Bràfim recuperarà, amb el suport de l’Ajuntament de Bràfim, la Unió Anelles de la Flama, el músic Francesc Sans i el coreògraf Raimon Casals, l'històric ball de Valencians del municipi. La iniciativa busca com a objectiu potenciar el teixit associatiu del poble a través de la cultura popular. El ball serà presentat durant la festa major d’estiu de Bràfim, on també s’organitzarà una ballada conjunta amb els gegants del poble, de cara a constituir el Seguici Popular de Bràfim.
Segons la documentació “Els memorials de les cobles i balls de Santa Tecla l’any 1687” (paper isolat a l’Arxiu Municipal), es té constància que aquell any el ball de Valencians de Bràfim va participar a les festes de Santa Tecla de Tarragona amb Gregori Rabadà i 9 balladors més.
Únic ball de valencians a l’Alt Camp
Es tractarà doncs de l’únic ball de Valencians de la comarca que estarà en actiu. La iniciativa, sorgida dels veïns, va ser vehiculada a través de la Unió Anelles de la Flama de Valls, qui ha ajudat a coordinar el projecte, n’ha creat el grup motor i ha dut a terme les tasques d'assessorament i suport tècnic.
En aquest grup motor hi participa també el músic Francesc Sans, qui crearà la partitura del ball basada en una partitura mare del Camp de Tarragona, i el coreògraf Raimon Casals, qui dissenyarà l’estructura de la dansa i qui conjuntament amb la Unió Anelles de la Flama, ha dibuixat l’esquema de la vestimenta.
El ball consta d’una suite coreogràfica, de diversos balls encavalcats, que comença amb la presentació i el "pas de gegantets", segueix amb altres danses habituals com els ponts, l’estrella, etc. i que acabarà amb "la Torre", tan identitària dels balls de valencians, i la sortida del grup. També hi haurà algun element de lloança a Sant Jaume, patró de Bràfim.
El conjunt d’instruments que acompanyarà el ball estarà format per flabiol i tamborino, cornamusa, tarota i trompa. La vestimenta, a part de faixa, picarols, pantalons blancs, camisa blanca i armilla, introduirà elements destacats com la castanyola catalana i el mocador de seda al cap, característic dels balls de valencians.
S’atribueix al Ball de Valencians l’origen de l’actual tradició castellera del nostre país.