Cartell de l'estació de trens de PortAventura, amb l'andana i les vies de fons.

L'estació de tren de PortAventura assumirà els usuaris de Salou sense tenir edifici de viatgers

L'estació engegarà el dilluns 13 de gener amb 13 trens diaris cap a Tarragona i només tindrà dues connexions amb Barcelona a l'estiu

En quatre dies deixaran de passar els trens pel centre de Salou. La posada en marxa de la variant de Vandellòs, a partir del 13 de gener, desviarà tot el trànsit ferroviari per la doble via del Corredor Mediterrani i Salou es quedarà amb el baixador de PortAventura com a única parada de trens al municipi. Un cartell ja anuncia el tancament de l'estació urbana de Salou, abans que Adif comenci el desmantellament de l'antic traçat des de l'Hospitalet de l'Infant fins a la capital de la Costa Daurada.

L'estació comença amb 13 trens al dia i sense connexió amb Barcelona

D'aquesta forma, el baixador ubicat al carrer de Joan Fuster esdevindrà una estació terminal i comptarà amb una línia de Rodalies pròpia, la R-17, que enllaça només cap al nord. Cal recordar que en el disseny del Corredor, Adif també va dibuixar un ramal per conectar aquesta via que mor a Salou amb les noves vies del Corredor a través de l'estació de Vila-seca, però aquest projecte ara per ara no té cap concreció. 

Així, segons els horaris dels nous rodalies publicats per Renfe a la seva pàgina web, a partir del dilluns hi haurà 13 trens al dia que sortiran des de PortAventura fins a Tarragona i els mateixos de tornada. Un d'aquests serveis arribarà fins a Barcelona quan el parc temàtic estigui obert —de Setmana Santa a Reis— i dos ho faran en els mesos de temporada alta. No hi haurà cap tren de llarg recorregut amb procedència o destí a Salou.

Panell informatiu de l'estació de trens de PortAventura, a Salou, ple de pintades.
Aspecte actual d'alguns dels elements que hi ha a l'estació de PortAventura. | I. Alcalá

El baixador de PortAventura s'ha de convertir en la futura Estació de Salou-PortAventura, però el projecte per construir el nou equipament va per llarg. Mentrestant, per tal de donar servei als viatgers, Adif ha previst la construcció d'una estació provisional a partir de mòduls prefabricats. L'Ajuntament ja va cedir de forma gratuïta els terrenys necessaris per instal·lar-los, amb 725 metres quadrats de superfície que discorren en paral·lel al carrer de Joan Fuster. D'això en fa ja més de dos mesos, però encara no s'hi ha mogut una pedra.

La previsió inicial era que l'estació provisional donés servei als viatgers durant un mínim de dos anys mentre es desenvolupen les obres de la futura estació, que ha d'anar a l'altra banda de les vies, a la zona d'Emprius. D'acord amb el projecte encarregat per Adif, els treballs per instal·lar l'estació provisional duraran al voltant de sis mesos. Així doncs, amb tota probabilitat no serà fins a l'estiu que els usuaris puguin disposar d'un edifici de viatgers a l'estació de PortAventura.

L'estació del centre tancarà sense haver fet ús dels mòduls provisionals

En aquest sentit, fa un parell de mesos, Adif també va instal·lar uns mòduls prefabricats que havien de donar servei a l'Estació de Salou aquest hivern després que l'edifici de viatgers tanqués fa gairebé un any per problemes estructurals. Fonts de la companyia van informar llavors que només restaven les darreres connexions per posar en servei els mòduls. Poc després, fins i tot es va instal·lar una rampa per fer-los accessibles. Ara, la instal·lació del carrer de Carles Roig tancarà de forma definitiva sense que aquests mòduls s'hagin arribat a obrir.  Cal recordar que l'Estació de Salou ha estat una de les més utilitzades a Catalunya amb prop de 800.000 usuaris anuals.

Una dona camina a l'andana de l'Estació de Trens de Salou, a tocar dels mòduls prefabricats.
Els mòduls prefabricats que es van instal·lar fa més de dos mesos i que no arribaran a donar servei. | I. Alcalá

Així doncs, l'estació que hi ha a tocar del parc temàtic engegarà la nova era ferroviària sense millorar cap servei dels que ofereix actualment.  La instal·lació compta amb una única andana plena de bancs de pedra i una petita zona d'ombra. Té una pantalla que proporciona informació dels trens i servei de megafonia. De moment, no hi ha cap màquina de venda de bitllets i només disposa d'una màquina validadora de bitllets.

Estació de Cambrils-Salou

Amb aquest panorama, l'estació de referència pels usuaris de Salou serà la de Cambrils, situada a uns 12 km de l'actual. Renfe, de fet, ha batejat la nova infraestructura com a Estació de Cambrils-Salou, nom amb el qual ha començat a comercialitzar els bitllets a la seva pàgina web. Aquests dies, Adif ja informa a través dels seus panells informatius de  la ubicació de la nova infraestructura del Corredor al municipi veí  amb cartells en castellà, català i anglès.

Cartell informatiu a l'estació de trens de Salou que informa sobre la ubicació de la nova estació de Cambrils.
Adif ha instal·lat cartells informatius a l'Estació de Salou que deriven els viatgers a la nova Estació de Cambrils. | I. Alcalá