Arriba el 24 de juny i a Reus les emocions són a flor de pell. Aquesta és la data marcada al calendari per a tots els reusencs i reusenques, i és que es tracta del dia en què peta la primera de les quatre Tronades per donar el tret de sortida a la Festa Major de Sant Pere. La tradició marca que fins al 29 de juny els carrers de la ciutat s'omplen de vida amb les actuacions del Seguici Festiu i un programa d'actes ben ple de cultura popular, música, vermutades, exposicions i un ampli ventall d'activitats per gaudir dels dies de màxima passió reusenca.
Per donar inici a les festes cal abans anunciar-les i això és el que es fa aquest dilluns, 24 de juny, a partir de les 20.00 hores al Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus, amb el Pregó que enguany va a càrrec d'Eva Miranda. Tot seguit, es farà la Crida a la Festa i, per fi, petarà la primera Tronada. Amb l'eufòria ja desfermada, s'aniran succeïnt els actes que estructuren sis dies molt intensos a la capital del Baix Camp.
Els actes imprescindibles de la Festa Major de Sant Pere a Reus
Des de TarragonaDigital us hem volgut preparar un recull amb els actes imprescindibles per gaudir al màxim de la Festa Major de Reus, del 24 al 29 de juny. Tant si us estreneu per Sant Pere, com si no, aquesta guia us permetrà esprémer al màxim una programació ben plena d'activitats.
La Tronada
Evidentment, no es pot gaudir de la Festa Major de Sant Pere a Reus sense haver presenciat —com a mínim—una de les quatre Tronades que peten a la plaça del Mercadal. És l'acte més emblemàtic de la Festa Major de Reus i un dels motius principals pels quals va ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional.
La tradició diu que n'han de petar quatre: el 24 a la tarda, el 28 al vespre i la Diada de Sant Pere, el 29, al matí i a la tarda. Encendre-la és un autèntic privilegi i els reusencs i reusenques esperen amb devoció —molts cops durant hores— que arribi aquest moment que els posa la pell de gallina. Les referències més antigues de la Tronada daten del 1677 i durant el recorregut peten exactament 33 mascles (o morters) fins que arriba l'explosió final, just davant de l'Ajuntament. Un esclat de Festa Major en tota regla i el tret més singular de Reus.
La Vigília de Sant Pere: pilar caminant i focs artificials
La Vigília de Sant Pere és el 'nus' de la Festa Major de Sant Pere. Se celebra el 28 de juny en una jornada que a mesura que es va ampliant el seguici, es va fent gairebé maratoniana. Avui dia és gairebé un repte aguantar hores i hores en una plaça del Mercadal plena a vessar, però les ganes de sentir l'escalf de la segona Tronada de la Festa Major donen energia i paciència. Abans que peti, però, té lloc un altre dels moments més destacats de les festes: els Xiquets de Reus alcen un pilar a la plaça de Sant Pere i inicien un recorregut fins al davant de l'Ajuntament de Reus, des d'on l'enxaneta saluda tots els presents en un instant de pell de gallina.
Després que peti la segona Tronada té lloc un espectacle pirotècnic. Fa uns anys es va recuperar el format antic, amb elements de fusta situats al mig de la plaça del Mercadal que representen alguns dels elements del seguici, i tot seguit un castell de focs artificials culmina una jornada molt llarga que dona pas a la Diada de Sant Pere.
Professó Solemne per la Diada de Sant Pere
La tarda de la Diada de Sant Pere, el 29 de juny, és el moment en què té lloc la Professó Solemne. Els balls i elements del Seguici Festiu recorren els carrers del centre de Reus acompanyats del so del Toc de Professó, un moment ple de càrrega emocional. Com a recomanació personal, el tram que es fa pel carrer de Santa Anna és un dels millors per endinsar-se en aquest moment tan bonic de la Festa Major.
La comitiva va tancada per la imatge del bust reliquiari de Sant Pere, que surt des de la Prioral fins a la plaça del Mercadal. Quan se situa just davant de l'Ajuntament de Reus és el moment en què peta la quarta i última Tronada de la Festa Major. Moment d'eufòria i emocions per a la ciutat de Reus, ple de simbolisme.
Nit de fer l'Índiu
La Nit de fer l'Índiu és un dels actes més nous de la Festa Major de Reus —data del 2015— i ja s'ha guanyat un lloc al cor de tots els ciutadans. Només cal veure com ha crescut any rere any la quantitat de públic que acompanya els gegants Indis i l'Àliga en el recorregut que es fa des de la plaça del Mercadal fins al Campanaret, on allí els espera l'element o ball convidat de cada any.
