INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

L'Institut Marta Mata de Salou recull 72 quilos de residus de la platja Llarga

La jornada es va dur a terme aquest dimecres, 18 de desembre
Un alumne de l'Institut Marta Mata recull resiuds a la platja Llarga de Salou. | TarragonaDigital

 

Un total de 56 alumnes de primer curs d’ESO de l’Institut Marta Mata de Salou van participar aquest dimecres, 18 de desembre, en una recollida selectiva de residus a la platja Llarga de la localitat, amb el suport i coordinació de l’ONG Xaloc. Aquesta activitat forma part de la campanya 'Mares Circulares' de Coca-Cola, una iniciativa que, des de l’any 2018, pretén netejar el litoral i fomentar el reciclatge; a través, també, de la formació i conscienciació d’infants i joves. La marca es proposa recollir el plàstic que contamina les platges i espais naturals, per tornar-lo a introduir en la seva cadena de producció, convertint, així, els residus en productes i oferir als usuaris de Coca-Cola uns articles provinents de plàstic reciclat.

 

Primer, una formació; després, la recollida de residus

La jornada va començar amb una formació al centre educatiu, a càrrec dels especialistes de l’associació Xaloc; i, posteriorment, l’alumnat es va traslladar a la platja, on van aconseguir retirar un total de 60 quilos de residus orgànics, 11 quilos de plàstic i 1,3 quilos de polietilè tereftalat (PET), un tipus de plàstic utilitzat, majoritàriament, en envasos de begudes, com ampolles d’aigua, i en tèxtils. En finalitzar, els nens i nenes participants van gaudir d’un esmorzar saludable, a càrrec de Coca-Cola. Els joves també van poder observar, a partir d’una experiència de recerca de microplàstics, com els residus més menuts són els més nombrosos i, alhora, els més perillosos per a la vida marina.

 

Aquesta activitat té com a objectiu col·laborar en la retirada de residus inorgànics de la platja que poden afectar als animals marins: restes de plàstics, llaunes, vidres, etc.; ja que, per exemple, les tortugues marines de la Mediterrània confonen les bosses de plàstic amb meduses, un dels seus menjars preferits, i poden morir per la ingestió accidental de dits residus. Per tant, amb la retirada d’aquests de la Platja Llarga de Salou, els estudiants ajuden, directament, a la supervivència d’animals marins, alguns tan emblemàtics i amenaçats com les tortugues marines.

 

L’ONG Xaloc és una associació valenciana que porta més de deu anys dedicant-se a la conservació de l’entorn marí i els seus animals. Actualment, està més enfocada en la neteja de plàstics i microplàstics, neteges selectives a les platges, on ja es fa la separació de residus segons el contenidor al qual van. Es busquen, sobretot, els microplàstics, perquè són els únics que no recullen les màquines de neteja, per la seva curta mida.

Més notícies de la categoria Costa Daurada