GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El fons fotogràfic del montblanquí Anton Moix, ja es pot consultar per internet

Moix era pagès però tenia gran afició per la fotografia i va immortalitzar molts moments del Montblanc del segle XX
Esbart dansaire Esplai de Joventut del Casal Montblanquí a la terrassa. | Anton Moix

 

L'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) ha carregat a la Xarxa una bona part de les imatges del fons fotogràfic Anton Moix. Es tracta de les fotografies visibles al portal ‘Arxius en Línia’ i corresponen als 1.594 negatius sobre suport placa de vidre, digitalitzats, positivats i descrits a l'ACCB.

 

El productor del fons, és el montblanquí Anton Moix Pallisó (1925-1981). Moix era cabaler d'una família pagesa i seguint la tradició familiar, es dedicava al conreu de la vinya. Així i tot, de ben jove, tenia molta curiositat pel nou art que havia arribat a la vila, la fotografia, que va esdevenir la seva gran afició. Gràcies a això, Moix va immortalitzar molts moments de la societat montblanquina de mitjans del segle XX.

 

El fons conté més de 3.000 negatius sobre suport vidre i plàstic i en termes generals, retrata la vida quotidiana de Montblanc i mostra l'evolució de la vila entre els anys 30 i 70.

 

Aprofitant les Festes de la Serra del 2006, els nebots d'Anton Moix, els seus hereus, van donar el fons a l'Ajuntament de Montblanc per tal de dipositar-lo a l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà a fi i efecte de garantir la seva conservació i divulgació.

 

Una de les imatges d'Anton Moix que es poden consultar per Internet. | Cedida

 

Al mateix any, es va fer un primer tractament arxivístic dels negatius fotogràfics centrat en la neteja i emmagatzemat dels negatius en les unitats d'instal·lació adients per la seva correcta preservació.

 

El procés de digitalització i identificació de les imatges

L’any 2014, amb els mitjans tècnics i el personal de l’ACCB, es va procedir a la digitalització i positivat de la totalitat de les plaques de vidre. El 2015, després d'una tasca d'identificació de les persones, llocs i dates, amb l'ajuda dels montblanquins Josep Gomis Martí, Rosa Mari Pallisé Clofent, i Josep M. Roselló Fabregat, es va procedir a la descripció de les fitxes de cada imatge.

 

Al llarg del primer semestre de 2016, gràcies a una subvenció per a digitalització de la Subdirecció General d'Arxius i Museus del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, una empresa externa va procedir a la digitalització i positivat de la resta de negatius sobre suport de plàstic. Actualment, s'està treballant en la catalogació d'aquestes fotografies. La montblanquina Maria Sanahuja està col·laborant estretament amb l'Arxiu Comarcal per tal de dur a terme les descripcions d’aquest material fotogràfic.

 

Per la seva banda, Josep M. Porta i Balanyà, director de l'Arxiu Comarcal, anima a la ciutadania que tingui material fotogràfic i audiovisual a plantejar-se el seu dipòsit a l'ACCB, no només per a la seva correcta preservació, sinó per a fer-lo accessible a la ciutadania i aportar nous materials a la investigació i recerca històrica.

 

També et pot interessar: