El Festival de l’Educació per la Sostenibilitat es renova coincidint amb la seva quarta edició. El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla tornarà a ser aquesta tardor el punt de trobada de tots aquells que treballen per construir un futur més sostenible. Un FES que enguany es dividirà amb dues jornades. La primera el divendres 7 d’octubre, centrada en els professionals de l’educació i les arts. I la segona, l’endemà dissabte 8 d’octubre, amb un caire ludicofestiu i pensada per a un públic familiar amb tallers, espectacles i altres activitats.
El FES es transforma i aquest 2022 tindrà dues jornades, la principal serà el dissabte 8 d’octubre. Durant tot el dia, el FES més familiar comptarà amb tallers, espectacles, tastos de vins, projeccions de cinema, jocs de pistes, berenar i concert. Un seguit d’activitats dissenyades per a un públic generalista amb ganes d’impulsar petits canvis per fer del planeta un lloc més sostenible ambiental, social, econòmica i culturalment. En total hi haurà quatre espectacles, un contacontes o el concert del cantautor de la Ribera d’Ebre, Xarim Aresté, que clourà el festival.
De la programació familiar destaca «A quant va la mel?», de La Tresca i la Verdesca, un espectacle participatiu de jocs i música en directe adreçat a tots els públics. També «Una pedra a la sabata», una peça de teatre visual amb textos de Perejaume i Joan Brossa, del director d’escena i titellaire català, Joan Baixas.
La programació també comptarà amb un contacontes musical a càrrec de La Musca, un extracte de l’espectacle de circ RUNA d’Amer Kabbani o «La Filomena se’n va al mercat» que barreja la música tradicional i l’alimentació. Durant tot el dia també s’oferirà el taller «Quina Canya!» de construcció de joguines i instruments populars fets a partir de la canya.
Tallers per educar culturalment per la sostenibilitat
Dissabte al matí i a la tarda, en el marc del FES s’organitzaran també cinc tallers que formen part de la proposta educativa del Museu de la Vida Rural, emmarcada en l’educació cultural per la sostenibilitat. D’aquesta manera, petits i grans podran abordar mentre juguen qüestions com la gestió de l’aigua, la resiliència o els Objectius de Desenvolupament Sostenible. En un altre ordre, tant al matí com a la tarda, hi haurà dos tastos de vins amb els cellers de la Conca de Barberà. A més a més, s’oferirà berenar, a les 18.00 h. I durant tot el dia estarà oberta la Guingueta del Museu, on hi haurà amanides de pasta, entrepans i altres opcions de menjar ecològic i de proximitat.
Jornada professional
El dia abans, el divendres 7 d’octubre a partir de les 17.30 h, se celebrarà el FES professional. Serà un espai de trobada de la comunitat educativa per conèixer i intercanviar experiències amb el sector cultural i de les arts. La jornada l’obrirà la ponència «El meu nom és Univers» de la professora de filosofia Lali Bosch. Seguirà amb la descoberta de cinc experiències educatives i culturals enfocades a la sostenibilitat on hi participaran agents pedagògics com les ZER de Poblet o de la Conca de Barberà, l’editorial La Musca o l’escola La Farga de Salt.
Dins la programació de la jornada professional, també es faran dos tallers. El primer a càrrec del coreògraf i pedagog Aimar Pérez Galí i el segon amb el Cor Jove Amics de la Unió, que amb Les Eines revisa l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Aquestes dues propostes, es fan en col·laboració de Nilak, un espai escènic itinerant, i de Fira Mediterrània.
Entrades
La jornada professional (divendres) serà gratuïta, però requerirà inscripció prèvia; mentre que per la de dissabte l’entrada tindrà un cost de 5 euros, excepte per als menors de tres anys, que serà gratuït. Es poden adquirir en línia a la web del museu i donaran accés a totes les activitats programades al [FES] més familiar.
El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla treballa la sostenibilitat de manera transversal i és l’eix central del seu projecte educatiu. L’MVR entén que la sostenibilitat no només té una dimensió ambiental sinó que també implica formes de fer en l’àmbit econòmic i en el social. D’aquesta manera, el Museu impulsa diverses accions encaminades a construir un futur més sostenible, amb dues de les eines més poderoses per canviar les coses: l’educació i la cultura. En aquesta línia, des de fa quatre anys, l’MVR celebra el FES, amb un cap de setmana dedicat a presentar propostes educatives i culturals que puguin ser inspiradores per a docents i famílies a l’hora d’imaginar un futur més sostenible.