setmana-medieval-montblanc

Montblanc no renuncia a celebrar la Setmana Medieval de Sant Jordi tot i la crisi sanitària actual

Aquests dies, els montblanquins omplen les xarxes socials amb diverses propostes com concursos, fotografies i experiències d'altres edicions anteriors

No són bons temps per a l’oferta cultural i turística al nostre país. Tampoc per a celebrar esdeveniments multitudinaris i de referència com ho és la Setmana Medieval de Montblanc. En aquest sentit, la festa medieval per excel·lència de Catalunya s’havia de celebrar entre el 17 i el 26 d’abril d’enguany, però la 33a edició passarà a la història com la primera que queda suspesa, en la seva totalitat, des de l’inici de la iniciativa, l’any 1987.

De fet, aquest passat cap de setmana hi ha hagut un ambient enrarit a vila ducal. La nostàlgia pel record de les edicions passades i la ràbia d’aquest context catastròfic han conviscut amb la comprensió que bona part dels veïns de la capital de la Conca de Barberà han tingut a l’hora de renunciar a la celebració davant de la crisi sanitària actual. Una vegada més, els montblanquins, en situacions d’extrema dificultat, han fet bandera dels valors del cavaller Sant Jordi davant de la lluita contra el drac.

Joan López, de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, evidencia aquest aspecte i assegura el moviment que hi ha hagut per les xarxes socials durant el cap de setmana ha estat aclaparador, amb la publicació de fotografies, trobades telemàtiques i la difusió de records d’anys passats. «Montblanc sempre té moltes ganes de celebrar Sant Jordi i enguany els veïns i les veïnes no s’han resignat a perdre l’ambient típic d’aquests dies a la vila, tot i les circumstàncies», explica el president.

Domassos i vestits medievals des de casa

En aquest escenari, l’Associació Medieval s’ha servit de la inventiva i de les tecnologies per engegar diverses iniciatives. Per una banda, s’ha animat als montblanquins i montblanquines a penjar el domàs de la Setmana Medieval al balcó, amb l’objectiu que, des de casa, l’esperit de la festa estigui ben present. També, una altra de les accions que es vol dur a terme està prevista pel 23 d’abril, i es basa en el fet que la gent comparteixi fotografies a les xarxes socials amb el seu  vestit  medieval, tal com s’hauria fet si la diada s’hagués pogut celebrar.

Per altra banda, l’èxit del concurs d’Instagram de les edicions anteriors ha fet que l’Oficina de Turisme de Montblanc i l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi hagin volgut mantenir el certamen que ha esdevingut un clàssic de l’esdeveniment. En aquesta 7a edició, però, el concurs que serà del tot excepcional, ja que caldrà recuperar i compartir fotografies antigues de qualsevol de les edicions anteriors de la festa, per tant, imatges que poden anar de 1987 fins a 2019.

setmana-medieval-montblanc
Joan López hagués viscut l'última Setmana Medieval com a president | Cedida

«L'Associació s'ha anticipat als fets»

Joan López assegura a TarragonaDigital que si bé és cert que durant aquestes dues setmanes es canalitzen algunes iniciatives puntuals que fan recordar la importància que té la Setmana Medieval per Montblanc, la programació en bloc de l'esdeveniment és molt difícil de reubicar en unes dates que no siguin les habituals: «la festa té un format específic que està en equilibri amb tots els actes i la incertesa dels propers mesos fa de molt mal preveure quan es podria celebrar i amb quines garanties organitzatives».

El president també explica que preveient els paràmetres que agafaria la crisi sanitària actual i davant d'un possible desastre a nivell econòmic, «l'Associació Medieval ha estat àgil i ha pres les decisions més encertades en el moment just, per tal d'anticipar-se als fets i evitar que l'entitat es comprometi econòmicament».

López, afegeix que per a ell la cancel·lació de la 33a Setmana Medieval ha tingut un regust el doble d'amarg, ja que havia de ser l'última festa que viuria com a president al capdavant de l'Associació Medieval. En aquest sentit, i segons els estatuts de l'entitat, durant el mes de setembre de 2020 s'hauria de celebrar l'assemblea general de socis per tal d'escollir la nova junta directiva per als propers quatre anys. «A hores d'ara, però, no sabrem ni si es podrà celebrar la reunió, ja que tot és molt imprevisible», conclou.


Comentaris