GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

La normalitat de l'endemà de l'atemptat de Cambrils

Al cap d'un any, tothom coincideix que la ciutat està recuperada del cop, tot i que és una cosa que no es pot oblidar mai
Els comerços del passeig de les Palmeres de Cambrils van tornar a obrir l'endemà dels atemptats. | Oleguer Domènech.

 

Tot i el trauma, la sorpresa, el desconcert, la ràbia o la por que van suposar els atemptats del 18 d'agost, Cambrils no es va voler derrotada. Tot just l'endemà de l'atac, el primer que es va destacar va ser la normalitat amb què la ciutat va decidir fer front a la situació. Òbviament, quan parlem de normalitat ens referim a tota la normalitat possible després d'un succés d'aquella magnitud.

 

Passejants, corredors, ciclistes i banyistes no es van quedar a casa després de l'atemptat

Però el cert és que aquell dissabte 19 d'agost, Cambrils no es va despertar especialment diferent del que es despertava els altres dissabtes d'estiu —amb l'excepció, això sí, de les càmeres, trípodes i mitjans de comunicació que feien guàrdia a la zona—. Amb la sortida del sol, els primers corredors del dia resseguien al trot el passeig de les Palmeres i es creuaven amb veïns més matiners que treien a passejar els seus gossos. Els comerços van apujar la persiana, puntuals.

 

A mesura que avançava el matí, hi havia més bicicletes i passejants, fins que a mig matí, l'afluència ja resultava notable. I sense oblidar la platja. Just amb els primers rajos de llum, homes i dones amb bosses, tovalloles i ombrel·les buscaven la millor ubicació per prendre el sol. I a poc a poc es va anar omplint. Nens amb flotadors, avis, joves i persones de totes les procedències i edats van acabar de convertir el litoral cambrilenc en un mosaic de colors.

 

La normalitat de Cambrils es va trobar aquell dissabte d'agost en la imatge. En el so, però, era una altra cosa. Es notava més la gravetat, la seriositat del moment. Sí que la gent podia passejar per la zona turística de Cambrils, però no es parlava amb la mateixa alegria. De fet, alguns dels testimonis del dia així ho confirmen: «Normalitat, sí. Però hi havia un silenci».

 

Un any després de l'atemptat, Cambrils fa vida completament normal

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, comparteix el fet de sentir la normalitat en un moment que qualifica de «molta complicació emocional». Assegura també que es va sorprendre per aquesta reacció. «La gent va anar a la platja, els comerços van treballar. La gent va ser molt valenta i van decidir tirar endavant». Una manera d'encarar la tragèdia que encara és vigent a dia d'avui. «Tot i que no ho hem oblidat, Cambrils ha tornat a la seva vida».

 

Per aconseguir aquesta normalitat, Mendoza considera clau les nombroses mostres de suport que van rebre des del primer moment i el paper de les forces policials. «Que els cossos de seguretat actuessin d'una manera tan ràpida i contundent ens va ajudar. Ens vam aferrar a què, tot i que ens havien atacat, ens van fer sentir segurs».

 

L'atac no s'oblidarà mai

En una línia força similar, els comerços de la zona també veuen que, al camp d'un any, s'ha tornat a fer la vida que es feia abans. La propietària d'una botiga de roba del passeig explica que tot es troba tal com es trobava el dia abans de l'atac tot i que, això sí, el poble ha quedat marcat. «Ens va afectar molt, va ser molt trist». Assegura que en un primer moment es va generar un gran impacte però que, tot i la por, la decepció i l'enuig, van decidir obrir l'endemà. «Havíem d'estar aquí, encarant-ho». I és que considera que el millor missatge que es pot donar és que «no tens por».

 

En una botiga esportiva expliquen que tot i que sí que el dia a dia torna a ser normal, va ser un fet «que no s'oblida mai». A més, matisen que tot i que l'endemà la gent va intentar fer vida normal, tampoc no era normal del tot, ja que hi havia una mena de silenci que ho envaïa tot. La propietària, que també viu a la zona, explica que va veure els fets i que va estar més de mig any, que quan veia la terrassa —i això que la té al davant—, hi pensava.

 

En un altre local del passeig, però, reconeixen que l'endemà estaven molt «afectats» i «fotuts». I és que asseguren que no «en donàvem crèdit. Després que passés a Barcelona, no esperaves que passés aquí. Mai hauria dit que passaria a casa». I en la mateixa línia, en un centre d'estètica expliquen  que l'endemà «va costar». De fet, algunes de les visites que tenien concertades es van anul·lar. Això sí, també coincideix en què avui en dia tot és com era la setmana abans dels atemptats.

 

En les darreres setmanes es parla més de l'atemptat

En el que sí que coincideixen la gran majoria de comerços de la zona és que en els darreres setmanes, a mesura que s'apropa l'aniversari, se'n parla més. Ja sigui els clients que ho parlen o fins i tot gent que ve de vacances que pregunten on va ser. A partir d'aquí hi ha diverses opinions. Alguns, com l'alcaldessa, consideren que està bé que es recordi.

 

L'acte d'homenatge a les víctimes de l'atemptat

D'aquí, que el dia 18 se celebri un reconeixement a les víctimes i s'inauguri un monument. Serà un acte senzill. «Teníem molt clar que s'havia de fer un homenatge», diu Mendoza. Reconeix que «no ho podrem oblidar mai però és una manera de tancar el capítol». De la mateixa manera, en alguns dels establiments de la zona de l'atemptat veuen correcte que se celebri l'acte i s'inauguri el monument «per passar pàgina i per donar un respecte al dia i a com ens va afectar».

 

Alguns veïns no volen que es remogui tant l'atemptat

Però no tothom ho veu igual. En diversos comerços asseguren que «no cal remenar-ho tant» i que «com menys se'n parli, millor». Una de les comerciants explica que «ara que ho havíem oblidat, t'ho posen al davant». En un altre local, encara són més durs. «No cal remoure-ho tant, que ens deixin en pau. A més, vivim del turisme. No cal recordar-ho».