CRÒNICA

Una multitudinària Diada de Misericòrdia llueix amb ballades plenes d'emoció i bones sensacions

L'encesa final del Ball de Diables i els focs d'artifici han posat punt final a una jornada festiva en què portadors i balladors han viscut diversos i emotius comiats

La mostra piromusical ha repassat alguns èxits en català d'aquest estiu
La mostra piromusical ha repassat alguns èxits en català d'aquest estiu | Laia Solanellas
25 de setembre de 2024, 23:50
Actualitzat: 26 de setembre, 17:53h

Després que les matinades dels grallers, les matinades tronades, galejades i les de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia hagin despertat diferents barris i carrers de la ciutat de Reus, el Toc de Festa ha marcat l'inici de la festivitat de la patrona reusenca, la Mare de Déu de Misericòrdia, aquest 25 de setembre. Tot seguit, des de la plaça de la Pastoreta, han sortit les Cornetes i Tambors en direcció al Santuari.

A la plaça del temple, s'ha celebrat la missa solemne, presidida per l'arquebisbe de Tarragona, Monsenyor Joan Planellas Barnosell, i concelebrada per tots els mossens de la Unitat Pastoral de Reus i amb la participació de l’Orfeó reusenc en l’apartat musical. Simultàniament, ha començat la baixada del Seguici Festiu a Misericòrdia, amb el Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria i el Drac encapçalant la cercavila.

La gent ja omplia, des d'un primer moment, ambdós laterals del passeig, mentre grans i petits corrien il·lusionats per veure desfilar els elements festius de Reus i buscar el seu preferit. Així, han continuat la Baixada el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Sederes, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l'Esbart Santa Llúcia, el Ball del Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes i el Cos de Bastoners de l'Orfeó Reusenc. Han completat la cercavila els Xiquets de Reus, amb un 4d6 amb pilar net que han carregat fins a la plaça del Santuari, on l'última a entrar ha estat l'Àliga, seguida de la Banda Simfònica local.

xiquets reus diada misericordia 2024 laia solanellas nacio
Després del pilar caminant, l'exitosa actuació de la Diada ha evidenciat el bon nivell dels Xiquets de Reus per al concurs. Foto: L.S

Entre gralles, timbals i sacs de gemecs, el recorregut ha estat ple de nens i nenes que han pogut fer-se fotos amb el bestiari reusenc i abraçar els Nanos. Tampoc han faltat les rèpliques en figuretes d'alguns elements i disfresses "DIY" amb què els infants han deixat clar que s'estimen molt i viuen de valent la Festa Major.

El Santuari, focus solemne i de tradició

A partir de les 17.30 hores, l'activitat s'ha reprès al Santuari de Misericòrdia i les diferents colles han donat el tret de sortida a les ballades dels Gegants, els Nanos, les danses i el bestiari. Les bones temperatures han acompanyat les bones sensacions de les colles, que han aprofitat per gaudir d'altres danses -pastorets fent de cercoletes, músics amb els cavallets i els de Mossèn Joan de Vic provant la coreografia de gitanes-, malgrat els comiats que han fet aparèixer algunes llàgrimes entre balladores

Davant la façana del temple, els castellers reusencs, que en la Diada de Misericòrdia del passat dissabte 21 de setembre van estrenar el 5d8, un castell que no descarregaven des de feia cinc anys; han aconseguit completar en el dia gran de Festa Major un 3d8, un 4d8, un 7d7 i un vano de 5. Una gran actuació que ha evidenciat el bon nivell amb què els Xiquets de Reus arribaran al concurs de castells del pròxim diumenge 6 d'octubre a la TAP.

ball solemne curt aliga reus santuari misericordia laia solanellas nacio
Molts reusencs i reusenques no han volgut perdre's l'ofrena de l'Àliga a la Mare de Déu. Foto: L.S

Seguidament, a l'interior del Santuari, l'Àliga de Reus ha ofert a la Mare de Déu de Misericòrdia el seu ball solemne curt, amb l'acompanyament de la Cobla Reus Jove. En un dels moments més emblemàtics i singulars de les Festes de Misericòrdia, tots els assistents han esclatat en una onada d'aplaudiments davant l'emoció del portador, David Pons, qui ha fet ballar l'element per últim cop i s'ha abraçat entre llàgrimes amb la seva família i altres membres de la colla. Una multitudinària cantada dels goigs a càrrec de l'Orfeó Reusenc i els fidels assistents ha tancat l'acte solemne.

Els Diables «uneixen» l'infern i el cel

Tothom ha abandonat ràpidament el Santuari per rebre la tradicional baixada del Ball de Diables, que ha culminat a una plaça plena de gom a gom. De fet, per qüestions de seguretat, la presidenta de l'entitat, Alba Robert, ha demanat a través de la megafonia que la ciutadania els fes espai. També, els ha demanat paciència mentre preparaven l'actuació, encara que molts han començat a xiular impacients.

Quan passaven dos minuts de dos quarts de deu, s'han apagat els llums i la Víbria ha entrat en escena, seguida del Drac, que han omplert el cel d'espurnes, foc i fum. La presidenta del Ball de Diables, llavors, ha pronunciat els avisos d'honor de la Festa Major d'enguany, dedicats aquest 2024 al Quico Francesc de la Cruz, soci d'honor des de fa més de 30 anys, exvicepresident i creador de les maces; i dos a títol pòstum, al Ferran Adell, soci molt estimat; i Carme Saldaña, qui va ser sòcia del Ball de Diables i reconeguda com a fundadora del Club Esportiu Alba i impulsora dels Special Olympics a la ciutat.

Després dels focs d'artifici, els tabals han donat pas a la mostra piromusical, a càrrec de la Pirotècnia Igual, en què han repassat alguns dels èxits musicals en català: Bon dia Vida i Últim Ball de Gertrudis (havien d'actuar a Reus el passat divendres 20 de setembre i s'acomiadaran amb un concert ajornat al 5 d'octubre), Com està el pati d'Oques Grasses, Les nits a la plaça de La Cosina, Els millors dels nostres dies de Lluís Sánchez, De tot el món de Ginestà, Cor petit de Pol Bordas, Scotty DK i Figa Flawas, i Ja dormiré de Figa Flawas i La Fúmiga.

placa santuari misericordia reus 2024 laia solanellas nacio
Els Gegants, els Nanos, el bestiari i les danses han ofert les seves ballades a la plaça. Foto: L.S