arran de l’aiguat del 22 d’octubre de 2019. La suma aconseguida va ser possible gràcies a la recaptació en més d’un centenar d’activitats que va organitzar la plataforma directament, o a través d’iniciatives d’altres entitats. El punt àlgid va ser el passat mes de novembre quan es van celebrar dos caps de setmana festius i de record amb la Riumuntada. Paral·lelament, centenars de persones també van fer les seves aportacions solidàries a través dels dos números de compte habilitats per ajudar els perjudicats.

La Riuada Solidària agraeix, una vegada més, la implicació de particulars i empreses que han fet donatius, així com de tots els participants, els organitzadors, les administracions, les entitats i els voluntaris que han fet possible que aquesta iniciativa col·lectiva hagi estat un èxit.

"La demanda de l'Ajuntament de l'Espluga per evitar noves catàstrofes naturals al poble" "Es presenten les noves postres de la Festa Major de l'Espluga de Francolí"