Atribueixen una peça del Museu del Monestir de Poblet al pintor renaixentista Perin del Vaga

Una investigadora italiana ha atribuït una tela que representa la Pietat al pintor italià. Es tracta de la primera obra d’aquest artista a Catalunya
Detall de la pintura que s'atribueix al renaixentista Perin del Vaga. | ProVinilo

 

Gràcies a la investigació de la doctora Patrizia Tosini de la Universitat de Cassino (Itàlia) s’ha atribuït una nova peça del museu del Monestir de Poblet al pintor italià Pietro Bonaccorsi, més conegut com Perino o Perin del Vaga (Florència, 1501 - Roma, 1547).

 

Es tracta d’una tela que representa la Pietat o Lamentació sobre Crist mort, obra que l’autora qualifica d’autografia del pintor i d’una qualitat que la fa destriable de les creacions del seu taller i d’altres còpies.

 

A més, està vinculada a una peça molt semblant, però realitzada sobre taula, del mateix tema iconogràfic i que, en aquest cas, es conserva al Museu Estatal de l’Ermitage de Sant Petersburg (Rússia).

 

L’autora compara estilísticament, iconogràficament i històricament les dues pintures, que curiosament coincideixen en les seves dimensions. Destaca la concepció de l’obra, l’originalitat del conjunt i la presència de dibuixos preparatoris del quadre.

 

També remarca la seva presència d’antic a la península, vinculada amb el fet de trobar còpies, conservades actualment, a la catedral de Pamplona i a Sòria respectivament.

 

S’argumenta l’autoria del creador italià amb els dibuixos preparatoris, el més destacat i semblant a la peça pobletana, resta a Staatliche Graphische Sammlung de Munic, a més de comparar el llenç amb altres creacions de Perin del Vaga i models contemporanis.

 

Primera obra d’aquest artista a Catalunya

Fins al moment aquesta és la primera obra de l’artista a Catalunya i de les poques a l’Estat, on el Museo Nacional del Prado conserva algunes mostres de l’artista florentí.

 

La publicació d’aquesta nova atribució s’ha realitzat a la prestigiosa revista italiana ‘Revista dell’Instituto Nacionale d’Archeologia e Storia dell’Arte’. Aquest fet coincideix amb la pròxima obertura del nou Centre de Visitants del Monestir de Poblet, i també de la inauguració de l’ampliació i nova presentació del museu del Monestir de Poblet.

 

També et pot interessar: