Mostrar i valorar el patrimoni, així com fomentar la mirada curiosa i crítica dels assistents a les visites, són els objectius que un any més s'han marcat des de l'Associació Espais Ocults de cara a la desena edició del Reus Ocult. Aquesta activitat torna al calendari el pròxim cap de setmana del 5 i 6 d'octubre, en què s'oferiran visites gratuïtes a diferents punts de la ciutat.
Sota el lema "10 anys, 10 mirades", enguany, es podran visitar deu espais patrimonials que han estat especialment escollits per a l'ocasió. A més, com a novetat, se sumen 4 rutes temàtiques i una proposta al Port de Tarragona. "Fa deu anys que vam començar una aventura un grup de persones que ens estimàvem el patrimoni i la ciutat amb l'objectiu de donar a conèixer allò que està una mica amagat", ha expressat Coia Domingo, actual presidenta d'Espais Ocults.
Les persones que estiguin interessades a participar a l'activitat, cal que vagin al mateix espai que volen conèixer. Allí hi trobaran un tòtem identificatiu i un grup de voluntaris que els rebran i els facilitaran la vista. El programa i tots els detalls informatius es poden consultar al web de l'associació i als perfils de les diferents xarxes socials d'Espais Ocults.

10 espais per revisitar una trajectòria
En aquesta nova edició, que s'ha presentat en un dels indrets, a la Granja Roca Soldevila -propietat de Carme Solé, qui ha destacat la bona feina de l'entitat-, l'equip organitzatiu ha treballat per oferir múltiples perspectives per crear una visió integral de la ciutat, que repassi, al seu torn, la tasca d'aquesta primera dècada. Així, els 10 espais que es podran visitar gratuïtament són:
- El Xalet Serra, com a exemple d'arquitectura modernista i per la seva activitat com a laboratori.
- La Granja Roca Soldevila, com una de les més importants en l'impuls que l'activitat avícola va generar en l'economia local quan, després de la guerra, la indústria tèxtil va patir una davallada.
- L'estructura urbana del barri Gaudí, fruit de l'onada migratòria dels anys seixanta, i el seu exemple de modernisme amb els edificis Bofill.
- L'activitat econòmica a través de les oficines d'Olis Sabater (Aigües de Reus), que mantenen el mobiliari original i elements molt desconeguts.
- L'activitat industrial del Vapor Vell, per conèixer la seva història.
- La inquietud exportadora per aconseguir la sortida de les mercaderies del Camp a través del Port de Tarragona. "Els traginers arribaven a la plaça dels Carros per carregar els vaixells un cop es va potenciar el port tarragoní en lloc del de Salou", ha descrit Joan Alonso.
- La ciutat emprenedora a Redessa Tecnoparc, coincidint també amb el 30è aniversari de l'empresa municipal, fet que ha recalcat el regidor de Promoció Econòmica, Josep Baiges, com una "obra finançada per la ciutadania i que ha perdut el fil de connexió" amb el pas dels anys i que ara es vol recuperar.
- La vitalitat associativa al Centre d'Amics de Reus.
- L'activitat pública del Parc de Bombers, ja que no es coneix el funcionament de la infraestructura i el servei en el dia a dia.
- La professionalitat artística de la Foneria Artística Ginfer, que ja va ser tot un èxit fa un parell d'edicions.

Paral·lelament, s'han organitzat quatre rutes, que donaran una visió complementària per contemplar la ciutat des d'una altra perspectiva: una ruta literària per acostar el públic als escriptors locals (vincles entre publicacions i edificis o carrers); la ruta de les fumeres, que ajudarà a conèixer el Reus Industrial; la ruta eclesiàstica, que descobrirà capelles desaparegudes i esglésies a mig fer; i finalment, la ruta comercial, que passejarà als assistents per l'antic mercat de la plaça de les Peixateries i el negoci centenari de la Ganiveteria i Perfumeria Cavallé.
Voluntaris i col·laboracions
Com cada any, el Reus Ocult compta amb la col·laboració de més d'un centenar de voluntaris, la generositat dels propietaris dels edificis que obren les portes de casa seva desinteressadament i el suport de diverses empreses i institucions. El patrocinador principal d'aquesta edició del 2024 és l'empresa de restauracions arquitectòniques Rècop, que han destacat la importància de la tasca de restaurar, rehabilitar i recuperar patrimoni, així com de divulgar-lo.
També, es compta amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya; el Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona; la Cambra de Comerç de Reus, i l'Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, i també la regidoria de Cultura i Política Lingüística.
Durant el cap de setmana, l'associació tindrà un punt d'informació general a la plaça del Prim per donar a conèixer els diferents espais visitables i qui ho cregui oportú, podrà donar suport material a l'entitat o fer-se soci per al període 2024-2025. En aquest sentit, ja han preparat una activitat per aquesta tardor per als nous associats que consistirà en una sortida per a descobrir les barraques de pedra seca.
Així mateix, s'obrirà un concurs fotogràfic a través d'Instagram, al perfil @espaisocults amb l'etiqueta @ReusOcult10anys i s'atorgarà a dues persones guanyadores premis en vals de compra del Tomb de Reus. Tot plegat, amb la voluntat de fomentar l'esperit identitari i copsar l'experiència com un esdeveniment pedagògic i festiu alhora.