Vista de Mont-roig del Camp.

Mont-roig inicia els tràmits per nomenar Fill Adoptiu a Juan Martínez García 'Juanillo'

Aquest 2019 es compleixen 35 anys de la mort d'aquest pagès i gran col·leccionista d'art que va deixar un gran llegat artístic al municipi

L'Ajuntament de Mont-roig del Camp portarà a la Comissió d’Honors i Distincions la proposta per nomenar com a Fill Adoptiu de la vila a Juan Martínez García, conegut popularment com Juanillo. Enguany es commemoren els 35 anys de la mort del Juanillo, qui va arribar al municipi als anys 50 procedent de la localitat murciana d'Águilas i es va convertir en un dels primers immigrants del sud d'Espanya que es va instal·lar a Mont-roig. Va ser una persona molt apreciada entre la societat mont-rogenca i quan es va morir va deixar al poble un gran llegat artístic que va col·leccionar al llarg de la seva vida.

Juan Martínez García va néixer el 8 de desembre de 1922 i, igual que moltes altres persones del sud de l'Estat, va emigrar a Catalunya en busca d'un futur millor amb la seva dona, Carme Martí Balaguer, i un fill. Posteriorment, en tindria un altre fill. En arribar a Mont-roig del Camp, el Juanillo es va dedicar a la pagesia, al mateix temps que va cultivar una gran passió pel món de les arts i va esdevenir un gran col·leccionista de pintures i música clàssica. Aviat va prosperar i va comprar un tros de terra on va construir-se una casa i una granja. L'abril de 1984 moria atropellat pel tren quan pasturava amb un ramat d'ovelles.

Obres de pintors contemporanis catalans en herència al poble de Mont-roig

En el seu testament, va llegar bona part de la seva col·lecció en mans de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp. Es tracta d'obres d'artistes contemporanis catalans com Lluïsa Sallent, Modest Cuixart, Magda Folch o Salvador del Bas, algunes de les quals estan exposades al Casal d’Avis de Mont-roig i la resta es troben dipositades a l’Arxiu Municipal.

Església Vella de Mont-roig del Camp. | cedida

 

Ara, arran d'una moció que va presentar el grup municipal d'ERC en la darrera sessió plenària i que es va aprovar per unanumitat, l'Ajuntament treballa per tal de fer-li un reconeixement públic. La proposta ressalta que «Juan Martínez és un exemple extraordinari de superació, de compromís amb la cultura, d'integració i d'amor al poble i la terra que el va acollir. I un model de generositat poc habitual, en decidir compartir amb tots els seus conciutadans i conciutadanes el tresor artístic que va aplegar al llarg dels anys».

Primerament, es farà una exposició temporal al nou Centre Cultural Església Vella per exhibir les pintura que Juan Martínez García va cedir a nom del municipi. L'Ajuntament, a més, està el·laborant un catàleg amb totes les obres que conserva com a fons a l'arxiu. Posteriorment, s'acordarà el seu nomenament com a Fill Adoptiu, la qual cosa el convertirà en la segona persona amb aquest títol al municipi després de Joan Miró.


Comentaris