Cultura

El Tinglado 1 del Moll de Costa acull una exposició sobre «el primer èxode» de la Guerra Civil espanyola

La mostra, que forma part dels actes que promou el Port de Tarragona dins del Programa de Memòria Democràtica, es podrà veure fins al pròxim 30 de març

ARA A PORTADA

Publicat el 20 de març de 2025 a les 17:49

El Tinglado 1 del Moll de Costa acull l'exposició La columna de los ocho mil, el primer éxodo de la Guerra Civil Española. La mostra forma part dels actes que promou el Port de Tarragona dins del Programa de Memòria Democràtica. La proposta explica la fugida massiva de represaliats republicans a la província de Badajoz, considerada ‘el primer èxode' de la Guerra Civil espanyola. Amb aquesta programació, el Port de Tarragona reafirma el seu compromís amb la cultura i la memòria històrica, posant en valor la divulgació del llegat històric i la identitat col·lectiva. L'exposició es podrà visitar fins al diumenge 30 de març.

La columna de los ocho mil, el primer éxodo de la Guerra Civil Española és un treball documental que relata la primera fugida massiva de represaliats republicans a la província de Badajoz durant el setembre de 1936. A través de documents històrics, la mostra indaga en el patiment de milers de persones d'Extremadura quan van fugir des del sud-oest de la província de Badajoz fins a Azuaga i la zona del sud-est, intentant d'escapar dels territoris que anaven caient en mans dels rebels franquistes per arribar a la zona republicana.

Una conferència sobre la gran rebel·lió pagesa extremenya

Tot i que uns quants milers van assolir la seva fita, prop de dues mil d'aquestes persones van ser metrallades i d'altres van ser retornades als seus indrets d'origen on van ser assassinades. En el marc de l'exposició, s'ha organitzat una conferència sobre els fets que explica aquesta nova proposta i el significat que té el 25 de març, data coneguda com la gran rebel·lió pagesa extremenya, té per aquesta regió. La xerrada es farà dissabte 22 de març, a les 11 hores, al Tinglado 1 i anirà a càrrec dels historiadors Tina Merino i Manel Márquez.

L'exposició, creada per l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica José González Barrero de Zafra (Badajoz), s'emmarca en un projecte de recerca que pretén aclarir aquests fets per esbrinar la identitat del major nombre possible de víctimes. Compta amb el suport del govern espanyol, la Diputació de Badajoz i altres ajuntaments i associacions de memòria històrica d'Extremadura.

Programa de Memòria Democràtica de Tarragona

Aquesta exposició s'inclou en el conjunt d'activitats organitzades per Port Tarragona en el marc del Programa de Memòria Democràtica. Des de mitjans de febrer, s'han dut a terme presentacions de llibres, projeccions de documentals i conferències. Les propostes continuaran el pròxim 29 de març amb una nova edició del cicle Lectures de mar. Història i música, que aquesta vegada estarà dedicat als bombardejos de la Guerra Civil al Port de Tarragona.  

Dimecres 2 d'abril s'ha programat una conferència a l'Arxiu, amb l'escriptora Margarida Aritzeta, titulada El pou dels maquis. Aritzeta és autora, entre molts d'altres, del llibre que porta el mateix nom que va ser publicat per Cossetània Edicions l'any 2013. L'acte de cloenda que servirà per donar per finalitzats els actes que organitza el Port dins del Programa de Memòria Democràtica de Tarragona serà la presentació de la càpsula audiovisual titulada L'atac al Thorpeness, 1938. Bombardejos al Port durant la Guerra Civil, dirigida per Joana Zapata.