Els aiguats, les obres de l’A-27 o les noves alcaldies: així ha estat el 2019 a la Conca de Barberà

Repassem les 10 notícies més destacades de la comarca que han tingut lloc durant aquest any que ara acaba

Sens dubte, la Conca de Barberà recordarà aquest 2019 pels terribles aiguats del 22 d’octubre, que van provocar importants destrosses a l’Espluga de Francolí, Montblanc o Vimbodí i Poblet, a més de les pèrdues personals i dels desapareguts. A part d’aquesta notícia, la comarca ha tornat a ser protagonista per les obres de l’A-27, la posada en marxa d’un sistema pioner de recollida selectiva o els nous alcaldes i alcaldesses dels diversos ajuntaments, després de les eleccions municipals del mes de maig.

"🎄El Museu Comarcal de Montblanc proposa una gimcana familiar nadalenca aquest dissabte" "🎶AGENDA: Diversos pobles de la Conca acolliran el concert de Raül Poblet, Toni Sánchez i Òscar Olivé"

A presó els pares d’un nadó presumptament maltractat de Montblanc (14 de febrer)

El mes de febrer, va saltar la notícia de l’ingrés d’un nadó d’un mes a l’hospital Joan XXIII de Tarragona amb signes de maltractament. Els pares, dos joves de Montblanc, van ingressar a la presó per aquests fets, però van sortir mesos més tard.

Comencen les obres del túnel de l’A-27 (28 de febrer)

Després de molts mesos esperant, durant el mes de febrer van començar els treballs per a construir el túnel de l’A-27 al Coll de Lilla (Montblanc). Al juliol es van iniciar les voladures per a la seva construcció, i a l’octubre va començar la perforació. Aquests treballs han ocasionats molèsties als veïns d’aquesta pedania que asseguren que els han aparegut esquerdes a les cases.

Canvi històric a l’Ajuntament de l’Espluga i altres canvis als governs municipals (27 de maig)

Les eleccions municipals van posar noves cares als governs municipals de diversos pobles de la Conca de Barberà. Un d’ells és l’Espluga de Francolí, on Som Espluga va arrasar en vots i va portar l’alcaldia a Josep M Vidal. Els pactes de darrera hora també van donar sorpreses a Sarral o Santa Coloma de Queralt. En el cas de Montblanc, la capital de la comarca, Josep Andreu revalidava la majoria absoluta, tot i que de forma més ajustada que en comicis anteriors.

La polèmica del Ball de Bastons de Montblanc (10 de juny)

Endavant, l'organització socialista d'alliberament nacional va manifestar que el ball de Bastons de Montblanc, «no accepta dones entre els seus membres, i això suposa un important bastió del patriarcat que combatem». Aquí va començar la polèmica. Per la seva banda, des de la colla dels bastoners van desmentir aquestes afirmacions i van assegurar que no es té constància que cap dona vulgui formar part de l'actual ball de Bastons, en el qual només ballen homes.

El Monestir de Poblet puja al tren de les noves tecnologies amb el nou centre de visitants (12 de juny)

El Monestir de Poblet s’ha aliat amb les noves tecnologies per oferir una visita més atractiva i completa al monument. Amb la inauguració del nou Centre de Visitants, aquells que visitin el Monestir poden veure espais previs a l’itinerari. Mitjançant audiovisuals, projeccions i pantalles interactives es poden endinsar en la història del Monestir i veure, a vista de dron, estances que habitualment no es poden visitar. També imatges inèdites de la vida quotidiana de la comunitat monàstica. Enguany també s’ha inaugurat la remodelació de dues de les sales del Museu del Monestir que, treuen a la llum peces úniques i de gran importància històrica, com el singular Crist d’Ivori o la lipsanoteca, un got de vidre que servia per guardar-hi relíquies al segle XIV. A més, el Monestir està rebent cada cop més la visita de persones procedents de creuers del Port de Tarragona.

La Conca de Barberà, comarca pionera en el sistema de recollida selectiva (6 de setembre)

La Conca de Barberà adoptarà un nou model de gestió en la recollida de residus a tota la comarca. A partir de l’any 2020 la recollida serà mixta, tal com es va anunciar el 6 de setembre. Per una banda, en els 7 municipis amb major població (Vimbodí i Poblet, Sarral, Santa Coloma de Queralt, Montblanc, Vilaverd, Barberà de la Conca i l’Espluga de Francolí) s’aplicarà el model ‘porta a porta’ i en els altres 15 pobles restants es farà mitjançant contenidors tancats, amb targeta d’obertura. S’ha fet un contracte de 6 anys (més 2 de pròrroga) per valor d'1,6 milions d'euros anuals amb una unió temporal d’empreses. 

Vimbodí i Poblet celebra les festes Quinquennals (7 de setembre)

Els anys acabats en 4 i en 9, els carrers del municipi de Vimbodí i Poblet es transformen en flors, llums i catifes i es respira un ambient de religiositat i convivència a tot arreu, gràcies a la celebració de les Festes Quinquennals, que han tingut lloc aquest passat mes de setembre. Aquestes festes són un reflex de la devoció que el poble professa a la Mare de Déu dels Torrents. Cada 5 anys, la cita es caracteritza per la solemnitat dels diversos actes programats, tots ells de caràcter litúrgic, i per la vistositat dels guarniments amb què els veïns i les veïnes de la vila omplen carrers i places com a homenatge a la copatrona. Les Quinquennals inclouen les professons de portada de la Mare de Déu des de la seva ermita i de retorn i d'altres celebracions religioses, un aplec festiu, ofrenes florals, o una recepció municipal a les dones que duen el nom de Maria dels Torrents.

L’Espluga de Francolí serà la seu del IV Congrés de Pastorets de Catalunya (8 de setembre)

L'Espluga de Francolí ha estat el municipi escollit per acollir el IV Congrés de Pastorets de Catalunya que se celebrarà el 14 de març del 2020, tal com es va anunciar al setembre. La Coordinadora de Pastorets de Catalunya va prendre la decisió després d'estudiar les candidatures presentades per quatre municipis: l'Espluga de Francolí, Navarcles, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat. El Congrés de Pastorets de Catalunya se celebra només un cop cada dècada. Serà el primer cop que el Congrés se celebra a les comarques de Tarragona i al sud de Catalunya.

L’Acampada Jove es queda a Montblanc (25 de setembre)

Després del rumor que l’Acampada Jove podria marxar de Montblanc en motiu de la seva 25a edició, es va donar a conèixer que el festival de música continuava a la capital de la Conca de Barberà, malgrat que tenia ofertes d’altres municipis. Les entrades per a la pròxima edició, que promet ser molt especial, ja són a la venda.

Els aiguats deixen un tràgic balanç a la comarca (22 d’octubre)

El 22 d’octubre de 2019 quedarà gravat en la memòria de la comarca. Els aiguats que van caure van provocar grans destrosses en municipis com Montblanc, l’Espluga de Francolí o Vimbodí; persones desaparegudes i víctimes mortals. Dos mesos després, les seqüeles d’aquesta riuada encara són ben visibles al paisatge quotidià.