ENTREVISTA

Carles Gilibets, director del Reus Music Festival: «No volíem que fos un festival repetit a altres llocs»

La primera edició del RMF tindrà lloc del 6 al 8 de setembre, al Parc de la Festa, amb Oques Grasses, Shinova i La Casa Azul com a caps de cartell

Gilibets forma part del segell discogràfic i promotora Blanco y Negro Music
Gilibets forma part del segell discogràfic i promotora Blanco y Negro Music | Cedida
04 de setembre de 2024, 06:00

La primera edició del nou Reus Music Festival arribarà al Parc de la Festa el pròxim cap de setmana, del 6 al 8 de setembre, com una proposta d'oci que aposta per la música independent, alguns dels artistes més escoltats d'enguany i el talent en català així com de grups emergents del territori. La promotora La Moderna n'és la impulsora i Carles Giribets, del segell Blanco y Negro, i Sergi Solís, del Magnífic Fest de Lleida, codirigeixen l'esdeveniment.

Buscaven una població d'interior abocada a la cultura al llarg de l'any i aspiren a consolidar el RMF els pròxims anys. Ara, ultimen detalls perquè arrenquin els concerts amb una programació variada: Siloé, Shinova i La Casa Azul (6 set); Boye, Elena García i Oques Grasses (7 set); i Paripé Tardeo (8 set). Les entrades es poden adquirir a través de Proticketing.

Aquest cap de setmana s’estrena la primera edició del festival, que es va anunciar fa tan sols dos mesos. Com ha sigut el procés i per què a Reus?
Amb l’Ajuntament ja estàvem treballant i pensant el projecte des del desembre de l’any passat i no és habitual presentar-ho en tan poc temps. Com a promotors, buscàvem una ciutat que no fos de costa, estàvem mirant diferents opcions i hi havia una altra ciutat que ens encaixava, però la petició que ens van fer des de Reus ens semblava molt bé i l'Ajuntament volia fer el festival aquest 2024.

Quines dificultats s’han trobat?
Habitualment, cal tenir un any com a mínim d’antelació, i més amb perfils d’artistes com els que portem, per poder agendar els concerts i, de fet, molts amb què vam parlar era impossible per calendari. També, volíem que fos un festival de més dies, almenys quatre o cinc, però era difícil encaixar-lo perquè és un cap de setmana complicat; la gent torna de vacances, l’inici del curs escolar, que no coincidís amb la Festa Major ni altres festes de la vora… Potser el replantejament seria fer-lo al juny, com a prèvia de Sant Pere, i encaixaria millor perquè ens avançaríem a la resta de festivals de juliol i agost.

Quins altres noms es van posar sobre la taula? Podrien saltar cap al 2025?
Una opció que vam descartar va ser Melendi, perquè el catxet era massa elevat i tampoc ens encaixava amb el perfil del festival que volíem fer. Per tema de dates tampoc podíem tenir Arde Bogotà o Izal, que podrien haver estat una aposta econòmica com la d’Oques Grasses. També vam intentar que hi hagués més artistes femenines, però no és fàcil. Pel 2025, haurem de reflexionar si aquesta proposta encaixa aquí i veure la viabilitat econòmica.

Oques Grasses, en el seu darrer concert de la gira anterior
La música d'Oques Grasses serà el principal reclam d'espectadors el pròxim cap de setmana. Foto: ACN

Ja en el compte enrere, s’han complert les previsions? Com està anant la venda d’entrades?
La venda d’entrades en aquests dos mesos està prou bé. El dia d’Oques Grasses va molt bé i arribarem a l’objectiu que teníem marcat, que eren unes 7.000-8.000 entrades venudes. Ja en portem més de 6.000 i sempre els últims dies la gent s’activa. Amb tot, divendres potser arribarem a les 1.500 entrades i és poc perquè els tres artistes tenen molt de pes.

A més, s’han activat una sèrie de descomptes i la gent pot adquirir abonaments.
Hi ha molta gent que no té costum d’anar a un festival i pagar per una entrada, que en altres llocs costa mínim 80-100 euros; per això, hem fet abonaments dels tres dies i hem impulsat descomptes per la gent jove, per gent que té el bonus cultural i per les botigues. En diferents establiments de Reus, hi ha un codi de promoció amb un 20% de descompte, compris o no a la botiga. Serà una primera edició de prova i volem facilitar que la gent vingui.

El balanç es preveu positiu, però?
Sí, és cert que és una primera edició i, fins que no fas un nom del festival, et posiciones i fas més promoció, que potser hauria d’haver començat al gener i haver fet més accions locals, és complicat. El risc d’anar amb poc temps és que potser la gent ja té altres plans, però estem contents perquè el dissabte anirà molt bé i crec que és la visió que ens hem d’emportar d’aquesta primera edició; potser no era el moment d’apostar per artistes de pop independent. A partir d’aquí, ja veurem quina reflexió fem quan acabi el festival, però sobretot hem de ser positius perquè la gent de Reus s’ho cregui i s’ho faci seu.

shinova concert magnific fest lleida juny 2024 nacio
La bona sintonia de Shinova amb el públic al Magnífic Fest va contribuir a la programació del grup a Reus. Foto: Instagram / @magnific_fest

Han fet una aposta per música més indie i alhora una aposta econòmica i exclusiva amb Oques Grasses, són dos extrems d’una mateixa balança.
El Festival s’ha organitzat entre diferents socis i, d’una banda, hi ha el Festival Magnífic de Lleida, que aposten per aquests artistes més pop-indie i s’han consolidat especialment enguany. De fet, Shinova va estar al festival el juny i va ser un dels més importants de l’edició. També, des de l’Ajuntament de Reus ens demanaven aquest tipus de música, no volíem que fos comercial, que fos un festival repetit a altres llocs. D’altra banda, en la música catalana hi ha un boom de música urbana i artistes que estan triomfant aquest estiu, però com Oques Grasses no n’hi ha tants.

