Joan Cortès, l'estudiant de Montblanc que ha guanyat el Certamen Nacional de lectura en veu alta

Aquest alumne de 6è de l'escola Les Muralles ha guanyat el concurs en la categoria Grumets Verds
El guanyador, Joan Cortès, a l'escola Les Muralles de Montblanc. | Júlia Giribets

 

Un somriure d’orella a orella es dibuixa en la cara de Joan Cortès. Pot dir que és el que millor llegeix de la seva edat a Catalunya. És alumne de 6è de l’escola Les Muralles de Montblanc i acaba de guanyar el XV Certamen Nacional Infantil i Juvenil de lectura en veu alta en la categoria 'Grumets Verds'. Després de passar diverses fases i arribar a la final, celebrada a Barcelona, en Joan s’ha endut el premi, tot i assegurar que no s’ho esperava.

Això ha estat possible gràcies a la pràctica de llegir a l’escola i també a casa, on té un bon suport. Aquest concurs consta de llegir textos en veu alta, on es valora la fluïdesa, les pauses, el to i la tranquil·litat de la persona que llegeix. «En Joan és molt escrupolós amb les pauses», destaca orgullosa la directora del centre, Mari Vallès.

Aquest any han participat en el concurs alumnes de cicle mitjà i superior de l’escola Les Muralles. Un altre dels estudiants d'aquest centre, en Fèlix, ha aconseguit arribar a les semifinals. La pràctica és molt important per poder llegir en veu alta, per això, en hores lectives i amb l'ajut dels professors, han estudiat les lectures del concurs. 

«És un treball que hem fet a classe i els alumnes que van al concurs també han llegit al pati o davant de gent de no coneixen per controlar els nervis quan estiguin davant d’un públic més nombrós», explica Mari Vallès.

Tot aquest treball previ s’ha plasmat en les diferents fases que han passat els alumnes com en Joan. Ell assegura que pensava que no podria passar de les semifinals, per l’alt nivell que es va trobar. «Ho vaig veure molt difícil!», exclama.

El guardó «és un premi de tots»

Tot i això, quan explica la seva vivència en el concurs, té l’alegria reflectida a la cara. Relata amb orgull que ha guanyat una càmera per fer fotografies sota l’aigua i una dotació econòmica de 500 euros per l’escola per gastar en llibres. És per això que insisteix a dir que «és un premi de tots».

La classe de 6è on estudia en Joan Cortès. | Júlia Giribets

Assegura que a casa llegeix molt i que li agraden els llibres de misteri. «Ara m’estic llegint Harry Potter, també m’agraden Els Futbolíssims», diu.

Durant l’entrevista amb TarragonaDigital també hi són presents els seus companys de classe, que escolten atentament les explicacions que fa en Joan sobre la seva experiència al concurs. «Tots ells també estan contents i m’han felicitat molt», afirma.

Parlar en públic, de vegades és difícil fins i tot per a un adult, és per això que controlar els nervis és un dels punts clau en un concurs com aquest. Com s’ho ha fet en Joan per mantenir la tranquil·litat? «El teatre m’ajuda molt a controlar els nervis», respon.

I és que en Joan, a part de llegir, té moltes altres aficions. Una d’elles és el teatre, «també jugo a futbol i toco el violoncel», explica.

«Mentre llegia, el Teatre Nacional estava molt ple»

Pel que fa a la ‘responsabilitat’ de ser el noi de la seva edat que millor llegeix a Catalunya, reconeix que la veritable responsabilitat la va tenir a la final del concurs al Teatre Nacional, «perquè estava molt ple», un fet que l’impressionava.

L’escola montblanquina ha participat en aquest certamen els darrers 3 anys. «Vam decidir presentar-nos quan ens sentíem preparats per fer-ho i en aquest temps hem arribat a semifinals i l’any passat a la final», diu la directora. És per això que l’any vinent, Les Muralles tornarà a participar en aquest concurs que tan bons resultats els està donant.

El Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta és una iniciativa de la Fundació Enciclopèdia Catalana, l’entitat cultural que encapçala el Grup format per diferents empreses editorials, l’objectiu de les quals és promocionar la llengua i la cultura catalanes especialment mitjançant l’edició d’enciclopèdies, llibres de consulta, diccionaris, llibres infantils i juvenils, llibres de text i obres de literatura catalana i universal.

"Comença l'asfaltatge del carrer Senan de Montblanc" "🎞Montblanc es transforma en un plató per la gravació d’un anunci publicitari"