Denuncien que la fuita de Vandellòs II ha passat al mateix circuit que fa nou mesos

La central s'ha aturat completament per reparar la fuita de l'edifici de contenció
La central nuclear de Vandellòs II, en una imatge d'arxiu | Cedida

 

La central nuclear Vandellòs II està en fase d'aturada completa —parada freda— després que aquest dimarts s'hi detectés una fuita d'aigua a l'edifici de contenció. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha informat d'aquesta maniobra després que personal de la planta accedís aquest dimarts a la tarda a la zona on es trobava l'avaria després que el titular, ANAV, portés la planta atòmica a una aturada calenta. Inicialment, mitjançant la visualització per càmera, els tècnics van poder ubicar la fuita sota el generador B sense poder precisar més. La inspecció posterior va permetre acotar l'origen de la fuita a la línia de drenatge del mateix generador, concretament a la soldadura de la vàlvula d'aïllament de la línia de drenatge, fet que suposa una fuita en la barrera de pressió.

 

Ecologistes en Acció denuncia que la fuita a la central nuclear de Vandellòs II afecta el circuit primari de refrigeració, «el mateix element clau per a la seguretat» que en la del 8 d'abril passat. Segons el portaveu de l’entitat, Francisco Castejón, l’aparició d’una nova fuita «és alarmant perquè, o bé no es va reparar bé, o bé les inspeccions realitzades no van ser suficients».

 

Aquesta situació, que ha estat confirmada pel Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), afecta la barrera de pressió del reactor i el grup ecologista creu que la central no s’ha de tornar a posar en funcionament fins que no es conegui el motiu d'aquesta nova fuita, i es prenguin les mesures perquè no es repeteixi. A més, l’entitat torna a demanar que no es renovi el permís d’explotació de la central, que expira el juliol del 2020.

 

Segons recorda l’organització ecologista en un comunicat, la fuita de Vandellòs està per sota de les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF), ja que s'han detectat 19 litres per hora i el límit és de 227. Malgrat tot, l’entitat diu que això no resta gravetat a l'incident perquè s'ha produït al mateix lloc que en la que de l’abril passat.

 

Un circuit clau per controlar la temperatura i evitar la fusió del nucli

Ecologistes en Acció afegeix que el circuit afectat és clau perquè extreu la calor del reactor i, sense aquest procés, «augmentaria la temperatura del reactor fins a produir-se la fusió del nucli, tal com va passar en els accidents de Harrisburg (1979), Txernòbil (1986) o Fukushima (2011)». L’entitat subratlla la importància de no permetre cap fuita, atès que això pot ser indici d'un trencament proper del circuit.

 

L’organització denuncia que, malgrat que la fuita de l’abril passat hauria d’haver motivat «la parada immediata» de la central, ni els operadors ni el Consell de Seguretat Nuclear ho van creure necessari. Això va motivar una denúncia que va ser acceptada per la fiscalia «atès que s’ha d’aturar la central nuclear quan es detecta una fuita de la barrera de pressió» i, finalment, «es va aturar la central per procedir a la recàrrega i se suposa que es va reparar la fuita», afegeix el comunicat.

 

ANAV i el CSN asseguren que l'incident no ha tingut conseqüències

Ahir dimarts, la central nuclear Vandellòs II va iniciar la seqüència de parada no programada després de la detecció d’aquesta fuita al sistema de refrigeració del reactor. El CSN va apuntar que els sistemes de seguretat de la planta havien funcionat «en tot moment en la forma prevista del seu disseny». L'empresa titular de la planta atòmica, ANAV, va notificar cap a tres quarts de dues del migdia l'incident.

 

Segons el comunicat difós per la societat gestora, els tècnics van observar un petit increment de cabal de l'aigua recollida als embornals de l'edifici de contenció. Amb l'objectiu de facilitar que es donessin les condicions adequades per a permetre l'accés a l'interior de l'edifici i caracteritzar la fuita així com determinar les accions posteriors, es va portar la planta a mode 3 —espera calenta.

 

D'acord amb el CSN i ANAV, l'incident no ha tingut conseqüències per a les persones ni el medi ambient i ha estat de classificat com a nivell 0 preliminar en l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).

 

La nuclear de Vandellòs II s'atura per una incidència a l'edifici de contenció