Julen

Critiquen els mitjans de comunicació pel tractament del cas Julen

El Consell Audiovisual d’Andalusia té previst estudiar el rescat del menor per part dels mitjans de comunicació

Després del fatídic desenllaç del rescat del petit Julen en un pou de Totalán, a Malàga, es plantegen diverses qüestions relacionades amb el tractament mediàtic de l'accident per part de les televisions públiques i privades, locals, nacionals i autonòmiques. Molts ja han criticat que des que va començar el rescat, el passat 13 de gener,  diversos mitjans s’han servit de la demagògia, i denuncien que no van respectar la privacitat dels familiars del petit.

Vulnerats els drets de la família

Davant de la polèmica, el conseller s’ha pronunciat per posar èmfasis en  la necessitat que els mitjans de comunicació «mantinguin un respecte absolut» als drets fonamentals de les persones que  s’han vist involucrades en successos tràgics o violents.

També s’acusa els mitjans de vulnerar els drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge, únicament per aconseguir minuts de glòria. El Consell Audiovisual d’Andalusia (CAA) ha decidit intervenir i ha reclamat a les televisions que «evitin fer premsa groga i les especulacions» sobre aquests temes. També ha demanat que es contrasti amb altres mitjans la informació per evitar fer més mal als familiars i donar lloc a mentides que puguin empitjorar la situació.

La CAA denúncia que cal evitar fer més mal als familiars  | CatalunyaDiari.cat

 

Per evitar el mal periodisme d’aquest tipus de casos, la CAA ha decidit aprovar diverses recomanacions com per exemple «l’aparició de menors en emissions relatives a successos luctuosos o dramàtics». Per aconseguir-ho es vol crear una «Guia pel tractament informatiu de les desaparicions» o «la Guia pel tractament de processos judicials», on es parla de com tractar temes amb menors involucrats.

'Sálvame', molt criticat pel tractament del cas

Sense cap dubte, un dels programes més criticats pel tractament que s’ha fet del cas ha estat ‘Sálvame’. Únicament el fet que un programa del cor tracti un tema tan delicat ha ferit sensibilitats, donant lloc a un gran nombre de crítiques.

Taula de debat sobre el cas Julen en 'Sálvame'
Dures crítiques pel tractament del cas del petit Julen a 'Sálvame' | TELECINCO

 

Moltes persones acusaven el programa de buscar l’oportunisme en una desgràcia de la qual estava pendent tot el país. Això mateix,  el programa frivolitzava amb la tragèdia creant tertúlies improvisades entre els col·laboradors del programa, que únicament volien especular sobre l’estat del petit a l’interior del pou.

Eva González, una de les més crítiques

Molts famosos han mostrat la seva disconformitat amb el seguiment del rescat del petit Julen per part dels mitjans. La presentadora Eva González es va pronunciar sobre aquesta qüestió, escrivint un missatge a la seva compta de Twitter per fer reflexionar als mitjans i als seus seguidors:  «Crec fermament en la labor informativa dels mitjans de comunicació, però no en la morbositat. No necessitem veure als pares patir, ni veure arribar el cos de Julen, Deixem a la família dur el dol en la intimitat que es mereixen».