El Museu de Reus digitalitza els sis gegants bicentenaris de la ciutat

L’objectiu és contribuir a la documentació, la difusió i la conservació de la imatgeria festiva

La creació d’un model virtual permet avançar en la protecció dels elements
La creació d’un model virtual permet avançar en la protecció dels elements | Ajuntament de Reus
16 de desembre de 2024, 09:34
Actualitzat: 9:34h

El Museu de Reus col·labora en la digitalització 3D d’imatgeria festiva impulsada per la Generalitat de Catalunya amb l’escaneig dels sis gegants bicentenaris de la ciutat. Ja s’ha procedit a l’escaneig 3D de les tres parelles de gegants que formen part de la col·lecció del museu, és a dir, les figures originals dels Indis, els Moros i els Vitxets

L’acció s’emmarca dins la tercera fase de digitalització d’imatgeria festiva impulsada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

L’objectiu és contribuir a la documentació, la difusió i la conservació de la imatgeria festiva, especialment d’aquelles peces més històriques o d’alt valor patrimonial com és el cas dels Gegants de Reus. A més, amb l’escaneig 3D i la creació d’un model virtual també es pretén avançar en la protecció dels elements d’imatgeria festiva i, en cas que pateixin desperfectes, facilitar que les restauracions puguin ser el màxim de fidels a l’original. 

digitalitzacio gegants reus nacio (2)
El procés permet conservar la imatgeria i millorar la resposta davant possibles desperfectes. Foto: Ajuntament de Reus

D’aquesta manera, els gegants de la ciutat conservats al Museu de Reus se sumen al llistat de figures festives del país que han estat digitalitzades com l’Àliga de Berga, el gegantó Lladrefaves de Valls o la mateixa Mulassa de Reus, que també va ser escanejada l’any 2021.