El Port de Tarragona està a l'expectativa de la resposta de la Unió Europea als aranzels imposats pels Estats Units per determinar l'impacte que tindrà en la seva activitat. En declaracions a l'ACN, el president de la infraestructura, Santiago Castellà, ha expressat que la repercussió per les exportacions serà "mínim", ja que tan sols representen un 1,1% del total que es mouen. En canvi, des dels EUA arriben el 16,8% del global de mercaderies que rep el Port i en aquest sentit la incidència que tindrien unes taxes elevades a l'entrada de productes seria superior.
Els sectors que mouen més volums dels del port tarragoní són els productes petroquímics, agroalimentaris i materials de construcció elaborats. Els Estats Units són un dels principals països amb activitat al Port de Tarragona. El 2024 van entrar pels molls tarragonins més de 5,3 milions de tones de mercaderies provinents dels EUA —16,8% del total del tràfic portuari—. Pel que fa a les exportacions des de Tarragona, van ser 356.565 tones, l'1,1% del tràfic portuari, principalment en forma de productes químics, asfalts i derivats del petroli, material de construcció i siderúrgia.
"Ens preocupa la política de Trump, que està distorsionant tots els mercats i trencant regles del comerç internacionals"
En referència a les exportacions, el president del Port ha remarcat que a la indústria química no hi haurà grans afectacions, si bé resta a l'espera de la resposta de la UE. Així, ha confiat que les empreses tarragonines puguin "treure aquests productes cap a altres mercats" perquè "són mercaderies que tenen una alta demanda a tot el món". En aquest sentit, Castellà ha manifestat que "sí que ens preocupa la política general de Donald Trump, que està distorsionant tots els mercats i trencant regles del comerç internacional que garantien un funcionament ordenat dels mercats".
El màxim responsable del Port de Tarragona ha reconegut que "s'ha generat una dinàmica de competència i desestabilització geopolítica que no beneficia especialment Europa" i que al final "Trump farà més forts interessos de la Xina, Rússia, el sud-est asiàtic i debilitarà Europa, que és qui porta la part important dels valors humanístics i la lluita contra el canvi climàtic". Finalment, ha pronosticat que la guerra comercial serà "de llarg recorregut" i que deixarà "un món molt més desordenat i molt més perillós".
Visita d'una delegació xinesa a Tarragona
Paral·lelament, aquest divendres 4 d'abril, una delegació comercial de la ciutat xinesa de Qinyang ha visitat l'Ajuntament de Tarragona i s'ha reunit amb representants del consistori —amb l'alcalde Rubén Viñuales al capdavant—, de la Cambra de Comerç de Tarragona, la URV i del Port de Tarragona, entre altres. La consellera de Promoció Econòmica de la ciutat, Montse Adan, ha explicat que els han mostrat les "potencialitats del territori" a nivell "tecnològic, químic, petroquímic i turístic". "Esperem que sigui l'inici d'un agermanament i poder continuar amb aquestes relacions per atraure talent a la ciutat", ha assenyalat.
Entre els membres de la delegació xinesa hi havia l'alcalde de Qinyang, Ji Jun Zhou, a més d'empresaris de la ciutat i de la regió de Gansu, que estarien explorant la possibilitat de fer inversions a Catalunya. L'alcalde de Qinyang ha convidat els representants tarragonins a un esdeveniment comercial a la seva ciutat el 6 de juliol.