Un centenar de persones participen a la plantada de safrà de Santa Coloma de Queralt

Es consolida aquesta activitat per tercer any. Al mes de novembre, en recolliran les flors
Gran èxit de participació en la plantada de safrà d'aquest any. | Oficina Turisme Santa Coloma de Queralt.

 

El passat divendres, 10 d’agost, els horts que toquen al riu Gaià, van ser escenari d’una exitosa jornada. I és que un centenar de persones es van acostar a la zona per dur a terme la tradicional plantada de safrà de Sant Coloma de Queralt. Segons han informat des de l’Oficina de Turisme d’aquest municipi, la feina va consistir a plantar bulbs de safrà per recollir-ne les flors al mes de novembre, per la festa ‘Som terra de safrà’ que coincideix amb el moment de recol·lecció d’aquesta espècia.

 

L’activitat va començar a dos quarts de deu del matí. Un dels objectius de reunir la gent en aquesta jornada és la de fomentar la col·laboració en la recuperació i coneixement del safrà. La plantada suposa una acció simbòlica que posa de manifest la unió d’aquest cultiu amb el territori i la seva gent. L’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt va habilitar un espai en els horts per poder desenvolupar aquesta tasca.

 

La regidora de cultura i patrimoni del municipi, Angelina Nogués, va fer una introducció al món del safrà i va explicar la relació d’aquesta espècia amb el poble. Tot seguit, diverses persones de Sant Coloma de Queralt que fa anys que planten safrà, com és el cas de José Antonio Villanueva, David Carreras i Lluís Casellas, van completar les explicacions. 

 

Esmorzar popular en acabar la plantada

Un cop introduïda la temàtica, els assistents van començar a cavar els solcs amb les aixades per plantar-hi els bulbs. Seguidament va tenir lloc un esmorzar popular a les Fonts de les Canelles, on van poder degustar un saborós plat d’arengades en escabetx amb safrà elaborades per Nati Ninot, amanida i fruita.

 

Petits i grans van poder gaudir d’un dia diferent, on van poder conèixer i experimentar de primera mà com comença el cicle del safrà, del qual en podran recollir el fruit en uns mesos. També es va comptar amb la presència de membres de l’Oficina de Montblanc i altres oficines de l’entorn. També van ser-hi presents el grup de membres de la Xarxa de Calls Jueus de Catalunya. Si el temps acompanya, cap al mes de novembre es farà la collida de flors.

"Descobreix les noves incorporacions musicals al Festival Essències de Montblanc" "Protecció Civil de Montblanc tindrà tres terminals de la xarxa Rescat"