'Setmana Santa, temps de reflexió'

Aquest Dimecres Sant arrenquen els dies més importants de la Setmana Santa que tindrà el seu punt àlgid, Divendres Sant, amb les processons del Sant Enterrament i clourà Diumenge de Pasqua, amb la celebració de la resurrecció de Jesucrist. Enguany,  la commemoració religiosa més important de l'any catòlic  tindrà la trista mirada del món posada a París, on encara fumeja el terrible l'incendi que ha destrossat Notre Dame, un dels símbols mundials de la cristiandat. 

A punt de tancar la segona dècada del segle XXI, la celebració de la Setmana Santa viu a casa nostra, un moment agredolç, ateses les circumstàncies i els ràpids canvis que experimenta la societat. I és que tot i la crisi reputacional que està patint l'Església Catòlica i els problemes i reptes urgents que té sobre la taula i que maculen el seu paper essencialment positiu en la construcció del que som com a civilització, milions de persones segueixen sortint al carrer per mantenir viva la Setmana Santa, participant activament en la commemoració cristiana de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús de Natzaret.

No es pot obviar tampoc que per a molts altres milers de persones la Setmana Santa és només un període vacacional – especialment esperat enguany, ja que des de Nadal que no hi havia cap dia festiu - completament buit de significat religiós i ideal per a fer una escapada de cinc dies, unes vacances de format reduït.

  

Tarragona s'aboca massivament en la Setmana Santa. Durant aquestes dates, la ciutat traspua tradició i espiritualitat pels quatre costats i la majoria de tarragonins viuen intensament aquestes dates, ja no només per creença i devoció sinó com una manifestació més de tradició i arrelament a la ciutat com ho són també Sant Magí o Santa Tecla. Desenes de Confraries, Gremis, Associacions i Entitats mantenen viva la tradició de la Setmana Santa tarragonina, catalogada per la Generalitat com a Festa Tradicional d'Interès Nacional a causa de la seva envergadura i projecció.

  

A Reus, les mostres de devoció són igualment massives i mouen una bona part de reusencs i reusenques que viuen aquests dies entre actes litúrgics amb la processó de les Tres Gràcies com a senya d'identitat de la Setmana Santa a la ciutat. L'impuls que té la Setmana Santa reusenca s'ha volgut vincular enguany i de forma experimental a l'oferta turística de la ciutat per tal d'ajudar a atraure també els turistes que passin aquests dies a la Costa Daurada.

  

A Valls, la Setmana Santa passa per un moment vital, en què la ciutat ha de saber sumar esforços per tal de consolidar i augmentar la participació en la professó del Sant Enterrament. Des de l'any 2003 la professó de Divendres Sant torna a sortir al carrer, després de vint-i-tres anys de no fer-se. L'auge en la participació i l'eufòria dels primers anys, no obstant això, s'ha tornat ara més continguda i en l'últim lustre, la participació en la professó vallenca torna a mostrar símptomes de davallada, i des de diversos sectors de la ciutat ja s'han alçat veus d'alarma.

La resta de municipis i ciutats de la demarcació també celebren amb més o menys intensitat la Setmana Santa amb diversos actes i mostres religioses durant aquests dies d'olor d'encens, so de tabals, recolliment i silenci. D'aquesta manera contribueixen a preservar any rere any, la tradició i els valors de l'humanisme cristià, essència mateixa del món occidental i de l'Europa de les Nacions, de la pau, de la llibertat i de la solidaritat.

  

De fet, aquí hi ha el 'quid' de la qüestió: si la Setmana Santa vol trobar un relat al segle XXI a casa nostra, ha d'apel·lar al global de la societat, i en especial a la gent més jove, no tant per la via de la religiositat i l'espiritualitat —les creences pertanyen a la intimitat de cadascú—, sinó al component tradicional i d'arrelament que la Setmana Santa representa a casa nostra. Més enllà de creure o no creure en Déu, d'identificar-se o no identificar-se amb l'Església, cal reconèixer la Setmana Santa i els seus actes de celebració com a elements fonamentals de la nostra tradició. Com a tarragonins, com a catalans, com a occidentals, les arrels cristianes són indestriables de la nostra identitat, són el pòsit d'una tradició que cal preservar; com ho és la festivitat del Nadal, la cultura popular o la llengua, per posar diversos exemples.

  

És una evidència, que la participació popular en la Setmana Santa s'està estancat. En alguns llocs fins i tot, va minvant any rere any. El principal repte de futur passa doncs, per ser capaços d'engrescar les noves generacions, d'explicar-los-en el significat i proposar-los que s'integrin a les confraries, a les associacions, a les entitats, o als grups d'acompanyament musical dels passos... Que d'aquesta forma es vinculin activament en la celebració de la Setmana Santa. Que se la sentin seva; que se la facin seva i que s'impregnin del seu significat i del seu paper essencial en la tradició i construcció de l'ànima dels seus pobles i ciutats.

També et pot interessar: 

Els actes imprescindibles de la Setmana Santa a les comarques de Tarragona

"L'EDITORIAL: Un Sant Jordi a l'ombra" "L'Editorial: 'On eren els nostres diputats?'"