El Festival Internacional de Música de Cambrils, un gran aparador al món

Del 28 de juliol al 12 d'agost hi actuaran artistes com Juanes, David Bisbal, La Pegatina, Enrique Bunbury o Jorge Drexler entre altres artistes
L'espectacular escenari és un dels atractius del festival també. | Laia Solanellas

   

El Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) arriba a la 44a edició. Des dels seus inicis, hi ha hagut canvis: l'estil, l'emplaçament, els artistes que hi han actuat. Això sí, la voluntat sempre ha estat la mateixa: aconseguir que els espectadors gaudeixin de la música i fer de Cambrils una destinació coneguda i sobretot reconeguda. A dues setmanes per l'inici, el gruix del festival ja està decidit i només queda ultimar els detalls d'última hora.

Els artistes del Festival Internacional de Música de Cambrils

Serà un festival intens, amb nou concerts —del 28 de juliol al 12 d'agost—. Els artistes convidats, a més, són la flor i nata del panorama musical català, estatal i internacional. Artistes que oferiran tot tipus d'estils per acontentar tots els públics però d'un nivell incontestable. Des d'un homenatge a Mecano a Enrique Bunbury, que el tanca el festival el 12 d'agost, passaran artistes de la talla de Juanes, David Bisbal, La Pegatina, Kase-O, Sweet California o l'oscaritzat Jorge Drexler. Aquests artistes són un reclam molt important per a una destinació turística com Cambrils.

El FIMC, una porta d'entrada de turistes

En aquest sentit, l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, posa de relleu que el FIMC es consolida com un esdeveniment dels més importants de la demarcació de Tarragona, que fa conèixer la població a molta gent i que atreu un gran nombre de visitants, alguns de poblacions properes però també de gent de diversos punts de l'estat. Per l'alcaldessa, el festival «obre la porta a molts visitants», que acaben descobrint els altres atractius de Cambrils, com la gastronomia, l'esport o el port; de manera que en ocasions posteriors, aquestes persones poden venir de nou a passar-hi uns dies de vacances. Per aquest motiu, destaca que el festival contribueix a fidelitzar els visitants, un fet important tenint en compte que a Cambrils la gran majoria de turistes solen repetir la visita.

L'oferta d'oci al festival no es limita només al concert, també hi ha diversos espais. | Laia Solanellas

 

Més enllà d'això, Mendoza es felicita que la programació del festival funcioni sense oblidar Cambrils, la seva línia turística i el seu entorn. En aquest sentit, remarca que Concert Studio, l'empresa que organitza i gestiona el FIMC hagi encaixat el festival amb el turisme tranquil i de relaxament que es ven des del municipi. A més, però, recalca que a la vegada s'ha aconseguit fer un festival fresc, que de ben segur funcionarà a Cambrils. I és que per Mendoza, és important que el festival que en surti no sigui igual que si l'haguessin fet en un altre lloc. En aquesta línia destaca que s'hagi apostat per treballadors i empreses de la zona per donar diversos dels serveis que s'oferiran.

Des del Patronat de Turisme de Cambrils, la directora Amèlia Rico exposa que el FIMC és la «targeta de presentació de Cambrils per molta gent». A més destaca que obre la possibilitat de promocionar la destinació en l'àmbit nacional i internacional. També destaca que la programació aconsegueix arribar a un ventall ampli de gustos i sobretot d'edats, que va en consonància amb la vocació de turisme familiar que es busca des del Patronat. Rico fa èmfasi sobretot amb el concepte de «qualitat» i assegura que el festival, amb la seva professionalitat, compleix tots els objectius i requisits, tant pel que fa als artistes com per a l'organització i aspectes més tècnics.

Un festival que genera grans expectatives

La regidora de Turisme, Mercè Dalmau, explica també que el FIMC, al llarg dels anys, ha aconseguit un posicionament elevat, de manera que mesos abans d'estiu moltes persones ja pregunten quins artistes vindran i ho esperen amb candeletes. Afegeix que el festival és un reclam per tota la Costa Daurada i que genera mobilitat per les diverses poblacions de la zona. A més, per la qualitat dels artistes, creu que el festival és «prou garantia per atraure gent que vingui expressament». I és que explica que hi ha un perfil de fan que segueix els seus artistes preferits tant com poden.

El regidor de Cultura de Cambrils, Lluís Abella, destaca el ressò internacional que ha agafat el FIMC en els darrers anys i ho atribueix al tipus d'artistes que acudeixen i la seva gran qualitat. De fet, considera que és el festival més important del sud de Catalunya. Abella destaca el fet que es portin artistes de diversos estils musicals, ja que aquest fet propicia que vingui tot tipus de públic i que no es tanqui cap porta. I a més dels visitants que venen de lluny, remarca que per la gent del territori és una oportunitat que no sovinteja especialment per veure artistes de primer nivell al costat de casa. El regidor també es felicita que amb el festival es dota al municipi d'un nou atractiu turístic, que complementa l'oferta existent. I és que a part el sol i platja, la gent vol fer altres coses, com menjar bé, passar dies en família i gaudir d'activitats com els concerts.

