L'Institut Marta Mata de Salou recull 72 quilos de residus de la platja Llarga

La jornada es va dur a terme aquest dimecres, 18 de desembre
Un alumne de l'Institut Marta Mata recull resiuds a la platja Llarga de Salou. | TarragonaDigital

 

Un total de 56 alumnes de primer curs d’ESO de l’Institut Marta Mata de Salou van participar aquest dimecres, 18 de desembre, en una recollida selectiva de residus a la platja Llarga de la localitat, amb el suport i coordinació de l’ONG Xaloc. Aquesta activitat forma part de la campanya 'Mares Circulares' de Coca-Cola, una iniciativa que, des de l’any 2018, pretén netejar el litoral i fomentar el reciclatge; a través, també, de la formació i conscienciació d’infants i joves. La marca es proposa recollir el plàstic que contamina les platges i espais naturals, per tornar-lo a introduir en la seva cadena de producció, convertint, així, els residus en productes i oferir als usuaris de Coca-Cola uns articles provinents de plàstic reciclat.

 

Primer, una formació; després, la recollida de residus

La jornada va començar amb una formació al centre educatiu, a càrrec dels especialistes de l’associació Xaloc; i, posteriorment, l’alumnat es va traslladar a la platja, on van aconseguir retirar un total de 60 quilos de residus orgànics, 11 quilos de plàstic i 1,3 quilos de polietilè tereftalat (PET), un tipus de plàstic utilitzat, majoritàriament, en envasos de begudes, com ampolles d’aigua, i en tèxtils. En finalitzar, els nens i nenes participants van gaudir d’un esmorzar saludable, a càrrec de Coca-Cola. Els joves també van poder observar, a partir d’una experiència de recerca de microplàstics, com els residus més menuts són els més nombrosos i, alhora, els més perillosos per a la vida marina.

 

Aquesta activitat té com a objectiu col·laborar en la retirada de residus inorgànics de la platja que poden afectar als animals marins: restes de plàstics, llaunes, vidres, etc.; ja que, per exemple, les tortugues marines de la Mediterrània confonen les bosses de plàstic amb meduses, un dels seus menjars preferits, i poden morir per la ingestió accidental de dits residus. Per tant, amb la retirada d’aquests de la Platja Llarga de Salou, els estudiants ajuden, directament, a la supervivència d’animals marins, alguns tan emblemàtics i amenaçats com les tortugues marines.

 

L‚ÄôONG Xaloc √©s una associaci√≥ valenciana que porta m√©s de deu anys dedicant-se a la conservaci√≥ de l‚Äôentorn mar√≠ i els seus animals. Actualment, est√† m√©s enfocada en la neteja de pl√†stics i micropl√†stics, neteges selectives a les platges, on ja es fa la separaci√≥ de residus segons el contenidor al qual van. Es busquen, sobretot, els micropl√†stics, perqu√® s√≥n els √ļnics que no recullen les m√†quines de neteja, per la seva curta mida.