El VISUAL Festival de Curtmetratges de Castellvell del Camp es troba immers en la seva onzena edició. Aquest esdeveniment anual, dedicat a les peces audiovisuals de curta durada, va néixer el 2015 amb l'objectiu d'oferir una plataforma creativa per a cineastes amateurs i emergents, fomentar la creació en català i generar un punt de trobada de proximitat al voltant del cinema. Enguany, una dècada després, ha assolit una fita important amb l'impuls d'una nova entitat, Cinema Visual Castellvell (CVC) que en pren les regnes a partir d'ara.
Es tracta d'una "escissió" de l'associació de Timbals i Bestiari de Castellvell, a partir del grup de persones que dins d'aquest col·lectiu ja organitzaven el festival els últims anys. Des del naixement de Cinema Visual, el passat mes de desembre i amb la formalització del traspàs del VISUAL el passat mes de març, la iniciativa agafa una mirada pròpia i fa un salt d'ambició per esdevenir un motor d'activitat creativa al municipi al llarg de tot l'any.
Aquest pas, apunta el president de CVC, Jordi Sardiña, "era necessari per créixer i que pogués tenir continuïtat més enllà del festival, poder fer altres activitats durant l'any". "Es barrejaven dues coses molt diferents, cultura popular i cinema, perquè al final va començar com un acte de festa major, però va arribar el moment de separar-ho", afegeix Rosa Jové, la tresorera. De fet, en termes econòmics, per demanar subvencions també és molt més àgil i beneficiós ser dues entitats diferents.

- El vot del públic és molt important i premia el curtmetratge que més agradi.
- Cedida
En aquest sentit, l'economia és clau, no només per a mantenir l'activitat, sinó perquè el Festival VISUAL atorga diferents premis en metàl·lic (entre 100 i 250 euros) en la categoria de "Petits Curts" i, en la categoria de "MiniPetits" -que celebra la seva 2a edició-, els tres millors curts reben un lot de productes de l'Agrobotiga i entrades de cinema. Després de la projecció del dijous 17 juliol, el premi del públic es donarà a conèixer en una gala oberta el pròxim 24 de juliol, a les 22 hores, al Pati del Consultori, on també es lliuraran la resta de guardons.
Deu anys de consolidació
Així, per segon any consecutiu, el VISUAL incorpora una categoria a banda adreçada a joves creadors i creadors menors de 17 anys, que se sumen a la convocatòria oficial d'aquest festival de curtmetratges sota el lema "48 hores de cinema", una competició cinematogràfica en què s'ha de crear un curt des de zero en tan sols dos dies. Tots els participants, prèviament inscrits, van rebre un correu electrònic el 5 de juliol a les nou del matí amb els requisits a complir enguany i, abans de les nou del matí del 7 de juliol, van haver d'enviar el seu projecte.
En un temps limitat, els concursants han d'escriure el guió, rodar, editar i entregar la seva pel·lícula, que ha de ser en català, tenir una durada màxima de tres minuts i incloure tant l'objecte com la frase requerides. Cada edició, en funció de l'objecte, aquest pot marcar la temàtica del curt, per exemple, aquest 2025, ha sigut la mel; i pel que fa a la frase, Sardiña detalla que sempre són cites de pel·lícules i que "enguany van escollir 'la vida segueix el seu curs', de Jurassic Park, aprofitant l'estrena de la sisena entrega".
Amb tot plegat, es genera un repte de creativitat que, com assenyala Jové, "la gent gaudeix molt, encara que nosaltres ho vivim amb molt d'estrès". "La qualitat ha pujat molt, s'ha notat moltíssim l'evolució", celebra Núria Sardà, secretària de l'entitat i creadora del festival. El VISUAL va començar inspirat en el FEC - Festival Europeu de Curtmetratges de Reus i avui ja té concursants que "van creixent, any rere any, diverses generacions, amb ell", apunta la vocal Karen Cuevas.

