Els aliments han liderat les pujades, amb un 6,2%, però tota la resta de capítols acumulen increments de preus. Destaquen també les begudes alcohòliques i el tabac, amb un 4,6%; l'ensenyament, 4,2%; o els restaurants i hotels, amb un 3,8%. L'habitatge, aigua, electricitat i gas han pujat un 1,9% després de baixar al desembre i el transport s'incrementa en un 0,2%.
A Catalunya l'IPC ha iniciat el 2024 amb un repunt del 3,3% a Catalunya per la retirada dels ajuts a l’electricitat, que han encarit la factura energètica. De fet, l’IPC mensual en l’electricitat, el gas i altres combustibles puja un 8,1% a Catalunya, cosa que significa que l’energia és un 8,1% més cara que al desembre, mentre que la taxa anual passa d’un -18% el desembre, a moderar-se només -2,9% al gener.
Els aliments, a l'alça a Catalunya
Els aliments mantenen una tendència a l’alça, amb un augment interanual a Catalunya del 7% (+0,1%), que se situa en el 0,4% en el cas de l’índex mensual. A l’Estat, l’IPC puja tres dècimes fins al 3,4%, i se situa per sobre del català, amb augments tant en l’energia com l’alimentació.La inflació subjacent, que no té en compte l'energia i els aliments no elaborats, va ser del 3,7% a Catalunya, quan fa un any es va situar en el 6,9%. A l'Estat va retrocedir dues dècimes, fins al 3,6%, l'Institut nacional d'Estadística apunta que l'habitatge, amb un creixement anual de l'1,5%, va ser un dels factors que més va contribuir en l'augment de l'IPC a l'estat espanyol.
Al conjunt de l'Estat, Canàries va registrar l'IPC anual més elevat, amb el 4%, mentre que el més baix es va donar a la Comunitat de Madrid, amb el 2,7%. Segons l'INE que la taxa mensual fos del 0,1% va ser per l'habitatge (+3,3%) i aliments i begudes no alcohòliques (+0,5%). Per contra, el vestit i calçat (-10,7%) i oci i cultura (-2,1%) van patir baixades dels preus.