1 de 10

Un veí troba un arsenal d'explosius al Paratge Natural del Monestir de Poblet

L'home havia anat a netejar una caseta ubicada al paratge natural i va acabar trucant els TEDAX

per Laia Solanellas, 19 de juliol de 2022 a les 13:27 |

Un bon ensurt és el que es va endur un veí de Vimbodí que aquest cap de setmana va decidir netejar una caseta forestal ubicada a La Pena, dins del Paratge d'Interès Nacional de la Vall del Monestir de Poblet.

 

Es tractava d'una caseta que feia anys que no estava habitada i mentre aquest veí feia dissabte, va trobar un material totalment inesperat. Diversos explosius van començar a aparèixer: detonadors, granades, dinamita, etc.

 

En veure tot aquest material, l'home va decidir no tocar el material i avisar la unitat d'Intervenció d'Armes i Explosius de Valls. Des d'allí es va avisar a la Central Operativa dels Serveis de la Comandància de la Guàrdia Civil, la qual va activar el cos d'especialistes en explosius, els TEDAX.

 

Explosius.
La Guàrdia Civil es va personar al lloc per assegurar el material i destruir-lo. | TarragonaDigital

 

Un arsenal molt perillós en ple paratge de Poblet

Quan els TEDAX van arribar a la caseta van comprovar com l'actuació del veí de Vimbodí havia estat impecable, ja que va decidir no manipular de cap manera els explosius que havia trobat.

 

Va ser especialment encertat perquè, segons ha explicat la Guàrdia Civil en un comunicat, tot el material explosiu estava en molt males condicions, el que el convertia en molt inestable i literalment una bomba de rellotgeria.

 

En total hi havia 18 cartutxos de dinamita/amonita nº1, 40 metres de metxa lenta, 138 detonadors pirotècnics i una granada de la Guerra Civil. Segons els TEDAX, tot el material —excepte la granada— podia ser de la dècada dels 70 als 80.

 

Aquesta conclusió es basa en el fet que aquests explosius s'utilitzaven habitualment en aquesta època per fer voladures de roques en finques o terrenys particulars. 

 

Els TEDAX van procedir a destruir tot el material en una zona assegurada. Des del 2012, la Guàrdia Civil de Tarragona ha destruït més de 300 cartutxos de dinamita i més d'un miler de detonadors trobats en circumstàncies similars.

 

Participació