El Banc del Temps de Cambrils: deu anys teixint una gran xarxa d'intercanvi de favors

Més de 200 veïns i veïnes de Cambrils participen en aquesta associació que promou l'intercanvi d'habilitats i coneixements entre els seus usuaris
La presidenta i la secretària del Banc del Temps de Cambrils, Montse Mañé i Rosa Maria Roca, atenen tres dies a la setmana a la seu de l'entitat al Centre Cívic les Basses. | I. Alcalá

L'any 2009 naixia a Cambrils el Banc del Temps, una entitat sense ànim de lucre que promou l'intercanvi de serveis i coneixements entre persones del poble. La iniciativa va sorgir d'un grup de veïns del barri de l'Eixample Platja i a poc a poc va anar creixent i estenent-se pel municipi fins a convertir-se en el banc dels temps més actiu de la província i un dels de referència a tot Catalunya. Avui, l'associació compta amb 206 usuaris que destinen part del seu temps a compartir les seves habilitats amb altres membres del banc.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Un banc on el temps és la moneda i les transaccions es paguen en hores

El funcionament del Banc del Temps és com el de qualsevol banc convencional, però aquí no hi ha diners i les transaccions es paguen en hores. Cada usuari posa a l'abast de la resta la seva expertesa en un servei concret. Totes les hores que hi dedica, les suma al seu compte corrent i les pot bescanviar per altres serveis que ofereixin la resta d'usuaris del banc. En la seva primera dècada de vida, l'entitat ha registrat més de 8.600 hores intercanviades entre els seus integrants.

«El que més demana la gent són qüestions d'informàtica, conversa en diferents idiomes, diferents tipus de teràpies de relaxació o petits treballs de jardineria o bricolatge», exposa la presidenta del Banc del Temps de Cambrils, Montse Mañé. «Quan jo m'hi vaig apuntar volia que m’ensenyessin a cosir a màquina perquè tenia una màquina a casa i no en sabia. A canvi oferia conversa en anglès», recorda. Al Banc del Temps de Cambrils pots trobar persones que ofereixen des de classes de cant o teatre fins a cuina casolana.

El passat mes d'abril, l'entitat va celebrar al parc del Pescador una festa pel desè aniversari. | Cedida

La majoria d'usuaris són dones d'entre 41 i 65 anys

El perfil d'usuaris és molt divers, tot i que quasi el 70% són dones i la majoria es troba en la franja d'edat entre els 41 i els 65 anys. És una associació oberta a tothom, sense tenir en compte el seu nivell educatiu o procedència. De fet, el Banc del Temps s'ha convertit també en una forma de conèixer gent per a les persones nouvingudes. Actualment, hi ha integrants de 15 nacionalitats diferents. «El que fem és crear comunitat i generar relacions entre persones dins del municipi», sintetitza la Montse Mañé.

En uns dies on les amistats es fan a cop de clic i les converses es mantenen a través d'una pantalla, el Banc del Temps de Cambrils ha anat més enllà de la seva funció original i ha teixit una gran xarxa d'amistats al voltant de l'intercanvi de temps. Ha esdevingut una veritable xarxa social de carn i óssos. «Quan fas un intercanvi amb algú que no coneixies abans, després es crea un vincle i una amistat que queda allí. Comparteixes la mateixa filosofia de vida i connectes de forma especial amb les persones que formen part d'això», destaca la presidenta.

Cada mes, l'entitat organitza un parell d'excursions en grup a la muntanya. | Cedida

Una pota molt important de l'entitat, i que s'ha convertit en tret diferenciador, són les activitats grupals. Així, a més de reunions d'usuaris que programen sovint per tal de generar contactes i posar-se cara, cada mes organitzen dues sortides en grup a la muntanya, així com conferències obertes al conjunt de la ciutadania. En aquest sentit, ja fa tres anys que el Banc del Temps impulsa el cicle de xerrades de filosofia pràctica. Un cicle que el pròxim 2020 portarà a Cambrils figures com Arcadi Oliveras, Martí Boada, Marc Antoni Broggi.

«És molt enriquidor pels usuaris que participen, però també pel poble. És una feina que fem molt a gust i la recompensa és veure que la gent té un sentiment de pertinença». Fruit de la inquietud i el compromís dels mateixos usuaris, l'associació forma part molt activa dins de la vida associativa de Cambrils. Col·labora de forma desinteressada en diferents activitats al llarg de l'any, com ara el Cicle de Cinema Solidari, tallers, exposicions o la Mostra d'Entitats.

D'altra banda, el Banc s'ha transformat també en una eina valuosa per a la gent gran de la ciutat. Hi ha molts usuaris que demanen hores de companyia o simplement conèixer gent per parlar. D'altres, demanen ajuda a casa o transport per poder desplaçar-se al metge, per exemple.

Un dels trets característics de l'associació són les xerrades i conferències obertes a la ciutadania que organitza de forma puntual. | Cedida

Tot i que les transicions es poden acordar de forma telemàtica a través d'una pàgina web, l'entitat compta amb una sucursal física, al Centre Cívic Les Basses, on atenen de forma presencial tres dies a la setmana: els dilluns i dimecres, de 10 a 12 hores i els dijous, de 17.30 a 19.30 hores. 

El Banc del Temps de Cambrils forma part de l'Associació Salut i Família i ha esdevingut un referent a Catalunya per la seva gran implicació amb el municipi i per la gran diversitat de projectes que promou. Si, tal com diuen, el temps és or, el Banc del Temps de Cambrils custodia un tresor de valor incalculable.

"🎨 Els artistes cambrilencs obriran aquest cap de setmana les portes dels seus tallers" "🔴 ATENCIÓ: 2 mossos, jutjats per «protegir» 2 policies locals de Vila-seca"