Donades les circumstàncies

Quatre dies per Misericòrdia i la Covid ja ha canviat el primer acte si no tradicional, habitual: criticar-ne el cartell. Sembla que agrada a tothom o que, almenys, el volum de crítiques que solia generar la seva presentació no s'ha fet sentir gaire. A la pràctica, i com és evident, el programa ha quedat afectat per la pandèmia.

I tot i això, i després de parlar-ho amb gent de Reus i de fora, sembla que la idea que s'ha salvat com s'ha pogut, ha quallat. Quan hi ha municipis que cancel·len bona part dels actes, ni que sigui comparativament, poder presentar un programa com a tal serveix ni que sigui per consolar els més exigents.

Evidentment no del tot, sempre hi ha qui diu que hauria fet més i qui creu que no s'havia de fer res de res. Particularment prefereixo optar per fer tot el que es pugui donades les circumstàncies. Seguim sense saber fins quan durarà la situació actual i, mentre això sigui així, és millor intentar fer-hi una vida el més normal, habitual o adaptada possible; trobo.

No acabo de compartir, tot i que la puc entendre, la mentalitat de prendre-s'ho com un parèntesi si no saps quan ha d'acabar, i crec que més aviat que tard ens pot arribar a passar factura, en general, com a societat. El model optat per aquesta Misericòrdia és perfecte? Segur que no. És el que volem que es quedi quan passi la pandèmia? No pas.

Haver de limitar l'aforament a qualsevol cosa que es faci implica que no es pugui obrir a tothom, o que sigui molt difícil fer-ho, sí. Tornar a deixar el Seguici i tot el que no és Seguici sense sortir volia dir tancar-ho per a tothom, i per a la ciutat, per qui vulgui prendre-s'ho amb més simbolisme.

I a més afegia el risc que tornés a passar el que va passar per Sant Pere a la plaça del Mercadal, i aquesta vegada amb una mentalitat encara més de 'vida tan normal com és possible' que a principis d'estiu. Si ho controles tu —en aquest cas la regidoria de Cultura—, t'assegures que no se t'escapi per un altre cantó, o almenys en disminueixes el risc, i no seria d'estranyar que això també s'hagi tingut en compte.

"Les fotos de la Makineta del Temps: 'La casa al mig del bosc'" "️EL BITLLET | «El lloc més segur? », per Albert Fuertes"