Cultura

Les II Setmanes de l'Aigua del Port de Tarragona reflexionaran sobre la gestió de les inundacions

Tindran lloc del 3 al 13 de juny i comptaran amb una jornada tècnica, diàlegs, col·loquis, exposicions i presentacions de propostes artístiques

ARA A PORTADA

Publicat el 21 de març de 2025 a les 17:11

El Port de Tarragona celebrarà del 3 al 13 de juny les II Setmanes de l'Aigua. Coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua, l'Autoritat Portuària ha confirmat la consolidació d'aquest esdeveniment, que enguany portarà per títol Sequeres i diluvis. Les Setmanes de l'Aigua comptaran novament amb una jornada tècnica, diàlegs, col·loquis, exposicions i presentacions de propostes artístiques. La programació d'aquest esdeveniment s'emmarca en l'aposta del Port de Tarragona de convertir el Moll de Costa en un "far del coneixement", que permeti la reflexió sobre els grans temes d'interès social i territorial.

Així mateix, per a celebrar el Dia Mundial de l'Aigua, fixat anualment el 22 de març, el Museu del Port ha organitzat una visita familiar, aquest diumenge 23 de març, i una conferència sobre la troballa arqueològica dels derelictes de la plaça dels Carros, pel pròxim dimarts 25 de març.

Reflexions al voltant de la dicotomia climàtica que viu la Mediterrània

En aquesta segona edició, les Setmanes de l'Aigua posaran el focus en la dicotomia que viu la Mediterrània, on es pateixen grans períodes de sequera, que ara es veuen agreujats per la desertificació del clima i la tropicalització del mar, i episodis extrems de pluges intenses, que causen un greu impacte en els territoris afectats. Els fets viscuts en la tràgica dana del passat octubre són un dels exemples més paradigmàtics d'un fenomen que, segons alerten els experts, s'anirà tornant més freqüent.

Davant d'aquesta situació, sorgeixen múltiples interrogants vinculats a les crisis ecosocials. Reflexionar sobre aquestes preguntes que, ara més que mai, estan sobre la taula és el principal objectiu d'aquesta segona edició de les Setmanes de l'Aigua. La programació de l'esdeveniment, que es donarà a conèixer amb detall pròximament, inclou una jornada tècnica, un cicle de diàlegs amb tallers participatius, presentacions de documentals, exposicions, col·loquis i altres propostes artístiques.

Novament, les Setmanes de l'Aigua presenten un programa divers, que permet apropar el coneixement a tot tipus de públic, des de l'especialitzat al públic general. L'objectiu és promoure una reflexió individual així com un intercanvi d'idees i visions col·lectiu per a trobar respostes que ens facin ser més resilients davant escenaris complexos derivats de l'emergència climàtica

Activitats al Museu del Port pel Dia Mundial de l'Aigua

Així mateix, el Port de Tarragona, a través del Museu del Port, ha organitzat dues activitats per a commemorar el Dia Mundial de l'Aigua. La primera d'elles és la visita familiar Vine al Museu i pesca la història!. La proposta, adaptada per a infants a partir de 6 anys, inclou una gimcana en la qual, mitjançant diversos objectes que formen part del fons patrimonial del Museu del Port i la troballa de pistes, les famílies i, especialment, la canalla, descobreix aspectes fonamentals de la història del Port de Tarragona.

Els objectes seleccionats tenen vinculació tant amb el port comercial, com amb el port pesquer i el port esportiu, de manera que permeten fer una aproximació global a l'activitat portuària que es duu a terme a Tarragona, a la vegada que serveixen de fil conductor per apropar-nos al passat i present del Port. Per a completar l'experiència, en acabar l'activitat al Museu, es farà un recorregut amb barca per l'interior del recinte portuari, que els permetrà conèixer com és el Port de Tarragona en l'actualitat i quines són les principals activitats que s'hi realitzen. La proposta és gratuïta, però cal fer reserva prèvia enviant un correu electrònic a museuport@porttarragona.cat o 977 259 434.

Les propostes del Museu del Port al voltant del Dia Mundial de l'Aigua, continuaran dimarts 25 de març amb la conferència La intervenció arqueològica del pas de vianants de la plaça dels Carros. La xerrada anirà a càrrec de Marta Bru, l'arqueòloga que va liderar l'excavació que va fer la troballa dels derelictes de la plaça dels Carros el 2012, quan es feien els treballs per a la supressió de pas a nivell i la construcció de pas soterrat. La conferència es farà a la sala d'actes del Museu del Port a les 19 hores. L'activitat és gratuïta i no cal reserva prèvia.