El motiu principal de la seva recerca és conèixer una part de la història amagada de la ciutat. L'interès de la Laia per la indústria dels aiguardents sorgeix del fet que sempre ha estat molt dintre de la cultura vallenca. Adquirir els coneixements del procés de destil·lació d'un vi al laboratori, i, conèixer la importància d'aquesta indústria i els motius de la seva desaparició, per això ha comptat amb l'ajuda del vallenc Jordi Castells Guasch, net d'un fabricant d'aiguardent a Valls.
El segon premi valorat en 400 euros ha estat pel treball Història del Club d'Escacs de Valls presentat per Adai Niubò Garcia alumne de l'Institut Jaume Huguet. Aquest treball de recerca va sobre la història del Club Escacs Valls. La història dels escacs i informació rellevant dels escacs a nivell mundial.
El jurat l'han format Isabel Berenguer i Tomàs (ensenyament secundari), Lluís Frago i Clols (IEV), Bernd Georg Theilen (URV), Xavier Salat Brúnel (IEV), M. Marifé Merchán Bordallo (Diputació de Tarragona).
Treballs universitaris
Per altra banda, fins al 27 d'octubre està oberta una segona data de presentació, en aquest cas, per als treballs de Final de Grau universitaris. La seva dotació per al primer premi és de 1200 euros i el segon premi de 500 euros. Els alumnes hauran d'haver aprovat el treball en el curs 2022-2023.A banda del premi en metàl·lic, les persones guanyadores rebran la col·lecció Valls i la seva Història, valorada en 200 euros, i si el jurat ho considera adient, podran publicar el seu treball a la revista especialitzada Quaderns de Vilaniu/Miscel·lània de l'Alt Camp.