Pla obert de la platja de Mont-roig del Camp i Miami Platja

El Govern impulsa mesures per limitar la construcció de fins a 100.000 habitatges a la costa

Un nou pla revisarà 307 sòls que sumen 4.200 hectàrees en 26 municipis

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha informat la Comissió de Territori de Catalunya sobre l’inici de la redacció del Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral entre Malgrat de Mar, al Maresme, i Alcanar, a la comarca del Montsià. Els únics espais que queden fora d’aquest PDU són els de la Costa Brava, amb un PDU de revisió de sòls no sostenibles aprovat avui dijous, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La nova normativa revisarà tots els terrenys on fins al moment es podia construir, per desclassificar o modificar els que es considerin insostenibles. En total, es revisaran 307 sòls que sumen 4.200 hectàrees i que tenen un potencial de construcció de 100.000 habitatges, repartits entre 26 municipis que no tenen el seu planejament urbanístic adaptat.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

El nou pla de la Generalitat afectarà sòls públics i d’ecosistemes marítimo-terrestres de 89 municipis i té com a objectiu desplegar nous instruments per fer front al canvi climàtic. Entr eles normes del projecte hi ha la classificació dels trams de platja, la seva capacitat de càrrega i els límits màxims d’ocupació o els criteris territorialitzats per atendre les demandes d’autoritzacions.

15.000 construccions evitades a la Costa Brava

El Govern ha assegurat que, amb l’aprovació del PDU del litoral gironí, pendent de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), s’evitarà la construcció de gairebé 15.000 immobles en «espais amb valor paisatgístic i ambiental», que són la meitat dels que es podien edificar fins al moment.

El Pla s’ha basat en dues grans actuacions. Més enllà de la revisió de sostenibilitat de 201 sòls en 17 municipis de la Costa Brava, s’hauran de seguir una sèrie de directrius d’integració paisatgística quan s’aixequin cases aïllades, és a dir, amb jardí.

Els criteris 

L’anàlisi feta ha de verificar si la urbanització prevista en cada terreny és sostenible des del punt de vista del respecte a la planificació territorial, la distància amb el nucli urbà, el respecte a la normativa de protecció sectorial i a la Llei de costes, i a l’impacte ambiental i paisatgístic.

Per tot això, el PDU ha aprovat que 86 sòls que sumen 916 hectàrees i més d’11.000 habitatges potencials s’hagin desclassificat com a urbanitzables; que s’han de canviar les condicions de desenvolupament de 56 sòls amb un potencial de 6.830 immobles, i que es poden mantenir inalterats 61 àmbits on es poden construir fins a 6.000 cases.