«Una operació urbanística especulativa»: manifest contra el nou polígon de la Bisbal

Entitats i plataformes del Penedès exigeixen la retirada del projecte i la protecció del paratge dels Masots

Publicat el 19 de desembre de 2022 a les 18:32

«Una operació urbanística especulativa» amb l'objectiu d'obtenir «guanys econòmics privats». D'aquesta manera defineixen diferents plataformes i entitats del Penedès el projecte del nou polígon industrial dels Masots de la Bisbal del Penedès. Per això han presentat un manifest unitari en contra de la tramitació del projecte, on es demana la seva retirada.

 

El signen plataformes com No a la MAT, grups ecologistes com Bosc Verd i el Geven, o entitats com SOSPenedès. També el Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI) i l'associació Pro Vegueria Penedès. Exigeixen a l'Ajuntament de la Bisbal que no requalifiqui les 84 hectàrees de sòl agrícola que haurien de passar a ser de sòl industrial. 

 

L'última barrera entre el poble i els polígons

«El polígon dels Masos trencaria l'última barrera que separa el poble de la Bisbal dels polígons», ha expressat Martí De Luca. Els signants lamenten que el projecte suposaria «apostar per feines més precàries a canvi de perdre el poc patrimoni que ens queda». Asseguren que els 1.500 treballadors que promet l'Ajuntament suposen «només disset treballadors per hectàrea».

 

També han presentat xifres del canvi que ha experimentat la Bisbal els últims vint anys, amb l'aposta pels polígons com el de les Planes Baixes. «La renda per càpita ha disminuït, la població s'ha multiplicat i l'atur ha pujat un 8%», ha detallat De Luca. Per això asseguren que l'únic benefici serà el que «obtindran els promotors amb l'especulació dels terrenys».

 

Els signants del manifest contra el projecte del polígon dels Masots.
Els signants del manifest s'oposen al nou polígon projectat a la Bisbal. | BP Diari

 

Al manifest s'apunta que els terrenys agrícoles afectats tenen «vinyes, oliveres i garrofers centenaris». Recorden que la comarca ja disposa en aquests moments de seixanta hectàrees de sòl industrial lliure. I carreguen contra l'aposta per la logística, que asseguren que es basa «només en l'entrada i sortida de transport pesant».

 

L'Ajuntament té la clau 

Les entitats i plataformes que impulsen el manifest han apuntat que és l'Ajuntament de la Bisbal qui té la clau per aturar el projecte. N'hi hauria prou amb no requalificar aquestes 84 hectàrees de terrenys agrícoles no urbanitzables. Per això, a més de demanar la retirada del projecte, també proposen que aquest paratge es protegeixi al Pla Territorial del Penedès.

 

Per últim, creuen indispensable que s'obri un debat ciutadà per definir el model urbanístic del municipi, així com el model territorial del Penedès.