Pont de la Font Baixa de l'Espluga de Francolí

Els ajuts pels danys de la riuada del Francolí: per fi una realitat que acumula 10 mesos de retard

Des dels consistoris de la Conca de Barberà es destaca que era un tràmit necessari per tal de desencallar alguns projectes d'arranjament i millora d'infraestructures

Deu mesos després dels aiguats de la Conca de Barberà, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat, aquest dijous 27 d’agost, el Reial Decret amb el qual s’oficialitzen les ajudes a entitats locals per a la recuperació de les zones afectades pels diversos temporals que es van produir durant l’any 2019, amb el temporal Dana, i l’inici del 2020 amb el temporal Gloria.

En aquest sentit, l’Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet o Montblanc, alguns dels municipis de la comarca més afectats per la riuada del Francolí del 22 d’octubre, es podran acollir a les subvencions que ha oficialitzat el Govern d’Espanya, amb un pressupost total de 226 milions d’euros destinats a tot el país i que tenen per finalitat pal·liar els efectes i els danys causats per fenòmens meteorològics com les pluges torrencials, els tornados, les inundacions o els episodis de fort vent produïts a partir de l’1 d’abril de 2019.

Un retard de 10 mesos

La publicació de les subvencions era una notícia molt esperada a la Conca de Barberà des de l’octubre i ha estat molt ben rebuda i celebrada per part dels diversos consistoris. No obstant això, l’oficialitat de la convocatòria acumula 10 mesos de retard i aquest fet ha causat força malestar en les administracions locals i comarcals, que han reclamat en diverses ocasions la publicació del decret, ja que sense aquest tràmit no s’han pogut dur a terme diferents reparacions.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Montblanc asseguren a TarragonaDigital que tot i que la notícia és satisfactòria i positiva, el cert és que lamenten que no s’hagi agilitzat el procés per tal de dur a terme els treballs necessaris per tornar a la normalitat. «Estem contents, tot i que som prudents i ara haurem d’estudiar tècnicament les bases dels ajuts per tal de desencallar alguns projectes com l’arranjament dels ponts i alguns camins», expliquen fonts municipals.

Pont Vell de Montblanc.
Imatge recent del Pont Vell de Montblanc, una de les zones més afectades per la riuada que encara no ha estat arranjada | Albert Oliva

«Les emergències no poden esperar»

En la línia, des de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí asseguren que el decret d’emergència havia d’haver estat publicat fa gairebé un any, «ja que les emergències no poden esperar, i els privats i l’Ajuntament de l’Espluga ens hem hagut d’espavilar amb recursos propis, i amb les mans de molta gent, per poder aturar el cop de l’emergència de la riuada», lamenta Josep Maria Vidal, l'alcalde.

Tot i així, esperen que les sol·licituds d’ajuts que han fet particulars i ajuntaments puguin resoldre’s el més aviat possible, ja que la situació es veu agreujada amb l’emergència econòmica i social de la Covid-19, que també estan afrontant principalment els ajuntaments i els particulars. Per això, Vidal exposa que «necessitem que els diners arriben el mes aviat possible als ajuntaments i a les persones damnificades».


Comentaris