Salou celebra la XXIII Festa del Rei Jaume I

Del 30 d'agost al 2 de setembre, Salou fa un viatge al passat de la mà del comte-rei més conegut de la nostra història
Monument a Jaume I del passeig de Jaume I de Salou | Cedida

 

La vila de Salou commemora la sortida de Jaume I i la seva cohort a la conquesta de Mallorca, l'any 1229, quan el rei d'Aragó i Comte de Barcelona, van iniciar l'expansió territorial del que avui coneixem com a Països Catalans.

 

El nucli antic del municipi de la Costa Daurada tornarà a l'Edat Mitjana en un marc d'activitats culturals, comerç i promoció turística. En paraules de l'alcalde, Pere Granados, es tracta d'una setmana «on els carrers s'omplen d'activitats que recorden una data històrica pel municipi».

 

A una setmana del mercat medieval de Salou

Una de les principals activitats és el mercat medieval que, a càrrec de la regidoria de Promoció i Dinamització Econòmica, Comerç, Mercats i Consum, s'inaugurarà el pròxim dijous, 30 d'agost, a les onze del matí i finalitzarà el diumenge, 2 de setembre, al vespre. El mercat, que obrirà de 10.30 a 14.00 hores i de 17.00 a 23.00 hores, comptarà amb diversos artesans, com ara el saboner, l'orfebre, l'elaboració i destil·lació d'olis essencials, l'espardenyer i moltes altres paradetes que cridaran l'atenció dels visitants.

 

La fira comptarà també amb espectacles diaris d'animació, on salouencs i forans gaudiran d'oficis antics, alimentació, música àrab, foc i acrobàcies, i també amb jocs i taules per a un ús lúdic i pedagògic. De la mateixa manera, un racó infantil al jardí de la biblioteca concentrarà un seguit d'activitats per als més menuts.

 

A més, més enllà del nucli antic del municipi, els actes en honor al rei Jaume s'estendran a la Plaça Bonet, a la plaça 11 de setembre i a la plaça del costat del Mercat Municipal. En paraules de la regidora de l'àrea, Martina Fourrier, «tothom qui vulgui podrà gaudir d'una experiència medieval en tots els sentits».

 

Seguici del rei Jaume, a la festa del rei Jaume I de Salou | Cedida

 

El dia 1 de setembre, un conjunt d'actes culminaran en un dels punts més importants de la festa, en què, a les set de la tarda, el rei Jaume I i el seu seguici faran una cercavila des de la plaça TAS fins a la Torre Vella, des d'on el rei farà la tradicional sortida sobre, les vuit del vespre. Aquesta cercavila encapçalada pel rei i la seva esposa, Violant d'Hongria, comptarà amb la participació de més de 300 salouenques i salouencs que es vestiran de soldats, monjos, poble, nobles i cavallers de l'Edat Mitjana.

 

El diumenge, 2 de setembre i després d'un espectacular torneig de bàsquet a cavall —'horseball'— a la platja de Llevant a les 19.00 hores, es clouran els actes de la XXIII edició de la Festa del rei Jaume I quan, a tres quarts de nou, el seguici medieval finalment arribarà a la mateixa platja de Llevant, on es faran les darreres actuacions d'animació, un espectacle eqüestre i l'esperat parlament del rei.