La Tronada de Reus, de les Solemnitats a les extraordinàries i les ajornades

Aquest cap de setmana s'encendran dues Tronades per recuperar, simbòlicament, les que no s'han pogut aviar els dos darrers anys

Publicat el 25 de juny de 2022 a les 04:00

Aquest cap de setmana pren una importància excepcional en el marc de la Festa Major de Sant Pere de Reus. S'aviaran dues tronades que no formen part del programa tradicional. Aquest divendres ha petat la primera, després del pregó de festes, i la següent no hauria sigut fins al 28 de juny.

 

Enguany, però, se n'han afegit dues de més aquest dissabte, 25 de juny, i demà diumenge, dia 26. Quan es va presentar el programa es va anunciar que hi hauria aquestes dues tronades de més. El regidor de Cultura, Daniel Recasens, explicava que l'objectiu era «fixar-nos especialment en els dos anys que no hem pogut tenir tronades».

 

Apuntava també que «no és per portar-nos el passat cap aquí, no és per celebrar una cosa que potser encara no s'ha acabat». «Volem que allò que no va poder ser, sigui; recuperem les Tronades que no van poder ser», sentenciava. Així doncs, seran Coia Ballesté i Tània Verge, pregoneres del 2020 i del 2021, les encarregades d'aviar-les.

 

Les acompanyaran Joan Ciurana i Helena Sardà, guardonats amb el Tro de Festa aquests dos anys. Popularment s'han entès com dues tronades extraordinàries, però històricament, aquesta etiqueta té alguns matisos. Plantejades com a recuperació de les que no es van poder aviar quan tocava, no s'ho haurien de considerar.

 

«Són Tronades que no s'han pogut fer abans, i es fan ara», exposa Raquel Ferret, vicepresidenta de Carrutxa. «No són excepcionals, són dues tronades que havien quedat ajornades», aclareix. En cas que sí que s'haguessin plantejat com a extraordinàries, el missatge de Ferret és clar; «tranquils, s'ha fet sempre».

 

Tres Tronades extraordinàries de l'època moderna

De tronades estrictament extraordinàries se n'han encès tres els darrers quaranta anys. El cinc de juny del 2010 se'n va encendre una d'extraordinària per celebrar la declaració de Festa Patrimonial Interès Nacional que havia rebut Sant Pere. És la Tronada extraordinària més recent que s'ha aviat a la ciutat, i per trobar l'anterior cal remuntar-se a l'any 1992.

 

Reus va ser nomenada subseu dels Jocs de Barcelona i, quan la torxa olímpica va passar per la ciutat, se'n va aviar una. De l'època moderna n'hi ha, encara, una altra de registrada, l'any 1981. En aquell cas, la Tronada es va encendre per commemorar els 125 anys del ferrocarril entre Reus i Tarragona.

 

Si reculem més en el temps, la rigorositat actual amb la qual es tracta la Tronada es dilueix. Ferret explica que la Tronada «es regularitza molt a començaments dels 80, quan es comença a reformular la festa». Fins llavors no hi havia un protocol establert i «era el recurs més habitual en qualsevol festa».

 

I no només per celebrar Sant Pere en concret, «fora de festes hi havia Solemnitats, sobretot a Misericòrdia». Es tracta de celebracions puntuals, per exemple, perquè s'havia passat una pandèmia o perquè una pluja havia salvat la collita. També perquè una personalitat important visitava la ciutat, o perquè s'havia acabat o guanyat una guerra.

 

No es tractava, però, d'una Tronada com la que es veu avui en dia. «Hi ha algunes fotos conservades on es veu que feia forma de ela», comenta. També es té constància que se n'havien fet amb forma de línia recta.

 

Al cap i a la fi, apunta Ferret, la Tronada «és un rec de pólvora, feien el que volien». Per entendre la concepció que hi havia antigament, ho compara al toc de campanes; un element que serveix per celebrar en general, i per fer extensiva la festa. Va ser a partir dels anys 80 que es va començar a formalitzar i institucionalitzar. Amb aquesta regularització se li va donar la forma actual i la composició de 33 mascles que peten des d'aleshores.

 

Comencen els concerts vermut de Festa Major

Abans de la Tronada, aquest dissabte el programa d'actes comença a les deu del matí. Als Jardins de la Casa Rull s'hi organitzarà una jornada solidària, amb vermut inclòs, en benefici d'AFANOC. A dos quarts de dotze, a la plaça d'Evarist Fàbregas, diversos establiments d'hostaleria del Pallol hi portaran un vermut electrònic.

 

El protagonisme es traslladarà de seguida cap a la plaça del Mercadal, on a les dotze s'aviarà la primera Tronada extra d'enguany. Al cap d'una hora arribarà la primera sessió d'un altre clàssic de Sant Pere, els concerts vermut. Enguany s'han traslladat a la Palma, que permet més aforament que els Jardins de la Casa Rull.

 

El concert de dissabte serà de Pere Romaní amb el seu acordió diatònic per presentar Harmònic. Es tracta del primer disc en solitari del músic, integrat per composicions pròpies de ball folk. A l'escenari de la Palma l'acompanyaran Héctor Beberide a les cordes, Joan Tomàs al contrabaix i Marc Vall a la percussió.

 

De cara a la tarda, a les sis la plaça del Mercadal acollirà la Diada Castellera de Sant Pere. Els Xiquets de Reus sortiran a plaça amb els Castellers de la Vila de Gràcia i els Nens del Vendrell. Mentrestant, i fins a les vuit del vespre, la Colla Gegantera organitza l'Aixeca el teu Gegant i el Dona el teu xumet a la Mulassa a la plaça de Sant Pere.

 

Vespre de Varietées i nit de Barraques

A dos quarts de set la companyia Toc de Gresca oferirà l'espectacle de pallassos Baksa al parc de Mas Iglesias. Serà la mateixa en la qual el Canó de Festes sortirà de la Casa Rull per seguir anunciant la Festa Major. A les set a la plaça del Prim hi haurà ballada de Sardanes amb la música de la Cobla Reus Jove.

 

També serà quan arrenqui la cercavila de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia. Encara a les set de la tarda començaran dos actes més. Al carrer de Martí Napolità el Bou de Reus posarà en marxa el seu correbars acompanyat del Bou de Tarragona i Bandsonats.

 

A la plaça d'Anton Borrell, al Parc de Sant Jordi, hi haurà concert de la Internacional Cobla Orquestra Montgrins. El Ball de Gitanes i el de Pastorets faran versots i parlaments a partir de dos quarts de vuit a la plaça d'Evarist Fàbregas, al raval de Santa Anna i al Jardí de la Casa Rull. Un altre dels clàssics de Sant Pere arribarà a la Palma a les nou del vespre, les Varietées de Sant Pericu a càrrec de Bravium Teatre.

 

La música tornarà a ser protagonista de la nit, en el cas d'aquest dissabte, per partida triple. Barraques obrirà la tercera i última nit d'enguany i, a les deu, començaran els concerts de Juantxo Skalari & la Rude Band, The Tyets i Arc de Triomf. A dos quarts d'onze, la Internacional Cobla Orquestra Montgrins farà una segona actuació. Per últim també hi haurà música a la plaça de la Farinera amb el concert de Banyes del Bou de Reus, a les onze amb PolyKlyn Band i DJ Lo Puto Cat.