Alcaldes de la Conca de Barberà.

Preocupació entre els alcaldes de la Conca pel retard en la publicació del decret dels aiguats

Els alcaldes de Montblanc, l’Espluga, Vimbodí i Poblet, Vilaverd i Vallclara lamenten que el govern espanyol no hagi publicat encara el decret per poder reparar els danys causats per la riuada

Els alcaldes de les poblacions de la Conca de Barberà afectades pels aiguats del passat mes d’octubre (Montblanc, l'Espluga, Vimbodí i Poblet, Vallclara i Vilaverd) han fet front comú per reclamar al govern espanyol que publiqui el decret que els ha de permetre accedir a les subvencions per tal de reparar els danys que va causar el temporal en els seus municipis. A aquesta unió entre els pobles afectats, també s’hi ha sumat el Consell Comarcal de la Conca de Barberà.  

Els alcaldes han escenificat aquesta entesa aquest divendres al matí en una roda de premsa celebrada a Tarragona on han lamentat que més de 100 dies després dels fets, encara no sàpiguen quan podran tenir aquestes ajudes per part de l’Estat i també de la Generalitat. «Estem igual que el primer dia», asseguren.

Aquesta preocupació, asseguren que ja s’ha convertit en «indignació», perquè tres mesos després «no hem tingut una resposta satisfactòria», ha dit Magí Trullols, president del Consell Comarcal. A més, senten que s’està produint un greuge comparatiu, ja que «a Múrcia la reacció va ser més ràpida», ha afegit.

Els alcaldes dels municipis afectats no entenen el retard del govern espanyol en publicar el decret d’ajudes. Asseguren que es va dir que es podria retardar perquè en el moment dels aiguats hi havia un govern en funcions, però ara ja hi ha nou executiu i la comarca segueix a l’espera d’aquests diners per pal·liar els danys del temporal.

«Deixadesa de funcions» del govern espanyol

No obstant això, l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal, ha acusat el govern espanyol de tenir una «deixadesa de funcions», ja que «hauria d’haver actuat igualment perquè era un tema d’emergència».

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha recordat que la Delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, va dir en una reunió poc després dels aiguats que era «qüestió de dies» que es publiqués el decret. «Esperàvem tenir alguna resposta aquest dimarts, però res», ha dit Andreu.

El problema és que els municipis no poden iniciar cap treball sense la publicació d’aquest decret, ja que «fins que no surti al BOE no podem contractar res», ha explicat l’alcalde de Montblanc. Mentrestant, comunitats de regants, empreses i altres col·lectius segueixen a l’espera. Els batlles asseguren, a més, que no se’ls ha donat cap explicació del perquè d’aquest retard.

Per la seva banda, l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, ha denunciat que «es va demanar que presentéssim tota la documentació en un temps impossible i que encara no tinguem resposta, l’únic que tenim és incertesa».

Una afirmació que ha subscrit l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal. «Ens van collar molt per fer informes en pocs dies i no tenim tècnics que es dediquin a això i ho vam fer». En aquest sentit, ha demanat a les administracions competents que «compleixin amb els seus deures i obligacions», ja que «no tenim cap resposta per donar als nostres veïns i veïnes».

Danys milionaris que s’han de pal·liar quan es publiqui el decret

Els municipis afectats acumulen danys milionaris dels quals se n’ha de fer càrrec de la Generalitat al 50% i l’Estat de l’altre 50%: Montblanc té quantificades les destrosses en 4,1 milions; l’Espluga de Francolí suma 1,4 milions sense tenir en compte les obres que fa la Diputació; Vimbodí i Poblet en 900.000, sense comptar algunes obres que farà la Diputació de Tarragona; Vallclara en 350.000 euros i Vilaverd suma uns 200.000 euros.

En el cas de Vilaverd, a més, han explicat que la família de les dues persones mortes pels aiguats no rebrà cap ajuda de l’administració, ja que els requisits que es demanen són molt concrets i restrictius i no hi poden accedir. 

Els alcaldes confien que dimarts vinent, el Consell de Ministres resolgui la situació, ja que si s’allarga molt més «estarem parlant d’una situació molt greu, d’una discriminació flagrant», ha dit Josep Andreu.


Comentaris