L'Hospital del Coll de Balaguer, al centre de l'Hospitalet de l'Infant.

Organitzen visites guiades per conèixer el patrimoni de Vandellòs i l’Hospitalet aquesta Setmana Santa

Es faran en grups reduït respectant les mesures de seguretat per evitar la propagació de la Covid-19

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha preparat un seguit de visites guiades per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural del municipi durant la Setmana Santa. En total, se n'organitzen cinc, on quatre d'elles van destinades al públic general i una dirigida a les famílies. Les visites es faran en grups reduïts, respectant les mesures de seguretat per evitar la propagació de la Covid-19 i l'ús obligatori de la mascareta per a les persones participants.

Per poder participar en qualsevol de les visites guiades, caldrà fer una reserva prèvia i comprar les entrades per internet, a través del web o a l’Oficina de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Els dies 28 de març, 2 i 3 d'abril, a les 12 hores, es faran les visites guiades a l'Hospital del Coll de Balaguer. Es mostrarà el centre de visitants, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, fundat per l’infant Pere d’Aragó l’any 1344 per defensar, assegurar i poblar el territori i el pas pel Coll. En aquest espai museogràfic s’hi expliquen les característiques i la història d’aquest conjunt monumental, origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

En aquest mateix indret es farà la visita guiada adreçada a les famílies  i serà el diumenge 4 d'abril a les 12 hores. L'activitat està pensada perquè els pares i els fills aprenguin jugant, d’una manera divertida i amb explicacions adaptades a l’edat dels nens i nenes, mitjançant una gimcana. Està recomanada per als nens i nenes que tenen entre 6 i 12 anys, perquè és convenient que sàpiguen llegir i escriure.

L'altre punt del municipi que es farà la visita guiada és al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, previstes per als dies 2 i 3 d’abril a les 17.30 hores. En aquesta es podrà veure una rèplica d’una aula de l’antiga Escola Àster, obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana; i fer un recorregut a peu pel Poblat HIFRENSA, darrera colònia industrial de Catalunya, construïda a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellòs I. El valor del conjunt d’equipaments col·lectius i habitatges rau en una concepció modular i integrada en el paisatge, exemple únic al nostre país de l’obra de l’arquitecte racionalista.

La visita guiada anomenada 'Última línia de defensa, les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer', programada per al diumenge 4 d’abril, a les 11 hores, permetrà a les persones participants veure trinxeres, nius de metralladora, refugis, polvorins, etc. que hi va construir l’exèrcit republicà per evitar l’entrada de l’exèrcit nacional. El nombre i diversitat d’elements fortificats que s’hi troben conformen un dels conjunts històrics fortificats més importants d’aquest període. A més, els i les participants podran conèixer l’experiència de la construcció pels presoners nacionals del Camp de Treball de l’Hospitalet de l’Infant.

Una experiència diferent es brindarà en la visita guiada al Molí de Vandellòs, prevista per als dies 1, 2 i 3 d’abril, a les 12 hores. Es tracta d’una visita guiada a l’antic molí dia, avui dia un centre d’interpretació de l’oli de Vandellòs, on es mostra el procés d’elaboració de l’oli, des de la recollida de les olives fins al seu consum; i on es conserva la maquinària original i diverses eines. Aquesta visita inclourà també una visita al molí actual de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs.