Els alcaldes de l'Hospitalet de l'Infant, Salou, Cambrils i Mont-roig caminant al costat de la via del tren al seu pas per Salou.

Adéu a la línia de la Costa: Els ajuntaments celebren la fi dels trens partint en dos els municipis

Aquest diumenge a la nit passarà el darrer comboi per l'actual traçat ferroviari, que ha estat objecte de moltes promeses: Via verda, un eix cívic, el tren-tramvia...

Darrer cap de setmana amb trens travessant els nuclis urbans de la Costa Daurada des de l'Hospitalet de l'Infant fins a Salou. Després de més de 20 anys d'obres, la variant del Corredor Mediterrani és una realitat imminent. La posada en funcionament de les noves vies suposarà complir amb una de les reivindicacions històriques dels ajuntaments i bona part de la població dels quatre municipis afectats: dir adéu a les vies pel centre de la ciutat. Al mateix temps, el redisseny dels serveis ferroviaris que porten les noves vies ha despertat les queixes d'alguns alcaldes que demanen millors connexions.

Des dels consistoris sempre han estat defensors del desmantellament de les vies, que amb el pas dels anys ha esdevingut una barrera difícil de pair. Els darrers anys, els alcaldes de l'Hospitalet de l'Infant, Mont-roig del Camp, Salou i Cambrils han fet front comú per exigir la retirada de les vies a l'Estat, tal com fixa la declaració d'impacte ambiental del projecte del Corredor Mediterrani. Això els ha convertit en objecte de crítica per part de les plataformes de transport públic que no veuen amb bons ulls la retirada de les vies.

Camí Mendoza: «Per primera vegada Cambrils estarà connectat a l'alta velocitat i tindrem una estació digna»

«Cambrils guanya la reivindicació que tenim des de fa molts anys perquè el traçat actual desaparegués del nucli de la població i es traslladés fora», exposa l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza. Una altra bona notícia que destaca la batllessa és que, «per primera vegada Cambrils estarà connectat a l'alta velocitat des de la nova estació. De moment amb un únic tren, és cert, però en un futur es podrien ampliar serveis. També guanyem una estació digna tant per a les persones de Cambrils com per a les persones que ens visiten».

«Cambrils no perd cap tren i tindrem més Talgos dels que teníem fins ara. Arribaran els mateixos Rodalies i més serveis amb trens més ràpids», celebra l'alcaldessa, que també admet que «l'inconvenient principal és que perdem amb tren la connexió amb Salou i PortAventura». En aquest sentit, Mendoza assegura que s'estudiarà si es produeix un increment de demanda en les línies d'autobús amb Salou per tal de reforçar el servei: «Hem de ser prudents i veure quin serà el comportament dels usuaris per anar adaptant el transport públic en autobús».

Adif començarà a retirar les catenàries i els cables de coure aviat, però el desmantellament definitiu no té data

Sobre el futur del traçat ferroviari hi ha encara moltes incògnites. Encara no hi ha un projecte executiu pel desmantellament sobre la taula, però Adif ja tindria contractats els treballs per iniciar en pocs dies la retirada del material susceptible de robatoris, com són les catenàries i els cables de coure. Pel desmuntatge d'aquests elements és necessari que es mantingui la línia, ja que els operaris treballen amb màquines que es desplacen per les vies. Pel desmuntatge de raïls, travesses i el balast cal posar en marxa una altra licitació que encara no té data.

L'aposta més clara per a després del desmantellament és a la de la part sud de la via, a Miami Platja i l'Hospitalet de l'Infant, nuclis que queden fora del projecte del tren-tram. Ambdós municipis es van reunir el passat mes de desembre amb tècnics d'Adif per tal de començar a treballar en el disseny del futur 'post-vies'. Cal recordar que tots dos ajuntaments aposten per transformar el traçat del ferrocarril en una via verda per a ciclistes i vianants que enllaci els dos municipis fins a Cambrils.

Els alcaldes de l'Hospitalet de l'Infant, Salou, Cambrils i Mont-roig caminant al costat de la via del tren al seu pas per Salou.
Els quatre alcaldes, en una compareixença conjunta que va tenir lloc el mes de maig del 2019 al costat de les vies a Salou. | ACN

Un acte per celebrar el final de les vies a Miami Platja

L'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, avançava aquesta setmana que Adif apunta l'any 2022 com a data per a completar el desmantellament i la conversió de la via del tren. Un projecte que «suposarà un nou atractiu turístic i el treure una barreraz històrica», defensa el batlle. A més, l'administrador ferroviari serà qui assumirà el cost de la restitució de l'espai com a via verda. «Vam veure molt bona predisposició per part d'Adif. Estan redactant un avantprojecte i esperen les propostes dels municipis per tirar endavant le projecte executiu», assegura Morancho.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Mont-roig del Camp passarà una proposta per crear entre 3 i 4 passos soterrats per salvar la via en cotxe mentre es desenvolupin les tasques de desmantellament. D'altra banda, l'alcalde va explicar que la regidoria de Cultura de l'Ajuntament prepara de cara als pròxims mesos un acte amb els veïns i veïnes per celebrar la fi de les vies.

«Ens preocupa molt saber què passarà amb les vies. Volem saber terminis pel desmantellament»

Des de Cambrils, Camí Mendoza lamenta la manca de comunicació que hi ha hagut els últims mesos amb els responsables de Renfe i Adif i afirma que «tenim pendent que ens confirmin anar a Foment per anar a veure el projecte del desmantellament. Ens preocupa molt veure què passarà aquí. Volem saber terminis». La ciutat encara no té cap projecte definit pel dia que desapareguin les vies, però l'alcaldessa apunta que «nosaltres apostem pel tren-tram i si s'han de mantenir alguns ponts per salvar les rieres, es farà. Ara cal que la Generalitat es posi en marxa amb el tema».

Per contra, Salou fa molts anys que va dibuixar l'Eix Cívic, una gran avinguda d'uns dos quilòmetres que es construirà per sobre de l'actual línia ferroviària i que comptarà amb zones verdes i nous habitatges, així com un espai pel futur tren-tram. Aquesta setmana, tant el batlle de Salou, Pere Granados, com el de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, han declinat fer declaracions sobre l'imminent canvi del mapa ferroviari als seus municipis.

La Generalitat demana fer front comú amb els ajuntaments per exigir millores en el servei ferroviari

D'altra banda, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, va fer públic aquest divendres el seu desencís amb el nou disseny de trens del Camp de Tarragona. «La proposa horària i de cadència de trens en la línia de passatgers no s'ha tingut en compte per part de Renfe en la taula mixta de debat», lamenta.

Per això, ha anunciat la intenció de convocar una reunió del pacte per a les infraestructures del Camp de Tarragona, que aplega els alcaldes de Tarragona, Reus, Salou, Cambrils i Vila-seca per tal de fer un front comú per reclamat davant de Renfe un millor servei ferroviari al territori.


Comentaris