Polèmica al ball de Bastons de Montblanc per un comunicat que assegura que l'entitat no accepta dones

Joan Jàvega, el cap de colla dels bastoners montblanquins, diu que «és totalment fals assegurar que l'entitat discrimina per raons de gènere»
Imatge del ball de bastons en l'anada a Ofici de la passada Festa Major de Montblanc | Benjamí

 

Endavant, l'organització socialista d'alliberament nacional ha emès un comunicat en el qual posa de manifest la greu situació que es dona al ball de Bastons de Montblanc, ja que assegura que aquesta entitat montblanquina «no accepta dones entre els seus membres, i això suposa un important bastió del patriarcat que combatem». També s'han adherit al comunicat i n'han fet difusió els col·lectius Pintem Feminisme i l’Ateneu Popular l’Empelt de la Conca de Barberà.

 

El comunicat denuncia que els bastoners estan potenciant i mantenint una cultura estancada i immobilista, i que «el més lamentable és fer-ho amb els diners de tots, des d’una institució pública com l’Ajuntament de Montblanc, que suposadament representa i vetlla per tothom», però que realment està alimentant la desigualtat per raons de sexe ajudant espais clarament discriminatoris. Endavant afegeix que la tradició no pot servir d’excusa per mantenir i reproduir el patriarcat i que «la tradició només ens serveix en la mesura que sigui una eina d’alliberament».

 

Joan Jàvega, el cap de colla dels bastoners, en declaracions a TarragonaDigital ha desmentit rotundament les acusacions d'aquest col·lectiu i ha assegurat que «el ball de Bastons de Montblanc sí que accepta dones en l'entitat». De fet, Jàvega ha recordat que en 3 o 4 ocasions diverses dones s'han interessat en formar una colla de ball de Bastons femenina i que l'entitat ha donat suport absolut a la iniciativa. Ara bé, per tal de fer sortir una colla de bastoneres al carrer cal entre 8 i 12 balladores i, malauradament, a dia d'avui no s'han trobat prou persones interessades en formar-ne part.

 

Per altra banda, des dels bastoners de Montblanc s'assegura que, a hores d'ara, no es té constància que cap dona vulgui formar part de l'actual ball de Bastons, en el qual només ballen homes. No obstant això, Jàvega diu que si en el futur surten iniciatives que van en aquesta línia, l'entitat no tindrà cap inconvenient en plantejar que el ball de Bastons passi a ser una colla mixta i, en les properes setmanes, es celebrarà una assemblea per decidir si cal fer aquest pas. Alhora, afegeix que estan oberts a qualsevol proposta i, de fet, «a Montblanc ens agradaria molt tindre una colla femenina de ball de bastons».  

 

Potser també t'interessa:

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris
Montblanquina
"Colla femenina de ball de bastons"?!?!!??? Quina vergonya!! Que es pensen que tenim el tifus? Tenim tot el dret a picar amb els homes!!! Que s'han pensat? Sort que han arribat els d'endavant per a dir les coses clares! Massa tuf a ranci fot tot!
De Montblanc
El pitjor de tot és que diguin mentides tan grans com dir que mai cap noia s'ha interessat en el ball de bastons... Sabent totes les noies que al llarg dels anys han volgut estar dins de la colla i que aquest fos mixta. Almenys digués la veritat de les teves raons masclistes: segons els bastoners de Montblanc les dones no piquem prou fort... Si, gran argument aquest i el de seguim les tradicions per retrògrades que siguin... Suposo que per seguir la tradició encara deuen anar amb carro i no s'han comprat un cotxe. per no canviar la "tradició"
És masclisme
Si la intenció del Ball de Bastons de Montblanc fos que es mantingués el fet de seguir picant bastons (i no ballant, ja que a Montblanc és típic que els cops del ball de bastons siguin forts, contundents i precisos), el que haurien de fer són proves de força i habilitat i no pas prohibir la presència de les dones. Si una dona vol participar picant bastons, hi té tot el dret.
Miguele
La connexió entre les 40 assassinades l'any passat als Països Catalans i no acceptar dones al ball de bastons de Montblanc és evident. El context és que l'estat espanyol ens va apallissar l'1 d'octubre de 2017, el fet és que un mecànic de Reus es nega a arreglar un cotxe d'un policia i ara l'acusen de diversos delictes. El context, la realitat al marge de gustos o impressions, és que vivim en feminicidi i el fet és que els bastoners no accepten dones, noten la continuïtat entre context i fet?
Xic
A moltes feines ja veiem normal que sigui tant un home com una dona, caixer/es de súper, metjesa/infermer... Per altra banda, als equips esportius encara es separen homes dones. Ho hem de seguir acceptant també? O en l’esport si que val? I els balls tradicionals on homes i dones tene diferent vestuari i funció? H¿ome o dona han de perdre totalment la identitat, o be el que hem d’exigir fonamentalment es el respecte, igualtat de oportunitats i retribucions, drets i obligacions? Fa pensar tot això...