Per l'escenari del FIMC passaran artistes de primer nivell. | Laia Solanellas

 

Gaudir de l'entorn més enllà dels concerts del Festival Internacional de Música de Cambrils

Per aquest motiu, des de l'organització del Festival espera que entre tots els concerts hi assisteixin prop de 30.000 persones. Per aconseguir-ho, a més, s'han posat a la venda entrades a preus assequibles —que oscil·len dels deu als seixanta euros— i es facilita que els assistents puguin passar una bona estona més enllà de la música. En aquest sentit, abans del concert principal, formacions emergents tindran l'oportunitat de tocar a l'escenari Village, mentre els assistents puguin prendre i picar alguna cosa. Per aquestes formacions, el festival és una «catapulta», els assegura tenir un públic nombrós i els permet tocar al costat de grans estrelles. De la mateixa manera, una vegada finalitzat el concert principal, aquells que s'hagin quedat amb ganes d'aprofitar més la nit podran fer una copa amb tranquil·litat al mateix entorn.

El Parc del Pinaret de Cambrils, un entorn únic

Un dels punts que destaquen tots els agents implicats amb el festival és la ubicació: el parc del Parc Pinaret, un emplaçament únic i bonic que permet moltes possibilitats més enllà d'acollir merament el concert. Amèlia Rico destaca que es tracta d'un entorn còmode i agradable ideal per anar-hi amb amics i família, en ser un espai obert, natural i ple d'arbres. Afegeix que el fet de poder-hi anar abans del concert principal amb tranquil·litat o de poder-s'hi quedar una vegada acabat és un punt a favor que completa l'experiència i la fa satisfactòria. I és que avui en dia, el turisme ven experiències i sensacions.

I tal com està organitzat el festival, podent gaudir de la nit cambrilenca en tot el seu sentit en un entorn ideal fa que el visitant tingui una experiència rodona i un bon record de Cambrils i la Costa Daurada. I així, és més fàcil fidelitzar-los de cara a anys posteriors. En la mateixa línia, l'alcaldessa considera que els visitants no només recorden el concert sinó també s'emporten una sensació de «que bé que m'ho he passat». I pels cambrilencs, el parc es transforma els dies del festival i els permet gaudir-lo amb un ambient especial. Com explica Lluís Abella, es tracta de vendre «felicitat».

El festival ja és una referència al territori. | Laia Solanellas

 

Potenciant el barri antic

La ubicació dels concerts aconsegueix també potenciar el barri Antic del municipi. Tradicionalment, el Cambrils turístic ha centrat les seves activitats a la primera línia de mar. Més enllà del port i la platja els visitants no han tingut gaires incentius per tombar per altres barris del municipi. Aquesta tendència es vol corregir i una de les maneres que ho aconsegueix és establint el FIMC al parc del Pinaret.

Els assistents al concert que ho vulguin, abans o després del concert, podran perdre's pels carrers i places propers al parc i descobrir un nou entorn que en la gran majoria dels casos desconeixeran. Això, de retruc, servirà per omplir els bars de la zona i veure les terrasses plenes, un fet que de ben segur els propietaris dels establiments agrairan. Com explica Abella, es tracta de «fer bullir» el nucli antic, de dinamitzar-lo.

Més clients als comerços

Pel que fa als comerciants, el festival també és una bona notícia. Des de la Unió de Botiguers de Cambrils, el seu president Enrique Arce, considera que el FIMC és una «idea perfecta» per diversos motius. De fet, afegeix que «tant de bo n'hi hagués dos o tres a l'any». Primer de tot perquè «col·loca Cambrils al mapa» i fa de «porta d'entrada de molta gent de fora».

A més a més, valora que es potenciï el nucli antic, un fet que dona ales al comerç i als establiments de la zona, un espai que des de l'associació veuen amb bons ulls que es fomenti. Assegura, a més, que el FIMC dona una notorietat positiva al municipi a un cost baix per les arques municipals —ja que l'organització del festival va a càrrec de l'empresa promotora—. «És un aparador brutal», apunta. I és que, segons Arce, generalment les notícies que es generen al municipi són d'un impacte més aviat negatiu. Per tot això, considera que el festival és totalment rendible i beneficiós per Cambrils ja que sobretot repercuteix al seu teixit econòmic.

