La Festa Major de Sant Pere de Reus consolida i reforça les mesures inclusives

L'Ajuntament contribueix a la participació universal en la festa i promou l'accessibilitat dels diferents espais i actes

Fa anys que s'habilita un espai elevat a la plaça del Mercadal els dies centrals de la Festa Major de Sant Pere
Fa anys que s'habilita un espai elevat a la plaça del Mercadal els dies centrals de la Festa Major de Sant Pere | Ajuntament de Reus
13 de juny de 2024, 16:04
Actualitzat: 16:05h

L’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials i la regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus tornen a implementar enguany mesures inclusives durant la Festa Major de Sant Pere, proposades pel programa «Festa Major per a tothom» que promou la inclusió en l’àmbit festiu i cultural. L’objectiu és facilitar la participació universal, és a dir, apropar la Festa Major a tots els col·lectius que vulguin participar-hi.

Com a novetat, el dia 29 de juny al matí, es farà la retransmissió del lluïment dels grups festius, a través de Canal Reus, interpretada en llengua de signes catalana (LSC). També hi haurà voluntaris/àries amb una armilla distintiva que repartiran informació amb pictogrames a la ciutadania explicant en què consisteix el tram tranquil de la festa major.

Un dels objectius principals és eliminar tota mena de barreres (físiques, comunicatives, socials, etc.) per facilitar la participació de qualsevol persona als actes festius que es programen amb motiu de la Festa Major de Sant Pere. Per aconseguir-ho, cal posar al centre les persones amb diversitat funcional i, per aquest motiu, les mesures concretes que s’implementaran es consensuen amb les entitats que formen part del Consell Municipal de la Discapacitat.

Mesures inclusives a la FM Sant Pere

Les actuacions s’organitzen al voltant de tres eixos principals: inclusió física, inclusió comunicativa i inclusió social.

  • Informació: A partir del dia 17 de juny, tota la informació sobre Sant Pere s’ubica al Punt d’Informació de la Festa, a la Casa Rull, situada al número 27 del carrer de Sant Joan. S’hi pot trobar el programa transcrit en braille, per a persones amb dificultats de visió. També es pot trobar al Gaudí Centre, a la plaça del Mercadal i a la seu de l’ONCE, a la plaça de la Llibertat. El Programa de la Festa Major de Sant Pere de Reus 20224 estarà disponible a la xarxa per a poder-lo consultar en format PDF, amb maquetació i sense, per facilitar-ne l’accés a partir de les aplicacions de lectura de pantalla, per a persones amb dificultats de visió. Estarà disponible a la pàgina web municipal, que està adaptada seguint els estàndards W3C, amb un nivell d’adaptació WCAG 2.0.
  • El Pregó: El dia 24 de juny, el Pregó es farà al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus amb la interpretació de la Llengua de Signes Catalana.
  • Espai elevat a la plaça del Mercadal els dies centrals de la festa: Durant els dies 27 i 28 de juny a la tarda i el dia 29 de juny durant tot el dia, s'habilitarà un espai elevat a la plaça del Mercadal, reservat per a persones amb mobilitat reduïda.
  • Espai tranquil de visibilització: El dia 21 de juny a les 19.30 h, a l’assaig del Seguici Festiu de la ciutat que es farà a La Palma, s’habilitarà un espai tranquil de visibilització, sense aglomeracions, on les persones amb diferents sensibilitats podran gaudir de l’acte en un entorn més relaxat.
pictogrames tram tranquil festa major sant pere ajuntament reus nacio
Pictogrames que identificaran el tram tranquil i establiran les normatives de l'espai. Foto: Ajuntament de Reus
  • Tram tranquil: Al seguici petit del dia 27 de juny i a la professó del dia 29 de juny s'habilitarà un tram tranquil perquè les persones amb alta sensibilitat gaudeixin de la festa amb tranquil·litat. Serà un espai sense foc i amb la música molt reduïda perquè les persones amb altres sensibilitats puguin gaudir dels seguicis i de les professons. En el cas del seguici petit del dia 27, el tram tranquil serà al carrer de l'Hospital i en el cas de la professó, s'habilitarà al carrer de Sant Pere Apòstol.
  • Vàters adaptats: Durant la Festa Major, hi haurà lavabos mòbils adaptats al Jardí de la Casa Rull, a La Palma, a l’Ajuntament, a la plaça de la Llibertat, a la plaça Anton Borrell, a la plaça dels Argenters i al Parc de la Festa (Barraques i Petradance).
  • Pictogrames: Els actes que apareixen al programa de festes estan referenciats amb diverses imatges (pictogrames) que indiquen el nivell d’accessibilitat i altra informació important com l’existència de lavabos adaptats, si es tracta d’un acte sorollós o si hi ha pirotècnia. També es destaquen els espais tranquils.
  • Com arribar a la festa: Les persones que arribin a la festa amb cotxe o furgoneta, poden trobar diversos aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda al Mercat Central, al llarg de raval de Jesús, raval de Martí Folguera, raval de Robuster, raval de Sant Pere i a la plaça de Catalunya. Alhora, la xarxa de pàrquings municipals, tant els soterranis com els de superfície, també disposen de places d’aparcament reservades per a persones amb mobilitat reduïda.