- Cada any, modifiquen el format del guardó i volen dissenyar un amb segell propi.
- Cedida
De fet, Cuevas reflexiona que, amb la primera dècada, estan tenint més projecció i ressò; "hem fet un pas endavant en comunicació i la resposta ha sigut molt bona", expressa. La prova és que, fins i tot, tenen participants de fora de la demarcació, una aspiració que posaven en l'horitzó quan van engegar el festival i que, amb onze edicions al darrere, aquest petit projecte ja ha crescut: buscaven alguna cosa del i per al poble, ara ja no és tan "mini" i volen continuar ampliant l'abast territorial.
Una oportunitat per a cineastes amateurs i en potència
El tret diferencial del VISUAL és que volen ser referents en la creació audiovisual en català no professional i, com a tal, donen oportunitats a cineastes amateurs i en potència per crear la seva primera obra i que aquesta sigui valorada per un jurat professional. Habitualment, el festival compta amb perfils destacats del sector escènic i cinematogràfic, com és el cas d'enguany amb l'actriu i directora Marina Campos, l'actriu i directora Mercè Rovira, i l'actor i director teatral Benjamin Luque.
La principal filosofia del certamen és que "si avui dia es roden pel·lícules amb un iPhone, per què no s'ha de poder rodar un curt?", exposa Jordi Sardiña sobre la voluntat de democratitzar la creació cultural i el cinema. D'aquesta manera, tothom pot participar perquè tothom pot fer una peça audiovisual amb el seu mòbil. "En altres concursos, necessites una professionalitat i un material tècnic de qualitat, però aquí amb una mica de gràcia i un telèfon es pot fer; qui no participa és perquè no té idees o no vol", conclou Rosa Jové.
Un cop rebut els curtmetratges, aquests es projecten en pantalla gran i el dia de lliurament dels premis, posen una catifa vermella i un photocall. "Només ens falta posar el dresscode de la gala, volem que els nostres concursants se sentin com si fos Cannes o Venècia", relata Núria Sardà. Els organitzadors destaquen les grans habilitats i la creativitat dels participants, que gaudeixen d'un cap de setmana de "trencar-se el cap" per rodar el curtmetratge i, després, no només reben un reconeixement, també són valorats amb criteris tècnics i la rigorositat d'uns professionals.

- La nit de projeccions sempre omple el pati del consultori.
- S.P
Objectius de la nova entitat: cinema tot l'any
Sardiña resumeix els objectius de la nova entitat amb el fet que el "motiu cinematogràfic" tingui continuïtat a Castellvell els dotze mesos de l'any, amb diverses activitats paral·leles com tallers formatius (stop-motion, interpretació, realització, producció, guió...), cicles temàtics de cinema (terror, infantil, gastronòmic), xerrades i taules rodones amb professionals del sector, presentacions literàries i projeccions especials. "La carta als Reis és llarga i segurament haurà de ser de cara al 2026", reconeix.
Amb tot, entre els membres de Cinema Visual ja es comencen a moure fils perquè a finals d'any tiri endavant alguna iniciativa. Principalment, visualitzen una marató de cinema de terror al voltant de la Castanyada, tot i que, per a l'any vinent, volen fer moltes més coses vinculades al cinema perquè "a Castellvell no es fa res, estem al costat de Reus i a la gent li costa poquíssim baixar, però volem posar el nostre municipi en el mapa", reivindica Jové.
El seguit d'activitats que proposen, alhora, els permetria crear una mena d'escola de cinema local. "És una eina pedagògica, a través del cinema, es poden aprendre moltes coses i amb aquest concurs posem una petita llavor per formar a la gent que pugui participar en futures edicions i perquè mai se sap si sortiran d'aquí nous productors, directors o guionistes", valora el president de l'entitat.
Pel que fa als recursos de què disposen, normalment, comptaran amb la Casa de Cultura Cal Baranxó i es coordinaran amb l'Ajuntament en cas de necessitar altres espais municipals. Això sí, esperen que quan arrenqui el projecte de rehabilitació del celler, puguin estar prou consolidats com a associació per poder desenvolupar-hi la seva activitat. Per això, han iniciat una crida de socis i voluntaris que els ajudin a fer més gran el projecte i continuaran treballant per trobar patrocinadors i col·laboradors per a properes edicions.