Mont-roig intensifica la lluita contra la processionària amb nous tractaments

Per primera vegada, s'ha utilitzat l'endoteràpia vegetal, una tècnica totalment respectuosa amb el medi ambient i que s'aplica arbre per arbre
L'endoteràpia vegetal s'aplica arbre per arbre, de manera individualitzada | Ajuntament de Mont-roig del Camp

 

 

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp, a la comarca del Baix Camp, ha intensificat durant les últimes setmanes la seva lluita contra la processionària per tal d’evitar l’extensió d’aquesta plaga als diversos pins del municipi. Des del consistori ja s’està tractant una problemàtica que afecta els arbres de carrers, places i espais públics, a través de la contractació d’una empresa especialitzada que, més enllà dels treballs preventius habituals, ha afegit noves tècniques per combatre l’eruga.

 

La principal acció de xoc, realitzada fa unes setmanes, va ser el tractament dels pins amb Bacillus thuringiensis —una alternativa biològica al plaguicida—, mitjançant la seva fumigació amb canons mòbils. Aquest tractament, expliquen des de l’Ajuntament de Mont-roig, no és tòxic per a les persones.

 

L'Ajuntament tira endavant una innovadora tècnica per al control de plagues

Enguany, la principal novetat del tractament contra la processionària a Mont-roig del Camp ha estat l’aplicació de l’endoteràpia vegetal, una innovadora tècnica per al control de plagues i malalties dels arbres, que consisteix a introduir, mitjançant injeccions, nutrients, insecticides i fungicides; en definitiva, aplicar fitosanitaris al teixit vascular o conductor dels arbres. Amb aquesta tècnica, afirmen des del consistori, «els resultats són excel·lents, millors que els obtinguts amb altres tècniques i d’una manera més respectuosa amb l’entorn».

 

Concretament, aquestes aplicacions es fan de manera individual i al poble s’han fet implementacions a un total de 83 pins situats a tocar de les zones escolars, com ara el CEIP Marcel·lí Esquius i Joan Miró, el Parc maria Martori, la llar d’infants Petete, el parc infantil situat a tocar de les oficines municipals de Miami Platja, l’Ajuntament de Mont-roig i a la plaça Jaén, entre d’altres indrets. Aquests tractaments fitosanitaris s’han combinat, a més, amb les diverses tècniques manuals d’eliminació dels nius d’erugues, efectuades pels serveis tècnics municipals.

 

Combatre l'eruga amb ocells i ratpenats

Segons ha informat el mateix Ajuntament, el consistori està estudiant «la possibilitat de posar nius que ajudin a combatre la processionària amb el suport de ratpenats i ocells insectívors», sobretot mallerengues. És per això que es volen instal·lar en diversos pins fins a 200 caixes niu per augmentar la presència dels depredadors naturals d’aquest insecte. Aquesta solució ja s’ha aplicat, a través d’un pla pilot de la Generalitat, a diversos boscos i espais de Catalunya.

"AGENDA: Torna el Pessebre dels Estels a la Masia de Castelló" "Comencen les inscripcions per als cursos de català de l'Hospitalet de l'Infant"