Les 10 pel·lícules imprescindibles del 2019

Fem un repàs a les pel·lícules més importants del darrer any

Ara que hem acabat el 2019 és un bon moment per fer un repàs a les 10 pel·lícules més importants del darrer any. La nostra selecció de pel·lícules imprescindibles del 2019 és la següent:

També et pot interessar:

Les millors pel·lícules que arribaran als cinemes el 2020

1

Los Miserables

Òpera prima de Ladj Ly, aquesta història que ens ha arribat de França és un thriller social i dramàtic de primer nivell que ens endinsa en el dia a dia de Montfermeil. Un policia novell acaba d'unir-se a la Brigada de Lluita contra la Delinqüència que treballa cada dia en aquest suburbi de París. A poc a poc, protagonista i espectadors aniran endinsant-se en un entorn hostil, amb enormes tensions entre bandes, persones, races i ambients i amb un fràgil equilibri que pot esclatar en qualsevol moment. Dura i meravellosa a parts iguals.

2

Le Mans 66

Aquesta pel·lícula reuneix el millor de Hollywood, d'aquell Hollywood que és solidesa, magnifiques interpretacions i entreteniment en proporcions similars i que ja no es fa. Christian Bale i Matt Damon es posen a la pell d'un ambiciós pilot i d'un dissenyador de vehicles que van aconseguir un automòbil capaç de vèncer el domini de Ferrari al Campionat del Món de Le Mans 1966. Una pel·lícula que prem l'accelerador i no el deixa, aconseguint un retrat molt potent de personatges enmig de seqüències al volant realment apassionants de veure.

3

Parásitos

Pel·lícula complexa, amb moltes capes i que ha triomfat arreu del món amb una història de pobres i rics, amb sàtira social de fons i amb elements de comèdia, del thriller i fins i tot amb un punt de terror que llueix com un experiment agosarat, transgressor i gens típic de la crítica social, a l'extrem oposat de Ken Loach, per entendre'ns. Una gran posada en escena, un tractament de la història que recorda a Hitchcock i un film, en definitiva, que sorprèn a tothom i agrada a la majoria.

4

El cuento de las comadrejas

El cinema clàssic ho és per diverses raons. I la majoria d'elles formen part d'aquesta delícia dirigida per Juan José Campanella i protagonitzada per tres immensos intèrprets com són Graciela Borges, Oscar Martínez i Luis Brandoni. Una trama al voltant de tres personatges nostàlgics de l'època daurada del cinema, que viuen en una mansió on apareixen dos joves amb dubtoses intencions. Diàlegs intel·ligents, una fotografia i posada en escena que evoca els grans clàssics del setè art i una trama, un pèl dispersa, però divertida i cruel, fan d'aquesta pel·lícula un tresor a recuperar o a descobrir.

5

Joker

Sens dubte, la pel·lícula de l'any. Per audiència, per influència i perquè ens ha permès gaudir d'una de les actuacions més brutals dels últims temps, la de Joaquin Phoenix a la pell del mític personatge sorgit de l'univers Batman. A banda de la trama i l'ambient foscos, intensos, bruts i opressius, deixa imatges i seqüències que passaran a la història del cinema i esdevé també una pessimista reflexió dels temps en què estem vivint. Si la pel·lícula no justifiqués el mal com fa, deixant-lo emergir lliurement i sense tantes explicacions, seria una obra perfecta.

6

Dolor y gloria

Pedro Almodóvar és un dels grans autors i directors del cinema mundial i amb 'Dolor y gloria' ho hem constatat definitivament. I quan treballa amb Antonio Banderas això encara es fa més evident. L'essència del seu cinema, de la seva estètica, de la seva vida és en aquesta pel·lícula que transcorre com una sessió de psicoteràpia feta a fons i construïda des d'una veritat que només es poden permetre aquells que ja no han de demostrar res a ningú i que busquen la perfecció en tots els sentits. Imprescindible.

7

Vengadores: Endgame

L'univers Marvel ha marcat cinematogràficament un parell de generacions i ha esdevingut el pal de paller del cinema d'acció, de ciència-ficció i d'aventures d'aquest segle XXI. El capítol final de Marvel, centrat a revertir el terrible cop del malvat Thanos va esdevenir un dels fenòmens mundials de la dècada, deixant un regust agredolç però tancant amb tota la parafernàlia i solemnitat que es mereix una saga que ens ha fet passar hores i hores de bons i grans moments.

8

La favorita

El gran salt comercial del desconcertant Yorgos Lanthimos és una de les excentricitats més apassionants d'aquest 2019. Olivia Colman en el paper de reina Anne d'Anglaterra en hores baixes i secundada per les perverses Abigail i Sarah (Emma Stone i Rachel Weiszt) protagonitzen aquesta història d'excessos de palau, d'excentricitats estètiques i argumentals i d'un retrat agressiu, poc còmode i totalment sorprenent d'una època i un ambient. Lanthimos, passat pel sedàs de Hollywood, però sense perdre la seva essència.

9

Gracias a Dios

En plena polèmica pels abusos sexuals a l'Església Catòlica, François Ozon presentava aquest 2019 una història real que més enllà de la denúncia dels fets és molt interessant per les diverses actituds, postures i plantejaments que presenta sobre com afrontar uns fets tan greus. Cinema ben fet i molt necessari.

10

Érase una vez en... Hollywood

No és ni de bon tros el millor Tarantino però mereix formar part de les millors pel·lícules de l'any per diversos motius. Pel duet protagonista, un tàndem DiCaprio-Pitt en estat de gràcia interpretativa, per la seva lluminositat, sinceritat i llibertat, per la banda sonora, pel punt nostàlgic d'una època tan daurada com psicodèlica i per la seva mitja hora final. Un cop més, Tarantino, no decep.

"🎄La tradició nadalenca que s'està recuperant a Catalunya per decorar diversos espais" "🎄💫ACTES I HORARIS: Tot el que podeu fer aquest cap de setmana previ al Nadal!"