Els escenaris de la Catalunya Sud es posen al servei de la salut mental per acollir onze propostes teatrals

El cicle «Què diu que fan?» consolida el format amb una segona edició que oferirà catorze funcions en onze municipis de la demarcació de Tarragona i les Terres de l'Ebre

Publicat el 22 de juliol de 2025 a les 15:55

El cicle teatral "Què diu que fan? Escenaris de la Catalunya Sud” tornarà la pròxima tardor amb la segona edició d'aquesta iniciativa, impulsada pel departament de Cultura de la Generalitat i sorgida de la Xarxa Territorial de Tarragona i Terres de l’Ebre que integren els teatres públics del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM) per a promoure la cooperació territorial i generar més oferta cultural. Enguany, tindrà lloc del 3 d'octubre al 30 de novembre, passarà per un total d'onze municipis, amb catorze funcions en dotze espais escènics.

El Vendrell, Tarragona, Reus, Cambrils, Valls, Alcover, Amposta, Tortosa, Riudoms, Vandellòs i l'Hospitalet de l’Infant i la Canonja són les poblacions per on passarà el primer i únic projecte fins al moment que s'ha donat conjuntament en xarxa al sud del país. La voluntat del projecte és descentralitzar la cartellera d’arts escèniques, impulsar el panorama escenicomusical de Catalunya i fer-ho en col·laboració amb els agents locals i supralocals —ajuntaments, diputacions i consells comarcals—, així com potenciar la cooperació entre els espais escènics públics.

  • La programació inclou catorze funcions en onze espais escènics.

Durant la presentació de la nova edició, el regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, ha celebrat la represa d'aquesta xarxa per donar "una empenta molt important a les arts escèniques al sud del país". Per la seva banda, el director general de Promoció Cultural i Biblioteques del departament de Cultura, Xavier Fina, ha remarcat "el paper de la xarxa territorial perquè tingui sentit que els projectes es facin des d'aquí". 

"Volem generar les condicions i contribuir al fet que la xarxa tiri endavant iniciatives, en un exercici de sobirania i amb la nostra ajuda, perquè fem polítiques i oferim serveis comuns per al país sencer", ha afegit Fina. El projecte del "Què diu que fan?" té quatre potes fonamentals: els agents municipals, el suport de la Generalitat, l'eix temàtic (aquest 2025, la salut mental) i la vocació educativa.

Programació «Què diu que fan?» 2025

Després que la primera edició se centrés en la memòria històrica, l'eix temàtic que s'ha consensuat per aquest 2025 és la salut mental. Des de sessions de teràpia a les imposicions socials o els tabús existents sobre els trastorns mentals, els onze espectacles que comprèn el cicle giren al voltant de temes com abusos, acceptació d'un mateix, trastorns d'alimentació, bogeria, depressió i ansietat... Les entrades es posaran a la venda en els webs dels diferents equipaments i podeu consultar la programació completa i la sinopsi de cadascuna de les obres en el següent enllaç.

  • Imatge promocional de l'elenc de l'obra Em dic Josep.

El portaveu i programador del projecte, Carles Gispert, ha assenyalat que la voluntat és "convertir el cicle en un referent i aparador de les arts escèniques del sud de Catalunya i pensat per al públic del sud, ja que del territori és d'on surten les coses més autèntiques". Al mateix temps, "els equipaments escènics es posen al servei de la salut mental de manera explícita, perquè implícitament sempre són una eina", ha afegit. A continuació, el programa previst:

  • 3 d'octubre, 20 hores - Teatre Orfeó Canongí, La CanonjaArribaràs i serà de nit, de Marc Artigau.
  • 8 d'octubre, 19 hores - Teatre Bartrina, Reus. Em dic Josep, de Marc de la Varga.
  • 10 d'octubre, 11 i 20 hores - Casal Cívic Ruiz Salgado, Amposta. Doble funció matí i tarda. Boja, de Mariona Esplugues.
  • 10 d'octubre, 19.30 hores - Aula didàctica del Museu de TortosaCospress, de la companyia Kimani.
  • 14 d'octubre, 11 i 19 hores - Teatre Fortuny, ReusPots ser tu, puc ser jo, de Joan Lluís Bozzo, director de Dagoll Dagom.
  • 15 d'octubre, 9.30 i 12 hores - Teatre Fortuny, Reus. Pots ser tu, puc ser jo, de Joan Lluís Bozzo.
  • 18 d'octubre, 20 hores - Centre Cultural Infant Pere, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. NUA, d'Ann Perelló i Andrea Ros.
  • 19 d'octubre, 18 hores - Teatre Tarragona. Arribaràs i serà de nit, de Marc Artigau.
  • Mariona Esplugues signa la peça teatral Boja per trencar estigmes.
  • 19 d'octubre, 18 hores- Teatre Principal, VallsBoja, de Mariona Esplugues.
  • 25 d'octubre, 19 hores - Teatre Auditori Casal Riudomenc, RiudomsGordas, de la companyia Bendita Inocencia.
  • 15 de novembre, 20 hores - Teatre Àngel Guimerà, El VendrellMort d'un comediant, de Guillem Clua.
  • 21 de novembre, 19 hores - Centre d'Art Cal Massó, Reus[Ele]mental, producció pròpia.
  • 23 de novembre, 19 hores - Convent de les Arts, AlcoverPsicosis 4.48, de la dramaturga britànica Sarah Kane amb adaptació i direcció escènica d’Albert Mestre.
  • 30 de novembre, 17.30 hores - Teatre Casal, CambrilsMotel d'insectes, d’Elsa Lluch.

Cultura, eina transformadora per a la salut

Amb totes aquestes propostes, les arts escèniques esdevenen una eina interessant per abordar i desestigmatitzar un tema sovint complicat com la salut mental i, per a fer-ho, cada sessió comptarà amb un col·loqui final conduït per professionals que permetran aprofundir més, des d'una perspectiva terapèutica, sobre les qüestions que es plantegen damunt de l'escenari. A més, el cicle també s'expandirà, amb activitats complementàries per a infants i adolescents, als centres educatius.

  • Les propostes teatrals giren al voltant de la salut mental.

En aquest sentit, Fina ha destacat la importància de l'acompanyament i la mediació que es fa des del departament d'Educació, en el marc d'un projecte conjunt, que permetrà parlar de salut mental en els onze serveis territorials d'educació del territori. "Si ens dediquem a això és perquè creiem de veritat que la cultura té capacitat transformadora", ha conclòs després d'haver evidenciat l'impacte que la cultura té especialment en la salut mental.

En la mateixa línia, Jaume Descarrega, psicòleg i membre de la comissió de cultura del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), que enguany col·labora amb el format, ha recalcat que els col·loquis possibiliten "un espai postfunció on continuar l'obra, que no s'acaba amb els aplaudiments; un espai on compartir, parlar i reflexionar perquè posar paraules a les coses és fonamental".

  • Imatge promocional de l'obra NUA, d'Ann Perelló i Andrea Ros.

Ha recordat, així mateix, que la "salut mental no és només psicopatologia, sinó tots els pensaments i sentiments" i que visibilitzar és un dels objectius d'unir cultura amb psicologia. Precisament, Descarrega ha impulsat personalment diverses iniciatives, engegant l'any 2012 en coordinació amb l'àrea de cultura de l'Ajuntament de Tarragona amb una programació estable de col·loquis dins el teatre, o amb el Festival de Curtmetratges sobre Salut Mental - Psicurt, que ja escalfa motors per a la 10a edició.