El XVII Terrània atrau milers de visitants a Montblanc en una edició «excel·lent»

El Festival Internacional de Ceràmica acull prop d'una quarantena de ceramistes d'arreu d'Europa
La XVII edició del Terrània ha sigut «excel·lent»  | Àngel Ullate

 

La 17a edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica, ha atret milers de persones durant tot el cap de setmana a Montblanc. El certamen ha organitzat demostracions, tallers i exposicions i ha aplegat 37 ceramistes arribats d'arreu d'Europa, com Suïssa —el país convidat—, Finlàndia, França o Bèlgica. El cap de l'àrea de Turisme de Montblanc, Joaquim Queralt, ha destacat que la qualitat d'aquesta edició ha estat «excel·lent». «Per sort el temps ens ha acompanyat i el nombre de visitants ha estat molt elevat. És una de les millors edicions que recordem», ha valorat. Entre les novetats d'enguany destaquen el taller de ceràmica a quatre mans i la creació d'un relleu de Sant Jordi.

 

 

L'antiga església i el claustre de Sant Francesc han tornat a ser punt de trobada dels ceramistes del festival Terrània. Gerros, càntirs, figures, gots, plats, joies i instruments són algunes de les peces que s'han exposat. El suís Peter Fink, amb avis a Vilafranca, ha participat per primera vegada en el certamen i ha explicat que el seu treball són peces molt ben acabades, amb formes senzilles i plenes de color. Ell ha defensat que el futur del sector implica apostar per la qualitat de la ceràmica: «És una mica contradictori perquè comprem a les grans cadenes, perquè és més barat, però necessitem el contacte entre els ceramistes i haurem d'anar més a l'artesania i al producte bo si el clima ens ho permet», ha afirmat.

 

La majoria de ceramistes, 14 , són de Catalunya i un dels veterans és el reusenc Jaume Vilà. Tot i que des de fa 4 anys viu al sud de França, no s'ha perdut el certamen. De fet, ha participat en 15 de les 17 edicions. Segons ha explicat, la seva artesania està feta amb gres utilitari cuit a 1280 amb reducció. «Hi ha una duresa molt bona i de qualitat i els colors no són molt copiats. Abans érem molts i la gent ha anat canviant. És ceràmica més artística, peça única», ha detallat Vilà.

 

L'antiga església i el claustre de Sant Francesc han tornat a ser punt de trobada dels ceramistes del festival Terrània. | Àngel Ullate

 

 

Entre les novetats d'enguany, destaquen el taller a quatre mans de les ceramistes Mercè López i Rebeca Puertolas, responsables de l'empresa Tatets de Fang. Aquesta activitat, adreçada a petits i grans, ha consistit a construir un càntir ceràmic utilitzant el torn i modelant i ha acumulat cua a estones. Puertolas ha afirmat que el taller és «molt atractiu perquè és una combinació del torn i activitat de taula. Els hi agrada molt i experimenten».

 

Altres propostes han estat el taller de segells precolombins, la creació per primera vegada d'instruments ceràmics fets per l'argentí Hernán Vargas, així com, el relleu de Sant Jordi a càrrec de l'escultora de Belltall Rebeca Muñoz. A més, també s'ha programat l'activitat del joc de barrets.

 

Pel que fa a les vuit exposicions organitzades per diversos espais de la vila de Montblanc, el responsable del festival, Joaquim Queralt, ha considerat que ha estat tot un encert. «Les exposicions estan agradant moltíssim i fan que el visitant es bellugui pel nucli històric i tombi per la vila i això ha anat molt bé», ha tancat.

 

Gerros, càntirs, figures, gots, plats, joies i instruments són algunes de les peces que s'han exposat. | Àngel Ullate

 

Les xifres econòmiques d'aquesta edició

Segons han informat des de l'organització, les vendes han augmentat en aquesta edició i la xifra total de 32.700€ millora els 31.326€ de l'any passat. És la cinquena vegada que el festival supera els 30.000€. Abans de l'esclat de la crisi econòmica s'havia assolit els anys 2007, 2008 i 2009. La d'enguany es converteix en la segona millor xifra dels disset anys de trajectòria.

 

Com és lògic, les vendes s'han repartit de forma desigual entre els ceramistes que venien de Catalunya, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Holanda i Suïssa, territori convidat en aquesta edició. Segons l'opinió dels ceramistes el públic evoluciona però no té els hàbits de compra dels mercats europeus, encara costa vendre peça gran i les vendes es concentren molt en peça petita.