Cinc ajuntaments de la Costa deixen d'ingressar 800.000 euros anuals amb l'alliberament de l'AP-7

L'autopista era una font de finançament extra en concepte d'IBI per a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Mont-roig del Camp, Cambrils, Vinyols i els Arcs i Vila-seca
La gratuïtat de l'autopista comportarà una pèrdua d'ingressos per als ajuntaments. | TarragonaDigital
 

L'alliberament de l'AP-7 des de Vila-seca fins a Alacant, el passat 1 de gener, implicarà aquest 2020 un estalvi d'uns 300 milions d'euros a les butxaques dels conductors que fan servir aquesta via. Per contra, el retorn de la gestió de la carretera a l'Estat ha portat també una important retallada als pressupostos dels municipis que travessa l'AP-7. A la Costa Daurada són cinc els ajuntaments afectats, que deixaran d'ingressar prop de 800.000 euros en concepte d'IBI amb la desaparició dels peatges.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Aumar, l'empresa filial d'Abertis que tenia la concessió del tram alliberat, havia de fer front al pagament de l'IBI en funció dels quilòmetres d'autopista que trepitjava cada municipi. A més, l'Impost de Béns Immobles que s'aplica a les autopistes de peatge és de característiques especials, amb la qual cosa el retorn econòmic era important. Ara, els municipis es troben que la carretera continua passant pels seus termes, però sense aportar ni un euro a les arques municipals.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

L'autopista suposava més d'un 1,6% del pressupost a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

En total són 14 ajuntaments de la província de Tarragona, des de Vila-seca fins a Ulldecona, els que veuran mermats els seus ingressos a partir del pressupost d'aquest 2020. Això suposarà un greuge important pels municipis més petits, que rebien en aquest concepte una important font de finançament. Al Camp de Tarragona en són cinc i el que més diners perdrà és Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, que ingressava al voltant de 315.000 euros anuals d'Aumar. Això, amb un pressupost anual de 19 milions d'euros, suposa perdre l'1.65% dels ingressos.

 

Un dels carrils del peatge de Cambrils, sense barreres des del passat 1 de gener. | I. Alcalá

 

Mont-roig del Camp, aquesta xifra és de 268.000 i a Cambrils, 172.000. En el cas de Vila-seca, l'alliberament comença al límit del terme i l'afectació és molt més minsa, ja que el tram de via gratuïta no arriba a un quilòmetre de longitud. L'ingrès anual rondava els 30.000 euros. Tanmateix, l'Ajuntament de Vila-seca continuarà rebent l'IBI pel tram nord de l'AP-7 que passa pel municipi i que es continuarà pagant fins a l'agost del 2021. Vinyols i els Arcs també compta amb un petit tram d'autopista que passa pel seu sòl.

 

La concessionària només va pagar un 5% de l'impost durant més de 30 anys

Cal recordar que Aumar, que ha explotat durant gairebé 50 anys el tram d'autopista fins a Alacant, es va beneficiar d'una bonificació del 95% d'aquest impost durant molts anys. Concretament, no va ser fins al 2007 que els consistoris del territori van aconseguir percebre la totalitat de l'IBI pel pas de la carretera pels seus municipis.