Oferiran, a més, l’únic concert a la província d’aquest estiu. Ha servit d’efecte crida?
Nosaltres volíem que vingués gent de Reus, però sobretot que vinguessin de fora, i és cert que la ciutat que més entrades ha comprat a dia d’avui és Lleida i hi ha molta gent que vindrà de Barcelona i altres pobles del voltant. Però ha de venir acompanyat d’altres coses que aquí estan en fase molt embrionària. Per exemple, no hi ha una oferta àmplia d’allotjaments, quan en altres llocs fem acords de patrocini amb els hotels, en aquest cas ha sigut impossible. I, al mateix temps, hem estat parlant amb la Cambra de Comerç, les botigues i restaurants i ens hem trobat certes dificultats.

No han trobat la col·laboració que esperaven?
Volíem fomentar la gastronomia local, que tot fos de Reus amb un format més bonic, amb casetes de fusta al Parc de la Festa i que vinguessin. Però la reacció va ser que tot allò que es fes fora del centre els estaria perjudicant. Creiem que no és així, perquè al final serà un cap de setmana en què se suma molta gent -6.000 persones- que pot venir a dinar al migdia al centre i després anar al concert; depèn de quin plantejament et facis. Malgrat tot, no és res que no ens hàgim trobat, han de passar dos o tres anys perquè la gent local conegui el festival.

«Vam valorar l’opció d’implicar l’oci nocturn de Reus, bars i discoteques, per fer-ho més local, però no teníem temps»

Tot plegat ha repercutit en l’esforç econòmic?
Ara mateix, sent optimistes, el pressupost del Reus Music Festival està al voltant dels 450.000 euros i és possible que perdem diners en aquesta primera edició, tot i les ajudes que hem aconseguit, perquè han entrat San Miguel e Yzaguirre com a patrocinadors, i els acords amb l’Ajuntament i la Diputació de Tarragona, però manca més suport.

Per diumenge, han plantejat una proposta que triomfa a Barcelona, com és el Paripé Tardeo. Creuen que funcionarà aquí al sud?
Segurament és una marca que està molt consolidada a Barcelona i, sobretot, al Garraf, a la zona de Vilanova i Castelldefels; potser aquí no es coneix tant. Llavors, és consolidar una marca que potser hauria de ser una pròpia del festival, amb aquest format de tarda-vespre i no tantes hores; ja veurem com evoluciona. Vam valorar l’opció d’implicar l’oci nocturn de Reus, bars i discoteques, per fer-ho més local, però no teníem temps.

Com s’ha d’imaginar el públic la zona del village?
Hi haurà una zona amb vuit foodtrucks molt variades -pizzes, hamburgueses, gofres, menjar vegà…-, una zona de sitting i serà un espai ‘xulo’ a la part final del Parc de la Festa que es guarnirà i de nit quedarà molt bonic. Tot i que, serà una mica insuficient per donar cabuda a les 7.000 o 8.000 persones que vinguin a partir de les 20 hores quan obrim portes. Serà un flux de persones complex de gestionar; però el village estarà obert tota la nit, està comunicat amb la zona de l’escenari i hi haurà també dues barres perquè la gent pugui consumir mentrestant.

Al mateix temps, han fet una aposta per artistes que canten en català i actuaran en un segon escenari.
Sí, de tots els festivals de Catalunya d’aquest estiu som l’únic que ho ha fet. També, una cosa que farem i no és habitual és posar DJ en els canvis de backline dels artistes. Divendres hi haurà DJ Ecléctico, que és d’aquí de Reus, i dissabte, La Trama, que és una cantant de música en català.

Com a fet diferencial, també hi serà el concurs d’Stellart Bands, que es farà a La Palma el dia 5 de setembre.
Vam pensar que era bo fer-ho, tot i el poc temps d’antelació, perquè ja sabem que el guanyador entre les bandes emergents actuarà l’any vinent a l’escenari principal i serà una representació artística de Reus. 

El conveni amb l’Ajuntament està signat per dos anys i dos més prorrogables. Creuen que es consolidarà com a proposta cultural?
Si no hi creguessim, no hauríem entrat. Ara estem fent una inversió econòmica considerable i tenim la vista posada en els pròxims dos anys, però si haguéssim pensat que el Festival començaria ara i no continuaria l’any vinent, no ho haguéssim tirat endavant. No sempre tens la seguretat que serà viable arrencar un festival que perduri, però en el cas de Reus, d’entrada sí que ho veiem. 

«Si haguéssim pensat que el Festival començaria ara i no continuaria l’any vinent, no ho haguessim tirat endavant»

La creació de la promotora La Moderna serà exclusiva per al Reus Music Festival?
De fet, el festival s’anava a dir La Moderna, perquè ens agrada que els festivals tinguin un concepte i una identitat pròpia, perquè és l'única forma d’oferir una proposta i vincular-ho després al lloc; no vendre l’espai o l’artista puntual, sinó el festival. Al final, ho vam fer fàcil i vam posar el nom de la ciutat, però segurament recuperarem el concepte, un cop ja passi la primera edició, per explicar què és i què volem fer. No sé si obrirem altres projectes, però el primer que hem de fer és donar continuïtat al Reus Music Festival i millorar allò que ens ha fallat.