Hi ha diversos espais perquè sigui tota una experiència, a més del concert. | Laia Solanellas

 

Els establiments associats a la Unió de Botiguers reparteixen invitacions per als seus clients del concert «Hija de la Luna», un tribut a Mecano. L'entitat ja porta tres anys patrocinant concerts del festival, una actuació que tot i suposar-los un cost, consideren que els és favorable. I és que, com explica Arce, els comerços noten que puja el fluxe de gent la temporada quan reparteixen les entrades. Per a ell, un indicatiu que els cambrilencs estan interessats en el festival.

Fer créixer la marca del municipi

Aquesta acció promocional, la Unió de Botiguers la realitza a mitges amb l'Associació d'Empresaris d'Hosteleria de Cambrils. Àngel Pérez, membre de la junta gestora de l'entitat, veu la iniciativa promocional en positiu. «Fa que molta gent en parli i incentiva els clients a anar-hi». Per una banda, els comerços promocionen el festival i, per l'altra, acontenten els seus clients. Però més enllà d'això, Pérez explica que mesos abans de fer promoció, els cambrilencs ja n'estan pendents.

Els concerts del FIMC estan programats per a tot tipus de públic. | Laia Solanellas

 

Des de l'Associació d'Empresaris d'Hosteleria també consideren que el festival fa un bé al municipi. Tot i que no creuen que el FIMC suposi un increment directe massa acusat de clients —als mesos d'estiu, els restauradors ja solen omplir—, sí que veuen essencial el festival per la repercussió que dona. «Fa marca», puntualitza. «És un ingredient més per donar prestigi a la marca Cambrils». I afegeix que «no tots els pobles tenen contingut gastronòmic, familiar, platja i un festival com el FIMC».

Seguint amb aquesta idea, Pérez explica que el fet que es facin coses és un atractiu per al municipi i que si la marca és potent, la gent et visita més. Pel que fa pròpiament al FIMC, es felicita de tenir un festival d'aquestes dimensions —que considera dels quatre o cinc més importants de l'estat— i amb uns artistes de nivell internacional perquè d'aquesta manera s'aconsegueix portar molta gent. «És jugar a primera divisió».

Els formats dels concerts poden variar segons l'artista i el perfil del públic. | Joaquim Bartolomé

 

Clients que reserven hotel per veure els artistes

Qui sí que té l'oportunitat d'atendre els artistes que venen al festival és Gustavo Cabedo, director de l'Hotel Sol Port Cambrils, l'hotel oficial del FIMC. Destaca la influència que l'esdeveniment deixa en el seu establiment. Les reserves d'estiu solen ser d'uns quatre o cinc dies però la presència d'artistes coneguts fa que hi hagi un augment significatiu de reserves curtes, de dos o tres dies. Cabedo explica que aquesta situació va ser força notòria amb Raphael i sobretot amb Julio Iglesias. Aquest últim va aconseguir portar un nombre significatiu clients del sud de França que van vindre a veure el concert i fins i tot alguns veïns de la demarcació es van quedar a dormir a l'hotel amb l'esperança de trobar-se'l.

Més enllà d'això, però, sempre que ve algun artista de gran renom, es donen casos de fans que fan guàrdia al hall de l'hotel per si els hi signen un autògraf, es poden fer una fotografia o fins i tot per donar-los algun regal. Cabedo posa com a exemples que ha vist pastissos o jerseis de punt, i explica que els artistes solen ser sensibles als seus seguidors. A més, el director de l'hotel explica casos de clients, que als dies posteriors als concerts, demanen reservar expressament l'habitació on ha dormit Julio Iglesias.

Però a part d'aquestes anècdotes, Cabedo —que també és membre de la junta de l'Associació Hotelera— explica als mesos de febrer o març, molts clients ja pregunten pel FIMC. Sobretot destaca que molts estrangers estan al cas de quins artistes vindran i mostren la intenció de tornar només per veure algun dels seus artistes preferits. I és que el festival, considera, és «la cirereta» de tota la política turística de Cambrils.

La gent s'ho passa d'allò més bé al festival cambrilenc. | Laia Solanellas

 

Explica que es tracta d'una «oportunitat molt bona que s'ha d'aprofitar», a part d'altres bondats de la destinació, com el sol i platja, la gastronomia o la passió mediterrània. D'aquesta manera, els hotelers consideren el festival com a beneficiós per Cambrils i el territori ja que com més oferta hi hagi, més gent visitarà els hotels, restaurants, locals de copes o faran la resta d'activitats que organitzen les entitats turístiques públiques o privades. I és que per Cabedo, en el sector hoteler, tan important com la ubicació de l'establiment, ho és la promoció. I aquesta s'aconsegueix mitjançant el destí i els productes oferts.

Podeu consultar tota la informació del Festival Internacional de Música de Cambrils i comprar entrades al seu lloc web.

"El II Festival Internacional de Música Costa Daurada arriba a Salou" "PortAventura, el millor parc d'atraccions del món"