És un acte ja multitudinari i que permet gaudir del seguici d'una manera més festiva i lúdica, tot amenitzat per la banda de la Nit de fer l'Índiu que va crear per a l'ocasió una música preciosa que ressona durant dies al cap si s'escolta només una vegada.
Els vermuts de Festa Major i bou i arròs
Vermut de Reus i Festa Major, una combinació absolutament guanyadora que es pot viure els dies previs a la Diada de Sant Pere a la Palma de Reus. Els concerts vermut amenitzen els migdies dels dies de festes amb actuacions de músics i grups catalans. El més destacat i esperat, però, és el del 28 de juny: actua la Banda de la Festa Major amb una posada en escena original i reversionant les músiques dels elements i els balls del seguici reusenc. Els més 'RTV' —reusencs de tota la vida— no es perden mai aquest concert vermut que ja forma part de la tradició festiva de Sant Pere.
I en el capítol gastronòmic de les festes, no pot faltar el bou i arròs, el plat de la Festa Major de Reus. Perquè tothom en gaudeixi, la nit del 27 de juny té lloc un sopar popular de bou i arròs a la plaça d'Anton Borrell, organitzat pels integrants del Bou de Reus i amenitzant musicalment amb versions i tocs d'humor.
Tornada del bust reliquiari i final de festa
Si pregunteu a qualsevol reusenc o reusenca quin és el seu moment preferit de Sant Pere és probable que —a banda de la Tronada— us destaquin un dels moments més emotius de tota la Festa Major. Es tracta de la tornada del bust reliquiari de Sant Pere a la Prioral, el 29 de juny al vespre.
Els balls i elements del Seguici Festiu de la ciutat es concentren a la petita plaça de Sant Pere per rebre'l i acomiadar-lo fins a l'any vinent en un moment d'esclat de festa total i carregat d'emocions. Són els últims moments de les festes, ja que tot seguit es torna a la plaça del Mercadal on se celebra el final de festa amb les últimes ballades, l'actuació dels elements de foc i pirotècnia per tancar les festes. Sens dubte, un dels moments imprescindibles!
El Seguici Petit i l'humor de Dames i Vells
Sempre és un plaer veure com puja el futur de les festes de Reus i això és el que se celebra amb la Festa Major petita que té lloc cada 27 de juny. S'inicia la Cercavila des de la plaça del Mercadal i passa pels carrers del centre, aturant-se en diversos punts on la 'pedrera' de les festes s'exhibeix amb els seus balls. L'activitat finalitza de nou al Mercadal amb els balls de lluïment de cada ball i element del seguici petit, fent les delícies dels menuts.
I un altre imprescindible de les festes és l'humor de Dames i Vells, que amb les seves representacions fa un repàs a l'actualitat municipal i els esdeveniments anuals més destacats a través d'uns discursos plens d'ironia.
Els Cóssos
Els Cóssos són un dels actes més característics que havia tingut la Festa Major de Reus durant el segle XIX. Cosisteix en un seguit de jocs tradicionals que es disputen al mig de la plaça del Mercadal i on hi participen representants dels balls i elements del seguici reusenc. Entre ells competeixen mostrant les seves habilitats per coronar-se com els campions. Un acte curiós i molt divertit!
La Cercavila del Masclet
La beguda oficial de la Festa Major és el Masclet. El seu nom fa honor als mascles que peten durant les Tronades de Sant Pere i el beuratge està compost per vermut de Reus —com no pot ser d'altra manera— i, originalment, pel Plim, una beguda refrescant feta a base de fruites. El dia 24 de juny es fa la Cercavila del Masclet després de la Tronada i cada establiment participant li afegeix un ingredient per fer del tot singular el seu Masclet!
Anada a Completes i el Ball Solemne curt de l'Àliga
L'anada a Completes és un dels moments més emotius de les festes de Reus: tota la comitiva formada pels polítics i el Seguici Festiu desfilen la tarda del 28 de juny fins a la Prioral de Sant Pere on, amb la reunió de les Tres Claus, es treu el bust reliquiari del patró de la ciutat.
Per iniciar l'anada a Completes, l'Àliga de Reus fa el Ball Solemne Curt davant de l'Ajuntament, uns instants plens de càrrega emocional, especialment per a l'alcadessa o alcalde de la ciutat en cada moment, que és qui té l'honor de ser davant de l'Àliga.