EN DIRECTE

⚠️🌧 Talls de carreteres, inundacions i estralls arreu en l’últim dia del Glòria

El president Quim Torra clou la 32a Setmana Medieval de Montblanc i rep l'Espasa d'Honor

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha protagonitzat l'acte de cloenda aquest diumenge a l'església de Santa Maria, a la representació de Les Corts Catalanes de 1414
Quim Torra ha rebut aquest diumenge l'Espasa d'Honor de l'Associació Medieval. | Setmana Medieval

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha protagonitzat aquest diumenge 5 de maig l’acte de cloenda de la 32a Setmana Medieval de Sant Jordi de Montblanc. En un acte celebrat a l’església de Santa Maria, s’ha dut a terme la representació de Les Corts Catalanes de 1414, un espectacle dirigit amb rigor històric, ple de poesia i bellesa. D’aquesta manera, els assistents han pogut veure com eren les corts medievals que es feien a Catalunya.

 

En el marc d’aquest acte, el president Torra ha rebut aquest any l’Espasa d’Honor de l’Associació Medieval, que ha servit per tancar aquesta edició de la Setmana Medieval, després de 15 dies d’activitats de tota mena. En rebre l'espasa el president ha destacat que «Sant Jordi és un símbol de força, lluita i determinació. La seva mirada ha resseguit la nostra història i l'ha vista revoltada, caiguda i renaixent. És el cavaller de la llibertat».

 

Per la seva banda, el president de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Joan López, ha expressat que «la riquesa més preuada de la festa és que hi cap tothom. Fem cultura, que és llibertat, sobretot la popular. Gràcies als centenars de persones que l'han feta possible. Una més al sac!».

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, amb l'Espasa d'Honor i la família reial de la llegenda de Sant Jordi. | setmana medieval

 

Torra, també ha fet una visita a l'Ajuntament montblanquí on ha signat el Llibre d'Honor, acompanyat de l'alcalde, Josep Andreu. Precisament Andreu ha celebrat la presència de Torra a la vila, amb piulades a les xarxes socials, assegurant estar content que hagi vingut el president a la cloenda de la Setmana Medieval, tot agraint que hagi rebut personalment d'Espasa d'Honor i afirmant que «és un paler acollir-vos un cop més a la vila». 

 

El president català ja estava vinculat a la Setmana Medieval montblanquina, ja que en va ser pregoner fa uns anys, quan era director del Born Centre Cultural.

 

Èxit de l'estrena de 'Justa i honor'

El darrer cap de setmana de celebració a Montblanc també ha donat altres moments per recordar. Un exemple ben clar el trobem dissabte a la nit on es va dur a terme l'esperada estrena de l'espectacle d'acció 'Justa i honor' en l'entorn del Pont Vell. Amb totes les entrades exhaurides, el torneig nocturn va aplegar uns 900 espectadors que van poder gaudir de combats, mort i justícia en aquest nou emplaçament. 

 

Espectacle 'Justa i honor' a la 32a Setmana Medieval de Montblanc. | setmana medieval

 

Sant Jordi, copatró de Montblanc i festes de la Serra decennals

D'altra banda, dissabte al matí ha tingut lloc la celebració del Ple Medieval a l'església de Sant Miquel. Cònsols i síndics han aprovat que Sant Jordi torni a esdevenir copatró de Montblanc, juntament amb Sant Maties i la Mare de Déu de la Serra. De fet, les cròniques antigues apunten que Sant Jordi ja era patró de la vila medieval, juntament amb 8 patrons més. Arran d'una plaga de llagosta l'any 1687, es va erigir com a patró Sant Maties. 

 

El Ple Medieval també ha fet una altra aprovació molt important per unanimitat. En aquest cas, s'ha aprovat realitzar les festes commemoratives de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de la Serra cada 10 anys i no cada 25, com s'havia fet fins ara.